• Interviu cu primarul comunei Chisindia, Ionel Pașca

 

IMG_2675 IMG_2677   IMG_2659 IMG_2668 IMG_2667 IMG_2652IMG_2671IMG_2669Comuna Chisindia este acum o comună care se poate numi șantier, deoarece în cele trei sate  – Chisindia, centru de comună, Păiușeni și Văsoaia – se muncește „pe viață și pe moarte“ cu utilaje specifice și cu multe forțe umane. Pentru a afla mai multe detalii despre stadiul și amploarea lucrărilor din comună ne-am adresat primarului Ionel Pașca cu un set de întrebări pe această temă. Pentru a putea discuta concret, primarul Ionel Pașca ne-a invitat mai întâi la o documentare pe teren, de 3-4 ore, după care am revenit la sediul Primăriei și am demarat dialogul.
– Domnule primar, comuna Chisindia arată la ora actuală ca un vast șantier: am putut vedea că se lucrează… peste tot. Care este de fapt situația?
– Aveți dreptate, așa este. Se muncește din răsputeri în toate cele trei localități: Chisindia, Văsoaia și Păiușeni și am o mare satisfacție pentru ceea ce realizez eu acum. Trebuie să știți însă că numai eu știu cât am alergat și m-am zbătut până am ajuns să se facă ceea ce se vede acum în teren. Eu m-am luptat pentru ce-am obținut, nu am așteptat să vie totul de-a gata…
– Spuneți-ne, vă rugăm, câteva date despre proiectul ce se află în derulare; despre ce proiect este vorba în primul rând?
– Proiectul este pe Măsura 322 (axat pe „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale“, în valoare de circa 2,5 milioane euro – n. red.), depus în anul 2009 – în sesiunea din iulie, aprobat și semnat apoi în 9 august 2012 și demarat în august 2014, fiind singurul proiect de acest fel rămas nedemarat din județul nostru. Acum se lucrează intens la drumul DC59 Chisindia-Păiușeni – în lungime de 10 km, unde ați văzut că lucrările au demarat fiind implicate forțe serioase pentru modernizarea lui prin asfaltare – până acum fiind deja acoperiți circa 4 km – și eu zic că până la finele lui noiembrie se termină. Constructorul a fost cel care a promis aceasta, în condițiile în care nu ne dă peste cap starea vremii. Avem de montat o sumedenie de podețe dar le avem și nu e nici o problemă. Lucrăm și la drumul DC60 Chisindia-Văsoaia, o așezare cu peisaje superbe de care cu greu te poți despărți dacă apuci să le vezi, motiv pentru care am și insistat pentru modernizarea drumului. Până acum urcam greu spre această zonă și am insistat să avem și lățimea potrivită a drumului, motiv pentru care a fost nevoie să tăiem și numeroși arbori de pe marginea drumului. Este vorba de 11 km de drum ce-i va de­servi pe localnicii de aici – care produc numai produse ecologice: cartofi, porumb dar și numeroase soiuri de fructe – dar și pe turiști. Vin aici mulți turiști din țara noastră (din Arad, Timișoara ș.a.) dar și din Austria, Ungaria și unii au investit deja bani în case de vacanță și mai sunt încă cereri.
– Am înțeles că mai aveți și alte obiective în lucru…
– Avem. În Chisindia, de exemplu, se lucrează acum la zona din fața Primăriei, unde se face o parcare cu pavele de circa 300 mp. Au început și lucrările la o nouă sală de festivități – nunți, botezuri, spectacole – ce va avea o capacitate de circa 500 de persoane – pentru care dotările precum veselă, accesorii le avem deja. Sala va fi lipită de camera frigorifică și vestiare. În timpul cel mai scurt vom începe lucrările și la o nouă grădiniță modernă ce se va face de la zero.
Deci avem multe obiective în lucru, de aceea comuna are aspectul acesta de șantier, care însă ne bucură pe toți deoarece aceasta înseamnă modernizare și progres iar în viitorul apropiat și noi locuri de muncă, de asemenea.

Localnicii apreciază eforturile edilului
Ca peste tot și aici covârșitoare majoritate a oamenilor se bucură pe bun drept că vor avea drumuri bune, care vor atrage investitori deci se vor înființa și noi locuri de muncă. Dar sunt și unii cârcotași care „luptă“ împotriva evidențelor, acuzând disconfortul lucrărilor aflate în derulare, ignorând însă voit avantajul general ce-l vor avea după finalizarea lor.
„Fiind om în vârstă pot spune că, deși am avut destui primari, ceea ce a făcut actualul primar nu ne-a făcut nimeni. Vă dați seama că nu vom mai avea colb pe case după asfaltare?“ se mira admirativ localnicul Nicolae Păiușan (zis Vivi).
Lucrând împreună la repararea de­fecțiunii unui tractor, doi localnici – Gheorghe Fanea din Păiușeni și Ionel Păiușan (zis Țica) ne-au spus și ei câteva cuvinte despre îmbucurătoarea situație de acum.
„De 60 de ani ne-au tot promis asfaltarea acestui drum… și uite abia acum i-a venit vremea“ ne-a spus primul interlocutor. „…Și dacă nu era domnul Pașca nici de acum 60 de ani nu era acest drum asfaltat!“ a completat al doilea după care a continuat: „sunt majoritatea cei care-i apreciază munca dar sunt și cârcotași. Eu cred că, probabil, trebuie că ai o problemă… dacă nu apreciezi atunci când ești scos din noroaie și ai drum în fața casei pe care poți merge în papuci de casă!“ a completat omul.
Că sunt și excepții care nu apreciază ce s-a făcut ne-a dovedit-o puțin mai târziu o localnică de până în 60 de ani care a spus tranșant că „pe mine nu mă interesează: ori se face ori nu, e totuna“. Nu i se mai poate zice mare lucru unei astfel de persoane care ignoră realitatea. Plăcându-le sau nu și ei vor beneficia de modernizarea infrastructurii din comună.

Recomandările redacției