eleviElevii din Arad, împreună cu colegii lor din alte zece judeţe din ţară se întorc împotriva consiliului care ar trebui să îi reprezinte. Motivul principal invocat de aceştia îl reprezintă indiferenţa consiliului naţional faţă de deciziile Mi­nis­terului Educaţiei.
Consiliile județene ale elevilor din Cluj, Bistriţa-Năsăud, Arad, Hunedoara, Argeş, Bacău, Caraş-Severin, Iaşi, Ilfov, Satu Mare şi Timiş condamnă „indiferenţa” Consiliului Național al Elevilor privind deciziile Ministerului Educaţiei Naţionale. Reprezentanţii elevilor din aceste judeţe susţin că în cazul în care CNE nu îşi va schimba orientarea şi deciziile în aşa fel încât să vină în sprijinul elevului din România, se vor dezi­ce de acest consiliu.
Reprezentanții elevilor din cele 11 județe condamnă acțiunile Consiliul Național al Elevilor (CNE) şi mai presus de toate „lipsa de reacție a singurei structuri reprezentative la nivel național, odată cu acceptarea influențelor politice externe”.
Liderii organizaţiilor judeţene spun că au atras atenţia condu­cerii organizației privind măsurile eronate pe care consiliul le-a asumat, însă fără un rezultat.
Obiectul CNE este acela de a reprezenta elevii din România, beneficiari direcți ai sistemului educational, spun reprezentanţii elevilor din cele 11 judeţe care mai arată că sunt „nesatisfăcuți” de starea de fapt și de turnura negativă spre care se îndreaptă organizația.
Elevii impută CNE lipsa de reacție în legătură cu Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar, anume privind inter­zicerea dreptului elevului de a protesta.
Apoi sunt nemulţumiţi de lipsa de reacție a CNE în legătură cu eliminarea dreptului de vot a elevului în Consiliul de Administrație, contrar strategiei consiliului adoptate în cadrul Adunării Generale de la Galați, 2013.
Elevii impută şi lipsa de re­acție a CNE privind nerezolvarea problemei manualelor destinate claselor I și a II-a, măsură care va avea implicații grave asupra actului educativ pentru tinerii elevi.
Lista continuă cu lipsa de reacție a consiliului elevilor în legătură cu problema diplomelor de Bacalaureat şi cu nemulţumirea că cei care conduc CNE au decis să ignore statutul Adunării Generale de for decizional suprem și a înaintat ministrului un statut al elevilor care nu a fost supus aprobării.
Motivele nu se opresc aici. Reprezentanţii celor 11 consilii judeţene ale elevilor acuză CNE pentru faptul că a ratat aderarea la forul consultativ european al elevilor, dar şi că a permis influențe externe din mediul politic de la guvernare în interiorul structurii, încălcând astfel unul dintre principiile fundamentale pe care se bazează consiliul.
Aceştia anunţă că vor merge până la formarea unei Federații care să reprezinte în mod real elevii din România.

Recomandările redacției