•  Interviu cu Pavel Ţica, primarul comunei Beliu

IMG_2840 IMG_2839 IMG_2862 IMG_2857 IMG_2849 IMG_2861 IMG_2848 IMG_2847 IMG_2841 IMG_2844 IMG_2843Aflat la al… cincilea mandat, despre Pavel Țica – primarul comunei Beliu (compusă din șase sate: Beliu – sat de reședință, Benești, Bochia, Vasile Goldiș, Secaci, Tăgădău) se poate spune cu certitudine că nu i-a dezamăgit pe alegătorii săi; ba, mai mult: a reușit performan­ța să fie primarul tuturor locuito­rilor comunei Beliu. Dovadă stau realizările din comună, realizări ce se află, e adevărat, pe lista de promisiuni de campanie: însă la capitolul promisiuni materializate. Prin urmare se poate spune că edilul din Beliu a primit votul de încredere al oamenilor, vot care însă… obligă! În discuția purtată cu domnia sa am atins o serie subiecte care au creionat tocmai această stare de fapt: edilul din Beliu rămâne mereu un om de acțiune.
– Sunteți la al cincilea mandat; impresionantă performanță, ori­ce s-ar zice. Cum apre­ciați aceas­tă… stare de fapt, domnule primar?
– E adevărat, sunt la al cincilea mandat de primar și cred că nu i-am dezamăgit pe cetățenii comunei iar ceea ce am făcut pentru dumnealor i-a mulțumit și pot să-i asigur că și în continuare vor fi mulțumiți. Știți, mie nu mi-au plăcut niciodată persoanele plângărețe și ca atare nici eu nu am fost așa; am căutat, m-am informat și am găsit calea cea mai potrivită ca să rezolv ceea ce mi-am propus. Pentru că, după cum știți deja, trebuie să te zbați aproape ca peștele pe uscat de multe ori ca să ai rezultatele pe care ți le propui. Eu nu m-am mulțumit doar să-mi iau salariul la sfârșit de lună: am dorit să-mi respect promisiunile făcute atunci când am primit votul de încredere al cetățenilor. Am vrut să implementez în comună utilități specifice unei vieți moderne, civilizate, să nu mai fie diferențe între viața cetățenilor din comună și orășeni.
– Concret: enumerați-ne o parte din aceste realizări dar și ce mai este în lucru…
– În primul rând vreau să vă spun că prima etapă de reabilitare a drumului comunal DC9 Tăgădău-Benești s-a încheiat în această vară, executându-se 1,5 km de drum asfaltat. În urmă cu câteva zile am semnat contractul cu firma câștigătoare a licitației pentru reabilitarea a încă 3 km de drum comunal Benești-Bochia. Tot în această vară am finalizat lucrări de modernizare a unor străzi în Tăgădău și Vasile Goldiș, circa 2,5km de drum. Cu această modernizare s-a finalizat ultimul metru pătrat de drum ce trece prin cele două sate. Este un lucru deosebit, cetățenii din zonă apreciind mult modernizarea acestor străzi. Tot în această perioadă s-a lucrat și la un alt proiect de infrastructură, adică de drumuri: drumul comunal DC9 Secaci-Mărăuș; Mărăuș fiind o localitate ce aparține de comuna Craiva. Și acest drum va fi asfaltat pe 1,4 kilometri. Tot în acest proiect mai este prevăzută modernizarea altor câtorva străzi și punem punct cu modernizarea stradală la nivel de comună; atunci putem spune că avem o modernizare de 100% a drumurilor la nivel de comună.
– Aveți și un proiect la care așteptați un anume rezultat; despre ce este vorba?
– Este adevărat că avem un proiect la care așteptăm să aflăm câștigătorul dar mie nu prea îmi place să vorbesc… fără acoperire. Este vorba de un proiect legat de utilități: «Canalizare menajeră și stație de epurare», acesta fiind pentru localitățile Beliu și Tăgădău și alimentare cu apă potabilă a localită­- ților Bochia-Benești și Secaci. Proiectul face parte din Masterplanul Apă și Canal pe județul Arad. Investiția este așteptată cu nerăbdare de cetățenii comunei. Cei din satele Beliu, Tăgădău și Vasile Goldiș sunt racordați în proporție de 80% la rețeaua de apă potabilă; lunar ei au un consum în jur de 8.000-9.000 metri cubi de apă potabilă. Eu cred că această investiție va începe în trimestrul al IV-lea din 2015.
– Aveți și o inițiativă legată de sezonul de iarnă. Despre ce este vorba?
– Este adevărat. Tot în perioada următoare voi semna un contract pe GAL Chișineu-Criș ce va viza înființarea unui serviciu de deszăpezire la nivel de Consiliu Local Beliu; proiect câștigat care va fi declarat eligibil. Este un lucru care vine și ne pune la adăpost de neplăcerile provocate de intemperiile iernii. Valoarea acestui proiect ajunge la circa 50.000 de euro.
„Primarul nostru? Respectuos și săritor“
Așa cum ne-am obișnuit, după o discuție cu „oficialii“ cerem și părerile unor localnici despre ce se face în co­mună, despre activitatea primarului.
„Ceea ce vedeți aici este drumul proaspăt modernizat, adică asfaltat. Nici nu-ți mai vine să crezi că înainte aici erau numai pietroaie și gropi, mai ales dacă dădea și-o ploaie. Este ceva de­osebit, ce să mai vorbim…“ spune doamna Maria Farago din Tăgădău.
La intrare în satul Vasile Goldiș ne-am oprit lângă un grup de oameni care auzind ce întrebăm ne-au spus: „tot ce este făcut în staul ăsta este făcut de domnul primar“ ne-a precizat unul dintre ei. „Și tot timpul a fost în mijlocul nostru atunci când a fost cazul… ce să mai vorbim!“ a mai completat o localnică din grup.
O femeie mai în vârstă, ce stătea pe o bancă în fața casei, ne-a spus: „ceea ce-a făcut domnul primar pe aici este un lucru tare bun. Nu poți zice la bine că e rău, că se vede clar că e bine. Ce a făcut omul ăsta cu drumurile este apropae o minune cerească. Și e și cumsecade, are respect pentru oameni și are bun-simț și e săritor; cinste lui“, și-a încheiat nana Livia Oana vorba.

Recomandările redacției