Apreciază Ana Lenuța Moțica, primărița comunei Gurahonț

E întotdeauna un demers deosebit de greu să surprinzi realist imaginea generală actuală a unei comunități cu așezări vechi, cu mare încărcătură istorică. Este și cazul comunei Gurahonț, din estul „înalt“ al județului, acolo unde se întâlnesc „poalele“ mai multor lanțuri muntoase cu nume de răsunet în istoria noastră – Munții Codru Moma, Zărandului ori Metaliferi, la confluența a trei râuri: Sighișoara, Ioșei și Crișul Alb.

Compusă din 10 sate: Gurahonț – centru de comună, Bon­țești, Dulcele, Feniș, Honțișor, Iosaș, Mustești, Pescari, Valea Mare și Zimbru, comuna Gurahonț o are acum în frunte, ca primar, pe inimoasa profesoară Ana Lenuța Moțica, cunoscută de toți pentru că a învățat românește multe generații de copii.
Dorința noastră de a avea un dialog cu doamna primar s-a dovedit un demers nu foarte ușor de realizat, aceasta fiind într-o continuă mișcare, mereu dorind să vadă cu ochii ei stadiul oricărei lucrări aflată în derulare.
Bunăoară, la momentul documentării noastre, doamna primar era plecată în satul Zimbru, unde era în curs de asfaltare drumul Gurahonț-Zimbru. „Dacă vrei să faci ceva pentru comunitatea care te-a ales, să știți că locul primarului nu e în birou; dimineața, eventual, câteva zeci de minute pentru corespondență și apoi… la treabă, pe teren. Eu nu mă mulțumesc doar să-mi spună lumea «doamna primar»…“ a precizat pentru început profesoara Ana Lenuța Moțica; după care a continuat retoric: „știți cum am preluat eu această comună care a stat atâția ani în amorțeală?… Mai sunt voci – dar doar câteva – care vorbesc că… nu voi mai candida. Este fals; voi candida și voi continua cu ceea ce am început, pentru că vreau să… fac – și am demostrat că pot să fac! Și este promisiunea făcută cetățenilor în campania din 2012, când am spus: comuna trebuie să iasă din amor­țeala în care s-a aflat până atunci și să ajungă acolo unde-i este locul: printre primele comune de pe Valea Crișului Alb. Când spun asta cred cu tărie că e posibil și se poate demonstra simplu prin ce se vede, prin ce am și făcut până acum, în mandatul meu – având alături și Consiliul Local dar și echipa de la Primărie. Numai cine e de rea credință nu vede că fața comunei a început să se schimbe în bine. Repet ce am mai spus: cetățenii comunei merită aceste eforturi!“ a subliniat Lenuța Moțica.
Problemele cele mai grele „moștenite“ au fost de credibilitate și cele legate de datoriile trecute. „Vreau să subliniez un aspect foarte important: pe un primar trebuie să-l caracteri­zeze faptele, nu vorbele… goale și promisiunile fără acoperire, adică minciuna. Ce valoare mo­rală poate avea un om, indiferent de pregătirea lui, atunci când minte? Pentru un primar e și mai grav! La acel start din 2012 comuna noastră nu a putut «porni la drum» alături de celelalte comune din jur deoarece noi am «avut»… datorii imense ce trebuiau plătite; abia pe urmă am putut demara proiectele. A fost deci foarte greu, fiind și primul mandat. Astfel, pentru mine, Lenuța Moțica, primar fiind, politica înseamnă a face ce trebuie pentru cetățenii comunei – despre nevoile lor aflu din discuțiile cu ei; eu trebuie să «fac» politica concetățenilor mei! Nu suport orgoliile, propaganda și minciuna. Acestea nu țin loc de inteligență; nu poți merge departe cu ele, că îți rup capul! Ceea ce eu am promis în campanie se poate ușor vedea: sunt faptele și realizările de până acum“ – a spus primărița din Gurahonț.
