În anul 1995, fostul director al teatrului din Arad, Ovidiu Cornea, care ne-a părăsit pe 22 decembrie 2021, a inițiat Festivalul de Teatru Clasic, din dorința de a aduce în fața publicului arădean cele mai bune producții de teatru din România, din stagiunea precedentă. Demersul său a fost susținut imediat și de autoritățile publice locale, care au fost de acord cu finanțarea acestui proiect. De-a lungul anilor, pe scena arădeană au fost prezentate astfel de spectacole, în cadrul festivalului care, după câteva ediții, a primit numele de Festivalul Național de Teatru Clasic. Primul director artistic al festivalului a fost regretatul critic de teatru Victor Parhon.
În următorii ani s-a dorit realizarea unei deschideri și mai mari a festivalului către producții de teatru din afara granițelor țării. Astfel, au început să fie prezentate spectacole ale Teatrului Național Pecs (Ungaria), teatru partener al instituției arădene, iar apoi, cel mai important festival de teatru din vestul țării, a primit numele de Festivalul Internațional de Teatru Clasic.
Deschiderea internațională a festivalului a atras după sine prezentarea la Arad a unor spectacole de prim – rang, producții europene realizate de regizori de renume. Toate sunt realizate după idei novatoare, în montări speciale și viziuni regizorale inedite.
Pe lângă prezentarea de spectacole, festivalul arădean mai cuprinde și evenimente conexe: workshop-uri dedicate perfecționării actorilor din vestul țării, lansări de carte, expoziții ș.a.
Ieri trebuia să aibă loc prima reprezentație din cadrul acestui festival care datează de aproape 30 de ani. Trei decenii în care nu a fost întrerupt decât de pandemia de Covid. Iată că după atâția zeci de ani neîntrerupți, festivalul și-a găsit sfârșitul. Anul 2023 va intra în istorie drept primul an când Festivalul Internațional de Teatru Clasic, o emblemă a Aradului, le spune Adio spectatorilor săi. Și suntem pe timp de pace…
„De ieri ar fi trebuit să se desfășoare Festivalul de Teatru Clasic! Nu a fost să fie! Stim cu toții de ce! Îmi pare rău și inima îmi plânge. Un festival conceput și inițiat de regretatul domn Ovidiu Cornea! Se poate și fără teatru, știu! Festivalul a debutat în anul în care m-am angajat la Teatrul arădean, 1995! Doamne, câte vise am avut și câte mi s-au și implinit! Mulți actori au jucat pe scena festivaului de-a lungul edițiilor! Mulțumesc pentru emoția lăsată în sufletul meu! Mulțumesc publicului care venea cu frenezie la spectacole! Biletele se vindeau ca pâinea caldă! Teatrule, am o rugăminte, te implor, iartă-ne!!“, a scris actorul Zoltan Lovas, pe pagina sa de Facebook.