În urmă cu câțiva ani, mai exact în 2014, la Liceul Special „Sfânta Maria” din Arad se puneau bazele unui proiect de anvergură, care a adus multe beneficii școlii. Proiectul „Sens pentru viață” a fost câștigat în cadrul fondului de finanțare „Lumea prin culoare și sunet”de către Fundația Orange. Este vorba despre dotarea unui atelier de tipograf offset, cu aparatură de specialitate.
Parteneriatul, semnat între Fundația Sense Internațional, Liceul Special  „Sfânta Maria”, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă, Inspectoratul Școlar Județean și Consiliul Județean, continuă și în prezent. Astfel, vinerea trecută, instituțiile mai sus menționate, reprezentate de Etelka Czondi (director Sense), Ramona Antonie (coordonator programe Sense), Bogdan  Blaga (Consiliul Județean Arad), Olimpia Piroș (director CSEI), Angela Mateș și Ileana Neamțiu (cadre didactice CSEI), precum și de Florentina Cirin (director Liceul Special „Sfânta Maria” Arad) și de Toma Sauliuc (responsabil de minitipografie), au punctat încă o dată obiectivele parteneriatului și în ce măsură au fost acestea implementate.
Răspunsul a fost îmbucurător, deoarece între 2014-2017 s-au desfășurat diverse activități, dintre care amintim: participarea a cinci cadre didactice la un training de specialitate în surdocecitate; organizarea unor excursii (Clopotiva, Timișoara, Oradea etc.) pentru elevii implicați în proiect; activități ocazionate de Ziua Internațională Helen Keller.  În plus, în decursul celor patru ani, zece elevi ai școlii au învățat să lucreze cu aparatele performante ale tipo­- grafiei, reușind să tipărească pliante, broșuri, afișe, antologii cu creațiile literare ale elevilor.
Aceste obiective fiind îndeplinite, devine imperios necesară trecerea la un alt nivel. Astfel, se are în vedere autorizarea/acreditarea învățământului profesional dual, cu scopul calificării în meseria de tipograf a tinerilor doritori. De asemenea, cadrele didactice de la Liceul Special „Sfânta Maria” și CSEI consideră că un parteneriat în urma căruia să rezulte un volum cu lucrări plastice și literare ale copiilor ar fi binevenit. Colaborarea cu o tipografie din oraș este de bun augur, deoarece elevii ar putea învăța tainele tipăririi cărților de la adevărați maeștri ai tiparului. În acest sens, directorul Florentina Cirin a luat deja legătura cu reprezentanții binecunoscutei tipografii Gutenberg, care s-au arătat interesați de această perspectivă.
La rândul său, Bogdan Blaga, reprezentant al Consiliului Județean, a asigurat beneficiarii proiectului de tot sprijinul necesar, considerând important ca activitatea minitipografiei școlii  să nu fie blocată, ci, din contră, planurile  acesteia să fie tot mai îndrăznețe și cunoscute de publicul larg.
Așadar, putem spune cu certitudine că proiectul „Sens pentru viață”, demarat în 2014,  poate fi considerat un succes, deoarece a motivat elevii cu nevoi speciale să creeze, să se perfecționeze, să realizeze lucruri frumoase și, în viitorul apropiat, nădăjduim că îi va determina să transforme o pasiune, pasiunea de a plămădi cărți, într-o meserie, veșnică brățară de aur.
Carina A. Baba

Recomandările redacției