Șeful Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), Constantin Ionescu, a venit cu mai multe informații după cutremurele recente care au avut loc în Oltenia și care au schimbat harta seismică a României.
Specialiștii consideră acum Oltenia o zonă de risc seismic, la fel cum este considerată și Vrancea. Din păcate, Aradul este cuprins în această falie seismică, distanța fiind de doar 181 de kilometri. Mai mult, ambele cutremure care au avut intensitatea de 5,4 (luni) respectiv 5,7 (marți) s-au resimțit cât se poate de clar în Arad. Chiar și unele replici mai mici, din timpul nopții, au fost resimțite ușor în zona noastră.
Pe fond, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a instalat trei noi stații seismice în regiune pentru a monitoriza mișcarea faliilor.
Reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului mai spun că seismul care a avut loc în cursul zilei de marți, cel cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter, a fost urmat până acum de 271 de replici.
Ne așteptăm la cutremure și mai mari în zonă
Experții mai spun că în localitățile din zona epicentrală intensitatea seismului a fost de peste 7 grade pe scara Richter. Tot ei adaugă că intensificarea pronunțată a activității seismice va schimba harta de hazard seismic pentru zonă. Astfel, în acest loc ar putea avea loc mai multe cutremure mai mari în viitor.
”Până în prezent, s-au produs peste 270 de replici. Și azi-noapte a fost un cutremur de 4.2. Ele s-au produs tot în zona unde a fost primul șoc, șocul principal, și cel secundar, de 2.7. Replicile s-au produs de-a lungul celor 2 falii.
Pentru cutremurele din România este un record. Adică n-au fost atâtea replici în urma unui cutremur major.
(…) Noi încercăm să instalăm noi aparate pentru a constrânge cât de cât locațiile unde se produc cutremurele, ca să știm exact și să identificăm cu precizie faliile și să știm exact adâncimea unde se produc cutremurele, pentru că aparatura se află instalată la suprafață. Ca să localizezi în adâncime ar mai trebui un senzor sau doi pe adâncime.
(…) După cum vedeți, sunt cutremure de 3-4 grade, ceea ce arată că încă nu s-a terminat procesul în zona respectivă.
În acest moment, noi avem peste 25 de stații primite din străinătate în cadrul unui proiect de cercetare care se desfășoară pe toată regiunea, nu numai la noi și în restul de țări și sunt suficiente echipamente în prezent care să ne caracterizeze toate zonele seismice din România”, a declarat șeful INCDFP.
Surprize în zona Făgăraș-Câmpulung
Șeful INCDFP a mai spus că zona Făgăraș-Câmpulung ar putea genera surprize. De aceea, spune el, au fost trimise și acolo echipamente suplimentare, cu scopul de a vedea dacă este posibil să se activeze și această zonă de cutremure de suprafață.
”Dacă se activează, ar trebui să accesăm și alte echipamente din alte țări, pentru că deja echipamentele portabile pe care le avem le-am trimis în teren și nu mai avem nimic disponibil”, a mai spus Constantin Ionescu, potrivit Antena 3.