Tragedia de la Timișoara, unde un întreg bloc a fost evacuat după ce trei persoane au decedat, iar alte 20 au ajuns internate în spital în urma unei operațiuni de deratizare și dezinfecție care a avut loc în imobil, naște câteva semne de întrebare în ceea ce privește și orașul nostru. Dorina Lupșe, președinta Uniunii Locale a Asociațiilor Locative Arad (ULALA) ne dă, în primul rând, asigurări că firma Bistim Dera, aparținând lui Ioan Buță, cea care a efectuat deratizările în blocul din Timișoara unde locuiau copiii și femeia care au murit, nu a prestat servicii și în Arad. „Din fericire, această firmă a nu fost contactată de vreo asociație de locatari din Arad. În mod normal, la Arad lucrăm cu niște firme pe care le cunoaștem deja, sunt verificate, și nu am avut probleme de genul celor întâmplate la Timișoara. Și la noi au existat plângeri în ceea ce privește activitatea firmelor de deratizare, dezinfecție sau dezinsecție, dar legate de faptul că foloseau soluții foarte diluate, iar acțiunea nu avea nici un efect“, ne mărturisește Lupșe.

Conducerea ULAL Arad atrage atenția că în cazul unor astfel de acțiuni de deratizare, dezinfecție sau dezinsecție ce au loc în blocuri, este foarte important ca asociația de proprietari să verifice foarte bine dacă firmele au toate actele și avizele necesare. „Asociația de locatari trebuie să își întrețină părțile comune: pivnița, boxele, casa scărilor, podul, terasele, spălătoriile etc. Comitetul executiv și administratorul trebuie să găsească firma care va efectua aceste operațiuni de igienizare, una care să dețină toate autorizațiile. Apoi, absolut toți locatarii trebuie înștiințați, măcar cu 48 de ore înainte, asupra acțiunii care va avea loc în imobil, când va avea loc aceasta și în ce mod. Cam o dată pe an este necesar ca astfel de operațiuni să se desfășoare în imobile“, avertizează Dorina Lupșe.

Ținând cont de drama petrecută la Timișoara, Lupșe atrage însă atenția că inițiativele „pe cont propriu“ sunt extrem de periculoase. „Există și administratori «care le știu pe toate» și de multe ori iau inițiative pe cont propriu. Astfel de inițiative, venite uneori chiar din partea unor locatari «mai activi» nu sunt în regulă și pot avea consecințe asupra sănătății tuturor. În general, când e vorba de acțiuni care pot avea consecințe asupra sănătății publice a populației, nu poți lua măsuri de capul tău“, susține Lupșe.

Substanțele de la Timișoara, cumpărate la negru

Patronul firmei din Timișoara, care a realizat dezinsecția la blocurile unde s-au înregistrat trei decese, este cooperant cu procurorii și susține că a cumpărat substanțele la negru, fără documente, de la o firmă autorizată. S-ar fi utilizat o cantitate mai mare de substanță în timpul deratizării blocurilor, neștiind care sunt efectele.

Și avocatul patronului a declarat pentru Digi24 că acesta a recunoscut acuzațiile în fața procurorului și că într-adevăr a procurat substanțele fără factură fiscală. Acesta a mai spus că firma avea un singur angajat care a manipulat substanțele fără să cunoască efectul acestora.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş a anunţat, marţi, că patronul firmei care a efectuat deratizarea în blocul de pe strada Mioriţei din municipiul reşedinţă este cercetat şi pentru trafic de produse sau substanţe toxice după ce procurorii au stabilit că acesta a folosit un insecticid care are în compoziţie fosfură de aluminiu.

Recomandările redacției