Și dintr-o simplă enumerare se poate vedea amploarea proiectelor: atât cele începute cât și cele plănuite pentru viitor. „Mai avem cam o lună din acest an și pot spune că mă bucur pentru ce am realizat. Dacă timpul rămâne frumos putem finaliza și mai mult, mai ales că avem și sprijin din partea Consiliului Județean Arad. Lucrăm acum la finalizarea Tronsonului III – modernizare străzi și demarăm lucrările la Tronsonul I unde sunt executate lucrări de: pavaj, trotuare, spații de parcare dar și spații verzi, pavaj cu piatră cubică zona carosabilă, delimitare cu stâlpișori, plantare pomi ornamentali, realizare rigole betonate – spre gară. S-au mai realizat: trotuar către fostul Liceu – actual internat, spații de joacă cu mobilier pentru copii, lucrări la Școala și Grădinița din Bon­țești; am schimbat fața Grădiniței din Honțișor. Am rea­lizat lucrări la Căminele Culturale din Honțișor și Zimbru: reabi­litare, o anexă, betonare scenă și terasă. La fel și în satul Iosaș. Apoi am finalizat canalizare la Iosășel și vom continua la Gurahonț.
Apoi, mai trebuie să enumerăm și: finalizarea strategiei de dezvoltare a comunei; refacerea proiectului și începerea asfaltării pe DC38 Gurahonț-Zimbru – unde lucrăm în forță și în momentul de față; continuarea operațiilor de realizare a PUG-ului; continuarea lucrărilor la Capela din Bon­țești; studiu de fezabilitate pentru asfaltare – prin PNDR – a drumurilor comunale Hon­țișor, Feniș ș Valea Mare; solicitarea de a fi cuprinși în programul de investiții pentru construirea unui așezământ cultural în Gurahonț; studiu de fezabilitate pentru asfaltarea a 6,5 km de străzi în Gurahonț; extindere rețea de apă în Bon­țești (pe deal); vom face lucrări de pietruire a drumurilor din Dulcele, Valea Mare și Feniș și vom asfalta și drumul la Honțișor; am demarat extinderea rețelei de apă potabilă în Feniș și Valea Mare –  cu probleme când e secetă. În plus, Zimbru va beneficia de telefonie mobilă – aspect important, fiind o zonă îndepărtată, mai greu accesibilă.
Și acum câteva cuvinte despre clădirea fostului spital: având în vedere acțiunea de punere în valoare a clădirii, oferire de servicii medicale cetățenilor precum și crearea de locuri de muncă, Consiliul Local a inițiat o hotărâre prin care se dorește darea în administrare prin concesionare – și solici­tare de oferte în acest sens. Se desfășoară procedura de realizare a Caietului de sarcini.
Avem și un investitor străin, pe confecții textile, ce are deja peste 20 de femei angajate. Prin urmare am reușit să reali­zăm multe și să deschidem drum spre mult mai multe, inclusiv spre investiții. Totul a fost să ne dorim să facem ceea ce trebuie pentru oameni iar prin căutări și insistențe posibilități s-au găsit, și se vor mai găsi“ – a concluzionat primărița din Gurahonț, profesoara Ana Lenuța Moțica.
Opinii de la cetățeni
Localnicii n-au rămas insensibili la eforturile doamnei primărițe din Gurahonț. O dovedește felul cum vorbesc de ceea ce face și „cât de frumos le vorbește și cât suflet pune pentru în ceea ce face“ – cum zicea, în trecere, un localnic. Bunăoară, Dan Iacob Mircea din Zimbru ne spunea: „sigur că se vede ce a făcut și știm că va mai face – că sunt multe începute. O pre­țuim și veden că peste tot a încercat să facă ceva, e până târziu cu oamenii pe șantier, chiar putem zice că toată comuna a devenit un șantier. Ne place și o prețuim pentru asta“.
De asemenea, Petru Ardelean din Bonțești – om de 84 de ani ne spunea: „eu mă bucur de ceea ce face doamna primar pentru comună; că nu s-a cam mișcat nimic până n-a venit dânsa la Primărie“.
Un grup de patru oameni tot din Bonțești au completat: „pri­mărița asta trebuia aleasă acum 20 de ani! Nu să stea o comună ca asta atâția ani pe loc și noi odată cu ea. Uitați-vă ce bun manager – cum se zice acuma! – este, adică un foarte bun gospodar. Este respectuoa­să, săritoare. Și, deși ar avea de ce, nu este cu nasul pe sus“ – au încheiat ei.

Recomandările redacției