După concertul de Anul Nou, desfășurat cu casa închisă, Filarmonica Arad a pregătit un program de excepție și pentru perioada următoare.
Așadar, joi 12 ianuarie arădenii, pasionați de frumos, sunt așteptați la Filarmonica din Arad pentru a intra în atmosfera extraordinară a muzicii clasice românești.
Concertul de joi este dedicat Zilei Culturii Naționale, iar ”piesa de rezistență” va fi Rapsodia a II a a lui George Enescu. De asemenea iubitorii acestui gen muzical vor mai putea asculta și creații ale lui Dinu Lipatti și George Stephănescu.
,,George Enescu, Dinu Lipatti și George Stephănescu sunt marile personalități ale muzicii românești, ale căror creații sunt aduse ca omagii, într-un eveniment pe care îl dedicăm Zilei Culturii Naționale. Seara simfonică din 12 ianuarie 2023, care îi readuce în programul de stagiune pe Cristian Neagu și Sorin Dogariu este o seară a capodoperelor românești, a căror trăsătură comună este relația extraordinară a creatorilor lor cu școala pariziană de compoziție a secolelor XIX și XX.
Vă invităm, așadar, la o seară extraordinară, cu Rapsodia a II-a de George Enescu, succes incontestabil al anului 1903, semnat de compozitor după încheierea anilor de studii la Paris, cu neoclasicul Concertino pentru pian de Dinu Lipatti, scris în 1936, în primul an petrecut de marele muzician în marea capitală a muzicii, rapid asimilat în repertoriul pianistic universal, și, nu în ultimul rând, cu prima simfonie românească, semnată de George Stephănescu în 1867, ca student al claselor de compoziție, îndrumate la conservatorul parizian de François Daniel Auber şi Ambroise Thomas.
Însă în timp ce Rapsodia a II-a, expresie a tumultului primilor ani de creație enesciană, se inspiră din materialul sonor al jocurilor și cântecelor populare românești, Concertino-ul lui Lipatti, încorporează în datele sale de compoziţie moştenirile tehnice şi expresive ale vremurilor lui Johann Sebastian Bach, Domenico Scarlatti şi Joseph Haydn, iar Simfonia în la major de Stephănescu dezvăluie elemente de muzică germană, franceză și italiană, un rezultat acustic prin care arta românească a secolului al XIX-lea tinde să se integreze și ea în orizontul imaginativ cosmopolit. Un concert simfonic, pe care sperăm să îl audiați și să îl savurați alături de noi! ”, transmit reprezentanții Filarmonicii.
Așadar, o seară cu ópusuri remarcabile îi așteaptă pe arădeni, în acest început de ianuarie primăvăratic, la Filarmonică.