Declarațiile recente ale lui Dragoș Sprînceană, emisar special al României în relația cu Statele Unite, au stârnit controverse în spațiul public, după ce acesta a făcut afirmații contradictorii în cadrul emisiunii „Briefing” de la Digi24. Deși s-a prezentat ca reprezentant al României și nu al premierului Marcel Ciolacu, Sprînceană a adoptat o retorică diferită față de poziția oficială a Bucureștiului în privința războiului din Ucraina, punând sub semnul întrebării direcțiile de politică externă asumate de statul român.

Sprînceană a susținut, fără dovezi, că președintele francez Emmanuel Macron „își dorește continuarea războiului din Ucraina”, în timp ce „Statele Unite vor pace”. El a afirmat că mesajele pro-Ucraina și pro-Franța transmise de România ar trebui „ignorate” de administrația americană, deoarece țara are, în prezent, un președinte interimar „care nu va mai conta într-o lună și jumătate”.

„Nu sunt un emisar al domnului Ciolacu, ci al României. Trebuie să ajut România, indirect”, a declarat omul de afaceri, stabilit în SUA, care ar fi fost implicat anterior în campania electorală a lui Donald Trump.

Totuși, în cadrul aceleiași emisiuni, Sprînceană s-a contrazis pe tema comunicării cu premierul Ciolacu. Inițial a afirmat că a discutat cu acesta despre Ucraina, susținând că are sprijinul liderului guvernului pentru viziunea sa, pentru ca ulterior să recunoască faptul că nu a abordat subiectul în discuțiile avute cu acesta.

Pozițiile sale au fost criticate pentru abaterea de la linia oficială a statului român, care a susținut în mod constant suveranitatea Ucrainei și sprijinul european în fața agresiunii Rusiei. Sprijinul Uniunii Europene, inclusiv al Franței, pentru Kiev include apeluri la negocieri de pace care să nu compromită securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

„România trebuie să aștepte alegerile prezidențiale, să avem o administrație stabilă și apoi să reluăm legăturile bilaterale cu SUA. Până atunci, e nevoie de un mesaj inteligent, echilibrat și pragmatic”, a mai spus Sprînceană, sugerând că mesajele transmise în prezent de oficialii români nu sunt pe placul republicanilor americani.

Sprînceană a mai declarat că publicul din România „nu înțelege ce înseamnă lobbying în America”, susținând că rolul său este să „deschidă uși” și să prezinte România într-o lumină pozitivă în fața administrației republicane, recent instalate.

Declarațiile sale vin într-un moment sensibil pentru politica externă a României, într-un context marcat de instabilitate în regiune și apropierea alegerilor prezidențiale. Rămâne de văzut dacă poziția lui Sprînceană va fi asumată oficial sau dacă va genera distanțare din partea autorităților de la București.

Lasă un răspuns

Recomandările redacției