Părintele Rudeanu a ridicat o troiţă în Piaţa Lumii din Beijing, a editat manuale de religie pentru elevii români din Ungaria şi le-a vorbit new-yorkezilor despre religia dacilor.
Născut la 3 octombrie 1948, la Cinciş, în județul Hunedoara, preotul Rudeanu a fost Doctor în teologie, la Academia Teologiei Reformate din Budapesta şi Debrecen.
Profesor de teologie, scriitor, om de cultură şi preot ortodox, Ioan Rudeanu este o adevărată enciclopedie. Preotul a cutreierat întreaga lume, ducând peste tot unde a ajuns o parte din spiritul şi valorile tradiţionale ale românilor.
În urmă cu mai bine de zece ani, de Crăciun, se afla în Beijing. A transformat pentru câteva ore sediul Ambasadei României în China, într-un loc de pelerinaj pentru aproape 300 de oameni care au participat la slujba Liturghiei ţinută de el. Şi nu s-a rezumat doar la atât. Doi ani mai târziu, Acociaţia prieteniei româno-chineze, al cărui membru este, a ridicat în Parcul lumii din centrul capitalei chineze o troiţă.
„Acolo, americanii au reprezentarea Statuii Libertăţii, francezii au Turnul Eiffel şi Catedrala Notre-Dame, iar olandezii au morile de vânt. Noi am adus ceva specific pentru spiritualitatea românească”, a spus părintele Rudeanu. Rudeanu a publicat mai multe volume pe teme religioase şi istorice, atât în România, cât şi în diaspora.
Manuale de religie pentru copiii din Ungaria
În urmă cu 20 de ani, a editat, sub titlul „Istorioare biblice”, primul manual de religie pentru şcolile româneşti din Ungaria. „Tot din 1989 am început să adun materiale (cărţi vechi, ceasloave, prapuri, icoane, tipărituri şi altele) pentru ceea ce avea să fie primul muzeu religios românesc din Ungaria. El se află la Episcopia din Gyula”, a povestit preotul. Pentru Ioan Octavian Rudeanu, munca de „ambasador” al culturii româneşti în străinătate nu s-a oprit aici.
Rudeanu a ajuns chiar şi la New-York, unde le-a vorbit americanilor şi românilor despre religia dacilor. În România, după ce l-a însoţit pe fostul ambasador al Statelor Unite, Michael Guest în vizită la Biserica din Densuş, diplomatul american a fost atât de impresionat de monumentul istoric, încât a donat 25.000 de dolari pentru restaurarea edificiului.
Învestit în Elveţia
De-a lungul ultimilor 20 de ani, Rudeanu, fost director al Direcţiei de Cultură şi Culte Hunedoara, paroh la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi profesor de istoria religiilor la Universitatea din Arad, a primit o mulţime de distincţii.
Puţini români se pot mândri că fac parte din Ordinul Cavalerilor Sfântului Mormânt. Ioan Rudeanu a fost învestit drept cavaler al acestui ordin la Saint Gall, în Elveţia.