Înainte de meci, vorbind despre înfruntarea cu omologul său de pe banca Rapidului, Ionuț Badea spunea că nu va fi un duel al numelor antrenorilor ci mai degrabă al strategiilor acestora; o declarație interpretabilă ca sugerând că deși Mutu este un nume mai mare în fotbalul românesc prin prisma realizărilor sale ca fotbalist, experiența de antrenor este de partea tehnicianului UTA-ei. Din păcate realitatea din teren a arătat cu totul altceva. Rapid a câștigat cu 2-0 la Arad, arătând siguranță, ordine, liniște, având pe bancă un antrenor care a știut să ajusteze din mers jocul echipei și să aibă un discurs la pauză care a produs efecte imediate pe tabelă în partea a doua.

De altfel diferența de limpezime și claritate s-a văzut și în modul cum cei doi tehnicieni și-au explicat la final strategiile:

Adrian Mutu: „O victorie frumoasă, importantă pentru noi, în fața unui public care și-a susținut echipa. Am jucat dezinvolt, cu organizare ofensivă și defensivă. Am și reglat la pauză niște amănunte care nu funcționaseră așa cum trebuie. Recunosc că a fost important faptul că am marcat în primul minut al reprizei a doua. Asta le-am și spus băieților că n-avem voie să facem niciun pas în spate deoarece asta le-ar fi dat curaj, mai ales că erau împinși și de public și meciul ar fi fost mult mai greu. Am venit să joc deschis, nu să ne apărăm,  pentru că noi suntem Rapid București și am demonstrat acest lucru.“

Ionuț Badea: „Am pierdut azi un meci  pe care nu l-am așteptat a fi pierdut. A fost o primă repriză în care am fost ușor peste adversari și controlul jocului să spunem că ne-a aparținut în majoritatea momentelor. Probabil că acea ocazie a lui David dacă ar fi fost fructificată am fi avut un alt meci de disputat. Lucrurile nu s-au desfășurat așa, repriza a doua a fost diferită pentru că am intrat extrem de slab în joc. După 0-1 am început să riscăm mai mult dar în continuare deciziile pe care le-am luat n-au fost foarte bune, pierzând în anumite momente și organizarea tactică, atât defensiv cât și ofensiv. Apoi pe un contraatac am primit și al doilea gol și cam asta a fost istoria acestui meci. Și jucătorii Rapidului au calitate, nu e ca și cum am fi jucat singuri, fotbalul este un fenomen al momentului până la urmă.“

Cu o zi înainte de meci, antrenorul Rapidului a făcut un rezumat destul detaliat al jocului UTA-ei demonstrând că știe la ce să se aștepte din partea adversarului. A încercat UTA să-i pregătească vreo surpriză care să-l prindă pe picior greșit?

Adrian Mutu: „Dacă aș spune că UTA nu m-a surprins azi cu nimic s-ar simți puțin aroganța în răspunsul meu dar practic am zis înainte de meci, la conferința de presă, ceea ce face UTA: coboară unul dintre mijlocașii centrali între unul dintre fundașii centrali, formând o linie de trei, urcă foarte mult fundașii laterali iar atacanții laterali, atât Miculescu cât și Otele intră în interior și câteodată când sunt blocați dau minge lungă și Cardoso atacă adâncimea. Cunoșteam lucrurile astea și ați văzut că nu ne-au surprins.  Bineînțeles că mai se întâmplă situații când apare o pasă filtrantă dar e normal pentru că nu poți fi perfect, sunt prea multe variabile ca să poți să le pregătești pe toate.“

Ionuț Badea: „Suntem într-un moment  consolidare a ceea ce lucrăm. Surprizele au fost în prima repriză și legat de faza defensivă însă acestea n-au fost fructificate așa cum ne-am fi așteptat noi. Câștigarea mingii în jumătatea adversă a fost un obiectiv, s-a întâmplat de câteva ori însă acolo ar fi trebuit să fim mai atenți.“

Un alt aspect în care cei doi antrenori au acționat total diferit a fost cel al schimbărilor. Deși echipa sa conducea, Mutu a făcut schimbări pe parcursul reprizei a doua, inclusiv din punct de vedere tactic, încercând să anticipeze mișcările adversarului, fără a-și abandona principiile de joc cu care a venit la Arad. În schimb Badea l-a trimis în minutul 68 pe Danbugic pe teren dar în poziția de inter, păstrând așezarea de până atunci în timp ce următoarele schimbări, au fost făcute abia în minutele 85 și 87, tot post pe post, și mai degrabă în maniera unei echipe care conduce și vrea să taie ritmul și să țină jocul cât mai mult întrerupt.

Adrian Mutu: „Știam că UTA duce fundașii laterali foarte sus, creând o superioritate numerică pe benzile laterale. La început am riscat conștient, pentru că am venit la Arad să câștigăm dar după ce am fost în avantaj, știind că vor veni și mai sus, am preferat ca, decât să-mi formez o linie de șase aducând atacanții laterali în defensivă, să bag un mijlocaș central și să formez linia clasică de 5 fundași, jucând un 5-4-1 care i-a obligat să joace cu mingi lungi pentru că pe fundașii lor laterali îi preluau fundașii noștri laterali, pe fundașii lor centrali ieșeam cu mijlocașii noștri laterali, ceea ce i-a deranjat pentru că nu se așteptau probabil.“

Ionuț Badea: „S-au mai întâmplat să existe momente în care un jucător să marcheze la prima atingere de balon. Ceilalți jucători erau destul de vii până în momentul acela așa că nu necesita neapărat o schimbare. Au fost momente pe care le-am decis așa și cred că schimbările au fost făcute la momentul potrivit. La Dangubic cu Vorbjovas a fost schimbare post pe post. Dangubic nu e atacant, are un profil mai în spate, fie extremă, fie mijlocaș ofensiv. Noi am jucat cu 3 atacanți, asta era ideea să fie Miculescu, Cardoso și Otele pe fundașii lor centrali. Am avut multe discuții legate de centrările în spate, unde ar fi trebuit să apară Miculescu, așa cum s-a întâmplat dar și alții dar din păcate n-au reușit să ajungă la finalizare în momentele în care s-a schimbat foarte rapid jocul.“

În sfârșit, un alt fapt remarcat și de foarte mulți suporteri și care i-a nemulțumit pe aceștia a fost cel că, în timp ce Adrian Mutu a stat permanent la margine terenului oferind indicații și încurajări elevilor săi, Ionuț Badea a preferat să rămână lângă banca de rezerve, unde, deși a stat în picioare, a fost mult mai pasiv, ieșind la marginea terenului doar o singură dată pentru a protesta la o decizie a arbitrului.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției