După ţigări şi alcool, de acum încolo şi energizantele vor fi pe lista interzisă vânzării minorilor, dacă nu sunt supravegheaţi de un părinte. Legea a fost votată de Senat. Astfel, nu doar vânzătorii din magazine trebuie să se adapteze noii legi, dar nu vom mai vedea energizante nici în automate, locuri de unde copiii pot cumpăra singuri băuturile. În România, doi din trei tineri consumă energizante.

 

Gustul dulce şi senzaţia de energie continuă sunt tentante pentru tineri.

Consumate mai ales în sesiunile de examene, teste sau concursuri, energizantele pot provoca dependenţă. Aşa se face că, anual, românii beau energizante de 60 de milioane de euro. Datele arată că, zilnic, peste 40.000 de litri de astfel de băuturi se vând în ţara noastră.

 

Energizantele, pe lista interzisă vânzării minorilor

Minorii nu vor mai putea nici să-şi cumpere singuri băuturile de la automate sau de la magazine. Asta îi linişteşte cel mai mult pe părinţi.

Profesor: Elevii de liceu consumă astfel de băuturi. Din păcate vin cu ele de acasă sau le achiziţionează de pe drum. Noi nu le permitem să le consume. De fiecare dată când îi găsim îi punem să le arunce.

 

În lume, vânzările vor depăși 53 de miliarde de euro până la sfârșitul anului. Iar specialiştii preconizează o creștere de 7%, până în 2027.

 

Proprietar magazin: Copiii vin de la 7 ani, că l-a trimis mama, că l-a trimis tata. Şi eu am magazin alimentar şi se cumpără energizante mai ceva ca pâinea.

 

Băuturile sunt periculoase din cauza conţinutului ridicat de zahăr, cafeină şi taurină. Un adolescent care bea 4 energizante într-o zi consumă echivalentul a 10 cafele espresso. Limita de cofeină impusă de societăţile pediatrice internaţionale, pentru copiii cu vârstele între 12 și 18 ani, este de 100 de miligrame pe zi, adică cel mult un espresso şi jumătate.

Medic diabetolog: Ar trebui să fim atenţi la nivelul de cofeină şi de zahăr al acestor băuturi energizante. După cum ştim cu toţii, zahărul este unul dintre principalele motive care duc la creşterea numărului de pacienţi cu obezitate, chiar cu diabet zaharat de tip 2.

 

Medicii avertizează şi asupra efectelor adverse ale acestor băuturi. 4 din 10 tineri s-au plâns de dureri de cap, insomnie, amețeli, dificultăţi de respiraţie și creșterea tensiunii arteriale.

Sursa Observator

 

Recomandările redacției