strand DorobantiPoate nu multă lume știe, dar zona de centru și vest a județului Arad – precum și zona de est a vecinilor noștri unguri, firește – este binecuvântată cu o mare bogăție naturală și anume: apa termală. Dacă ungurii au știut să exploateze intens – mai ales în ultimii ani, această bogăție, creând adevărate complexe balneare ce atrag un puhoi de turiști, inclusiv din România – gene­rând mii de noi locuri de muncă și câștiguri conexe – arădenii au rămas, cu câteva excepții la faza foarte-foarte timidă a existenței câtorva… bazine; și atât.
Facem vorbire aici de edilii arădeni din zonele rurale ale județului, care se plâng an de an că nu găsesc soluții… ieftine pentru dezvoltarea economică ori pentru creerea de noi locuri de muncă.
Și toți cei din zona amintită ignoră aspectul că stau pe o… „baltă de aur“: apa termală.
Zilele trecute – pentru că se apropie 1Mai, dată la care ștrandurile își deschid de regulă porțile, am făcut o scurtă trecere în revistă a locațiilor unde existau de ani buni unele ștranduri cu apă termală. Cu două excepții, rezultatul a fost de-a dreptul descurajator.
Unde se poate merge…
Prima excepție plăcută se numește Ștrandul din Dorobanți. Iată ce ne spunea primarul comunei, Vicențiu Almași.
„Deși ne zbatem din greu să găsim un investitor de amploare pentru face aici o stațiune balneară, n-am ignorat de fel actualul ștrand la care am îmbunătățit toate serviciile; ba, chiar am introdus unele noi. Pe lângă o curățenie exemplară și unele reabilitări, am modernizat și bucătăria, aici putând fi consumate din acest an și o gamă de meniuri tradiționale specifice zonei. Prețurile de intrare la ștrand sunt aceleași de anul trecut și în plus am introdus posibilitatea încheierii unui abonament pentru tot sezonul estival 2013. Firește, ștrandul se deschide de la 1 Mai“ ne spunea pe scurt edilul din Dorobanți.
Și ștrandul de la Șofronea s-a pregătit după cum ne relata atât primarul comunei Ioan Babău, cât și proprietarul acestuia într-o convorbire telefonică.
„Pe lângă o curățenie deosebită am făcut din timp și o dezinsecție contra căpușelor, la fel ca în anii trecuți. Dușurile – cu apă caldă și rece – au fost reabilitate precum și bazinul de tratament. Prețurile au rămas cele de anul trecut iar pentru copii am introdus o nouă modalitate de petrecere a timpului liber. Se va des­chide sigur publicului larg încă înainte de 1 Mai“ ne asigura Daniel Negrea.
Dezamăgiri
La ștrandul de la Macea nu se poate vorbi deocamdată de nici o activitate. Din spusele primului edil măcean, Ioan Mercea „nici anul acesta ștrandul nostru nu va fi funcțional; păcat de apa aceea bună. Investiția este blocată de procese și probleme. Nu putem decât să sperăm că anul acesta le vom finaliza într-un fel sau altul pentru a putea reda ștrandul celor ce doresc să beneficieze de relaxare și apă termală“.
Deși este unul din cele mai cunoscute din zonă, și ștrandul din Curtici trece prin momente grele. Unele telefoane venite de la cititori curticeni ne-au pus pe gânduri vizavi de starea acestui obiectiv.
Spusele primarului Nicolae A. Ani­ței au venit să confirme aceste aspecte. „Ștrandul nu prea-i funcțional la ora aceasta, din păcate. Sunt și multe probleme de ordin juridic acolo. Dacă ne referim la data de întâi mai, nu cred că se va putea deschide în condiții optime. Oricum aici e o discuție întreagă“ preciza edilul curticean.
Tot la capitolul dezamăgiri este și ștrandul din Nădlac. Pentru că se știa că actuala administrație a făcut unele demersuri pentru „resuscitarea“ acestui obiectiv am cerut unele informații de la primarul Vasile Ciceac. „Spre marele nostru regret și anul acesta suntem doar la faza de proiect. Vom face eforturi să trecem la fazele următoare, mai ales că este vorba de această atât de benefică apă termală și sperăm ca la anul să putem spune că este funcțional“ ne mărturisea edilul nădlăcan.

Recomandările redacției