Șarpele lui Esculap (Zamenis longissimus, cu o denumire mai veche Elaphe longissima longissima) este un șarpe neveninos, care nu a fost semnalat până acum în județul Arad.
Un exemplar a fost întâlnit zilele trecute la Căsoaia, în județul Arad și a avut „bunăvoința“ să se lase filmat și fotografiat, deși este recunoscut pentru temperamentul său aprig.
Este un șarpe mare cu o lungime de până la doi metri și este ocrotit prin lege.
Se mișcă lent, dar se cațără foarte bine în copaci. Când este prins, se repede furios și mușcă. Deși este neveninos, Esculap este recunoscut pentru repeziciunea cu care își pierde răbdarea, fiind un șarpe agresiv.
Este considerat unul dintre cei mai eleganți șerpi din fauna României.
Când este prins, se repede furios și mușcă, însă rana pe care o lasă nu este decât o mică zgârietură.
Apare în aprilie și dispare pentru hibernare încă din septembrie. Hibernează ascunzându-se prin vizuini, galerii, sub trunchiuri de copaci sau sub stânci.
De obicei se întâlnesc indivizi izolați.
Un șarpe cu o importanță esențială
Șarpele lui Esculap aduce foloase pentru agricultură deoarece se hrănește cu rozătoare (șoareci, șobolani) care provoacă mari daune culturilor agricole. În raport cu aceste foloase, pagubele, mai mult locale, pe care le aduce prin consumul păsărilor și ouălor lor, sunt neînsemnate.
Din cauza șerpilor veninoși a intrat în om o frică și o groază chiar și față de acest șarpe inofensiv, și în zilele noastre întâlnim mulți oameni care îl omoară pe loc odată ce îl observă.
Specie amenințată
Specia este amenințată de fragmentarea habitatului prin extinderea suprafețelor agricole și de pășunat și defrișarea pădurilor. Ca și în cazul mai multor șerpi, această specie este, în general, ucisă de către localnici. Este amenințată și de mortalitatea accidentală pe drumuri, în special în zonele în care specia este relativ comună. Ouăle acestui șarpe care sunt depuse în grămezi de iarbă și în altă vegetație sunt frecvent colectate și distruse de oameni.
În România, specia Zamenis longissimus este considerată vulnerabilă, fiind considerată o specie de interes comunitar ce necesită o protecție strictă.
Șarpe mitologic – este considerat simbolul medicinei
Esculap, zeul medicinii în mitologia greacă, purta în mâna dreaptă un toiag înconjurat de un șarpe, care este considerat a fi șarpele lui Esculap. După o legendă din mitologia grecească antică, șarpele lui Esculap avea cunoștințe despre plantele medicinale și despre proprietățile vindecătoare ale acestora. Pentru a afla aceste cunoștințe ale șarpelui, Esculap, zeul medicinii, s-a transformat în șarpe și apoi a revenit la înfățișarea de om preluând aceste informații prețioase și folosindu-le în tratarea bolnavilor. Astăzi șarpele lui Esculap este un simbol al medicinei.
Fiica lui Esculap, Higia (sau Higeea) – zeița sănătății, era înfățișată cu un șarpe într-o mână și o cupă în cealaltă. Cupa Higiei cu șarpele lui Esculap încolăcit este considerată simbolul farmaciilor și produselor farmaceutice.
VIDEO: