Laurențiu Muntean și Cristina Cameniță sunt cei doi candidați care au rămas în cursa pentru fotoliul de director al Filarmonicii Arad. Cei doi au trecut cu brio de prima probă a evaluării dosarelor, cu note peste 8.50, cu un ușor avantaj în dreptul lui Laurențiu Muntean, însă, conform zvonurilor, Cristina Cameniță s-ar bucura de o susținere… politică mai apăsată.

Un dosar, cel al Melindei Drug – singurul candidat din interiorul Filarmonicii, fiind artist liric în cadrul Corului Academic, a fost respins cu o notă puțin sub 7, însă exact „cât trebuia“ pentru a pica.

Ceilalți doi candidați, atât Cristina Cameniță, cât și Laurențiu Muntean sunt profesori la Liceul de Artă Sabin Drăgoi, același liceu care l-a dat ca director pe controversatul Alin Văcean, singurul director de instituție de cultură din România care a fost demis pe seama „prejudiciului de imagine“ pe care l-a cauzat tocmai instituției pe care o „manageria“.

Un concurs… disonant, cu note „alterate“

Când spunem note alterate nu ne referim la cele obținute de către cei trei candidați, ci la modul în care a fost organizat concursul. Deci mai corect era să spunem că notele au fost scrise pe un portativ fals. Și nici măcar noi nu spunem asta, ci chiar… cei care au organizat concursul. Mai precis, Serviciul Resurse Umane din cadrul Primăriei.

Spicuim din Hotărârea nr. 677 a Consiliului Local din data de 28.XI. 2022: În opinia Serviciului Resurse Umane este necesară abrogarea Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 485/2022 privind desemnarea componenţei Comisiei de concurs și a Comisiei de soluţionare a contestaţiilor, în vederea desfăşurării concursului de proiecte de management la Filarmonica Arad și adoptarea unei noi Hotărâri a Consiliului Local al Municipiului Arad, prin care să se constituie o nouă comisie de concurs, o nouă comisie de soluționare a contestațiilor și un alt secretariat al acestor comisii, în componența cărora să fie desemnați alți membri decât cei desemnați inițial în Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Arad.

Cu alte cuvinte, comisia este ilegală și trebuia schimbată. Lucru care nu s-a petrecut, deci… concursul este ilegal.

Mai departe primim lămuriri:

„− concursul de proiecte de management s-a desfășurat până la etapa 1 inclusiv, respectiv proiectul de management al candidatului admis la etapa selecției dosarelor a fost analizat și notat de către comisia de concurs stabilită la art. 1 și art. 3 din Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 485/2022;

în urma analizei și notării proiectului de management de către comisia de concurs (etapa 1), candidatul a fost declarat respins, deoarece a obținut o notă sub 7. Acesta a depus contestație față de modul de respectare a procedurii privind organizarea și desfășurarea concursului;

din procesul-verbal al comisiei de soluționare a contestațiilor, rezultă faptul că membrii comisiei de soluționare a contestațiilor au avut acces la toate înscrisurile existente la dosarul concursului, înscrisuri ce au fost puse la dispoziție de către secretariatul comisiei;

la reluarea procedurii de concurs, considerăm că trebuie avută în vedere probabilitatea înscrierii la concurs și a candidaților care s-au înscris, sau care au participat la concursul de proiecte de management organizat inițial de către autoritate, iar menținerea comisiilor desemnate ar facilita identificarea și implicit avantajarea sau dezavantajarea acestor candidați, ceea ce ar constitui o suspiciune suficient de întemeiată cu privire la realizarea notării proiectelor de management în condiții de parțialitate, din partea oricăror persoane implicate sau nu în acest proces;

din cele invocate mai sus este indubitabil faptul că atât membrii comisiei de concurs cât și membrii comisiei de soluționare a contestațiilor implicați în procedura inițială de concurs au cunoștință de identitatea candidaților, iar la reluarea procedurii de concurs pot identifica cu ușurință proiectele de management depuse inițial de aceștia, dacă acestea ar fi depuse cu păstrarea aceleiași forme sau a aceluiași conținut;“, se arată în aceeași hotărâre.

Să rezumăm: înainte de acest concurs a mai existat unul, în care aceiași candidați au obținut note sub 7 din cauza unor probleme mai degrabă de ordin tehnic – nu au fost respectate spațiile între rânduri. Numai că aceeași comisie, la o distanță foarte mică de timp a evaluat din nou dosarele acelorași candidați. În aceste condiții, suspiciunile de recunoaștere a candidaților sunt foarte mari.

Se încalcă principiul egalității, iar concursul devine discriminatoriu

Pe această cale, dorim să semnalăm și faptul că prin menținerea acestor comisii s-ar încălca mai multe principii:

„• principiul asigurării egalităţii de tratament al candidaţilor, în virtutea căruia beneficiarii activității autorităților și instituțiilor administrației publice au dreptul de a fi tratați în mod egal, într-o manieră nediscriminatorie, corelativ cu obligația autorităților și instituțiilor administrației publice de a trata în mod egal pe toți beneficiarii, fără discriminare pe criteriile prevăzute de lege și de a aplica același regim juridic în situații identice sau similare;

principiul profesionalismului, prin îndeplinirea mandatului cu responsabilitate, competenţă, eficienţă, corectitudine şi conştiinciozitate;

principiul imparţialităţii şi independenţei, care obligă la o atitudine obiectivă, neutră faţă de orice interes politic, economic, social sau de altă natură în exercitarea mandatului“, se mai arată în hotărâre.

Așadar, pe grabă înainte, urmează să fie regizată, pardon, organizată ultima etapă a concursului, în data de 17 ianuarie, când cei doi candidați urmează să își susțină proiectele de management în fața comisiei de evaluare.

Rezultatul final va fi anunțat a doua zi, pe 18 ianuarie.

  • MARIA spune:

    Felicitări pentru articol!
    În sfârșit un articol care pune Adevărul în prin plan! Sper ca Meritocratia sa își facă loc și în societatea noastră!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției