de prof. Cristian Stoica
În 5 ianuarie 1859, Adunarea Electivă a Moldovei il alege cu unanimitate de voturi pe Alexandru Ioan Cuza domnitor al Moldovei. La 24 ianuarie 1859, Adunarea Electivă a Țării Românești întrunită l-a București l-a ales, tot cu unanimitate de voturi, pe Alexandru Ioan Cuza ca domn. Astfel dorința de unire a poporului a fost realizată. Au urmat apoi eforturi de recunoaștere în plan internațional a dublei alegeri.
An de an în 24 ianuarie gândul nostru se îndreaptă spre Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, un conducător vizionar și reformator, cel care a așezat temeliile României moderne.
7 ani de domnie, 7 ani de progres
De numele lui Alexandru Ioan Cuza este legat, mai ales, un amplu program de reforme, care vor sta la temelia unui nou stat modern, un stat care din vremea domniei lui Cuza va purta numele de România. Acest program prevedea, printre altele: un singur Parlament, nu două, un singur Guvern, nu două, o singură țară unită, nu dezbinată, și un singur nume spre veșnicie: România.
Învățământ și agricultură
În timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza au fost fondate primele universități din țară, la Iași (1860) și București (1864). Învățământul primar devenea obligatoriu, beneficiind de gratuitate. Este înființată și Școala Națională de Arte Frumoase și o primă Școală de Medicină Veterinară.
Sunt secularizate averile mănăstirești. Cuza împroprietărește aproape 500 de mii de familii de țărani. De aceea, la înmormântarea lui vor participa peste 30 de mii de țărani.
Finanțe și legislație
Domnitorul va înființa și Casa de Economii și Consemnațiuni, aceasta fiind și astăzi, după mai mult de 160 de ani de la înființare, cea mai longevivă instituție de credit din întreaga istorie bancară românească. Din punct de vedere legislativ, sunt elaborate și vor intra în vigoare mai multe legi fundamentale pentru dezvoltarea viitoare a statului: Codurile civil și penal, Legea contabilității și Codurile de procedură penală și civilă. Sunt înființate instanțe judecătorești, de la judecătoriile de plasă până la Curtea de Casație. Este elaborată o nouă lege electorală.
Apărare și alte inițiative
Armata Națională a României va lua ființă în mod oficial tot în timpul anilor de domnie ai lui Cuza.
Poșta și-a deschis sedii în întreaga țară, iar Arhivele Naționale își vor centraliza activitatea la București. Tot atunci, apar primele comisii de statistică și evidență a populației.
Este construită prima cale ferată din țară care va lega capitala de orașul Giurgiu.
Raportarea noastră la trecut
Datoria noastră a tuturora față de trecut este să ne întoarcem spre el, să-l cunoaștem, să ne respectăm înaintașii studiindu-le faptele și împărtășind generației tinere informațiile esențiale.
Ca locuitori ai orașului Arad să ne îndreptăm privirea spre istoria acestor meleaguri cinstindu-i pe făuritorii de neam și țară, cercetându-le mormintele. Strămoșilor să le aprindem câte o lumânare și să le ducem câte o floare. Să nu trecem nepăsători prin fața monumentelor artistice și funerare, pentru că la un moment dat cu toții vom fi trecut, vom fi istorie și toți ne-am dori ca numele și faptele noastre să nu piară odată cu noi și să supraviețuiască măcar un timp cel puțin în amintirile familiei și a urmașilor noștri.
Cu acordul Conducerii Inspectoratului Județean de Poliție Arad, căruia îi aducem mulțumiri pe această cale, am depus astăzi, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza amplasat chiar în fața proaspăt renovatului sediu, o frumoasă coroană de flori. Au participat la acest moment elevi ai Școlii Profesionale ,,ASTRA”.
Numele domnitorului Alexandru Ioan Cuza este legat de o lege de funcționare a Poliției datată la 8 noiembrie 1860.În timpul domniei sale instituția Poliției Române a fost așezată pe calea modernizării pentru apărarea și întărirea autonomiei României.
Acum la ceas aniversar dorim României și românilor, mulți și fericiți ani!
Prof. Stoica Cristian Școala Profesională ,, ASTRA” Arad