Ziua Mondială a Igienei Mâinilor este marcată în fiecare an la data de 5 mai, propunându-și să evidențieze la nivel global importanța igienei mâinilor. Sloganul acestei zile este „Împreună creștem conștientizarea – Spălatul mâinilor salvează vieți!”.

În acest an “Ziua Mondială a Igienei Mâinilor” (“Save Lives: Clean Your Hands”) are ca temă îmbunătățirea acțiunilor de prevenție a infecțiilor și a rezistenței antimicrobiene și construirea unei culturi a siguranței și calității în care igiena mâinilor este prioritară. Măsurile eficiente de prevenire și control al infecțiilor, inclusiv igiena mâinilor, previn 70% din infecțiile asociate asistenței medicale (IAAM), contribuind la reducerea impactului medical și economic al acestora. De asemenea, aproximativ 30% din afecțiunile diareice și 20% din infecțiile respiratorii (cum sunt de exemplu banalele răceli) pot fi prevenite prin igienizarea consecventă a mâinilor. Mâinile curate reprezintă o metodă de apărare împotriva infecțiilor care poate fi aplicată de oricine.

Practicarea igienei mâinilor protejează atât oamenii în viața de zi cu zi cât și pacienții și personalul medico-sanitar, în cazul cărora, acțiunea poate fi repetată chiar și de 100 de ori pe parcursul unei zile de lucru. Simplul gest al spălării mâinilor poate să prevină răspândirea germenilor, inclusiv a celor rezistenți la antibiotice, mâna murdară reprezentând principala cale de transmitere a infecțiilor în unitățile sanitare.

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății fiecare persoană ar trebui să-și spele mâinile cu apă și săpun timp de minim 20-30 secunde dacă acestea nu au murdărie vizibilă, sau să le curețe cu gel alcoolic de mâini în lipsa apei și săpunului. Dacă murdăria este vizibilă, spălarea ar trebui să dureze minim 30-40 de secunde. Igiena mâinilor este necesară: înainte și după masă, înainte și după manipularea alimentelor, după utilizarea toaletei, după suflarea nasului, după strănut și tușit, după ce s-au atins animale, după jocul/plimbările în aer liber, înainte și după vizita/îngrijirea unei persoane bolnave.

”Faceți un obicei dintr-un gest simplu ce ține bolile departe! Mâinile curate salvează vieți!”, transmit reprezentanții DSP Arad

Recomandările redacției