Sculpturile realizate de către artistul Florian Liber au fost prezentate în premieră la Art Fair New York 2019 şi în luna iunie într-o galerie renumită din Montreal, alături de tablouri de pictură recompuse după un algoritm specific ML (Machine Learning). Lucrările, unice în toată lumea, sunt create pe baza unor algoritmi de Inteligenţă Artificială IA dezvoltaţi de către artist.

Dezvoltarea procedeului inovator continuă şi în 2020. În Arad, unele lucrări au fost prezentate în Monitorul Cultural din noiembrie 2019, publicat sub egida Centrului Cultural Județean Arad.

După succesul său recent de la Târgul de artă din New York AENY 2019, unde a prezentat în premieră inovaţii artistice, artistul de origine arădeană Florian Liber îşi continuă seria de sculpturi numite inorganice şi se deschide spre cercetarea conceptelor actuale în arta contemporană, inspirate de Inteligenţa Artificială IA. De adăugat că, de Art Fair Artexpo NY, cel mai vast şi longeviv târg newyorkez, au beneficiat artişti notabili precum Andy Warhol, Peter Max, Robert Rauschenberg, scrie Washington Post.

Târgul de artă de renume mondial Art Expo NY sau AENY 2019 este cotat , după organizatori, world- class art cu participanţi din Londra, Amsterdam, Barcelona, Viena, Padova, Praga, Copenhaga, New York, Miami, Los Angeles, Las Vegas, Tokyo, Osaka, Beijing, Seoul, Sao Paolo, Sydney, Tai Pei, Vancouver, Toronto s.a.m.d.).

Artistul Florian Liber a prezentat în acest an o colecţie inedită de sculptură inorganică, pictura-obiect şi artă conceptuală (tehnica: marmură, oţel, acrilic, nanotehnologie şi fibră de sticlă) numită “INORGANIC – the new era of embodiment” ca rezultat al unei colaborări internaţionale de ultimă oră canadiano- americane cu renumite universităţi de anvergură mondială. Artistul de renume internaţional deţine de asemenea o diplomă de inginer în Cibernetică şi Robotică industrială pe lângă masteratul în arte actuale montrealez, cursurile urmate la Facultatea de Arte din Timişoara, secţiunea Pictu, şi cele particulare cu regretatul artist şi profesor arădean Valentin Stache. Artistul a publicat şi publică articole de specialitate din domeniul artelor actuale şi cibernetică menţionate în bibliografiile unor cercetători din domeniu.

Se pare că exploziile violente care au avut loc recent au influențat decisiv redefinirea imaginilor corporale umane, a percepțiilor trupului. În cazul meu, osul devine excesiv, carnea devine noncarnală, o redefinire anorganică. Furnizorul de inflorescențe de tot felul, ca inflexiune, de nuanțe livid și strălucitoare: verde smarald și ftalo, albastru, albastru de cobalt sau saturate galben roșu și șocant, albi de titan sepulhral și linii ritual primitive. Excesele sculpturilor mele, montarea oțelului și a fibrei de sticlă, concretizează anatomii și dispozitivele nanotehnologice inteligente, ca proteză a omenirii actuale”, ne-a declarat Florian Liber și, pe lângă, acesta a avut și un mesaj pentru tineri: „un mesaj pentru tinerii artiști și ingineri arădeni ar fi ca ei să nu părăsească țara, ci să studieze pentru că exista o recunoaștere până la urmă“.

Adrian Cotuna

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției