Una dintre cele mai cochete și îngrijite localități din județul Arad este Dorobanți, comună condusă de Korondi Erika Josza, primar UDMR. O comunitate alcătuită din oameni uniți, unde fiecare pune umărul pentru dezvoltarea localității.

Festivalul Folcloric Internațional, eveniment aflat la a XI-a ediție, a avut loc în centrul comunei, iar cu această ocazie primărița Korondi Erika a profitat și a invitat toți producătorii locali să își expună produsele.

Anul acesta organizăm din nou Festivalul Folcloric Internațional Maghiar în comuna noastră Dorobanți. Cu această ocazie, vrem să promovăm meșteșugarii și producătorii locali, care își desfășoară activitatea în Dorobanți. I-am invitat pe toți să își expună produsele și creațiile la acest târg. Este foarte important pentru ei, cât și pentru noi, să se prezinte cu marfa și cu tot ce se produce în comuna noastră. Eu sper ca odată să ajungem și în alte localități cu aceste produse, să putem promova mai departe toate aceste lucruri frumoase ce se produc la noi.

Pentru festival avem invitați și din Ungaria, dar cu marfa sunt doar producătorii noștri. Interesul nostru pentru această sărbătoare de astăzi, pe care noi o considerăm ca fiind Zilele comunei, este acela de a promova comercianții noștri locali, cu produsele lor. Este de asemenea o sărbătoare religioasă, în care ne rugăm să nu cadă grindină și să avem parte de recolte bogate. Sărbătoarea o moștenim de la străbunii noștri, iar noi ducem mai departe această tradiție cu mândrie.

Festivalul folcloric se află la a XI-a ediție, deși în faza sa incipientă se desfășoară din anul 1998. Domnii Almași Adalbert și Almași Vincențiu, fostul primar și fostul medic al comunei noastre, au inițiat sărbătoarea, iar noi am preluat-o și o ducem mai departe“, ne-a declarat Erika Josza Korondi, primărița comunei Dorobanți.

Cel mai bun gulaș din județul Arad!

Pentru cei care vor să simtă cu adevărat ce înseamnă gustul autentic de gulaș, merită efortul să vă deplasați până la Dorobanți. Aici găsiți, cu siguranță, cel mai bun gulaș pe care l-ați gustat vreodată!

Gulyas Iudith, administratorul firmei SC Iudithservcom, ne-a declarat: Eu sunt persoana din Dorobanți care încearcă din tot sufletul și cu toată forța să organizăm în fiecare perioadă a anului, primăvara, vara și iarna, pentru toate vârstele, de la copii până la vârstnici, evenimente, programe, baluri, ziua copiilor, revelion, Crăciun etc. Încercăm să strângem cât mai multă lume din tot județul și încercăm să îi primim pe toți cu o atmosferă care să fie unică. În Dorobanți, toată lumea trebuie să se simtă ca acasă.
Ne m
ândrim cu un centru atât de frumos și primitor. Cele mai bune mâncăruri în care se regăsește unicul gust unguresc le găsiți la Dorobanți“.

Printre comercianții de la târg am regăsit-o pe Farago Eva, care deține un magazin de artizanale. „Fac diverse lucruri care țin de pirogravură, Sunt lucrări unicat, personalizate“, ne-a declarat aceasta.

Vig Irina, din Dorobanți, a făcut din turta dulce un adevărat hobby. „De cinci ani fac lucrul acesta. Tot felul de prăjituri, sub diferite forme, din turtă dulce. De 10 ani fac torturi și prăjituri. Fac și din zahăr ars torturi. Tradiția vine de la bunicii mei“.

Szucs Ildiko, tot din Dorobanți, s-a specializat în lumânări. „În urmă cu jumătate de an, după ce am văzut câteva video-uri, m-am apucat serios de treabă. Fac lumânări din ceară de soia, care nu sunt toxice și au și o ardere dublă față de cele făcute din parafină.
Deocamdată e doar hobby, iar în funcție de reacția oamenilor poate va deveni o afacere. Sunt foarte implicată, îmi place foarte mult ceea ce fac. La 05.00 mă trezesc și până seara, până nu mai pot, tot fac pe lumânări“
.

Kiss Andrea și-a dezvoltat o pasiune pentru a confecționa păpuși din ață. „În pandemie mă plictiseam foarte tare, iar fetița mea care era mică mi-a cerut să îi fac și ei păpuși din ață. Așa a început totul. Păpușile sunt din ață și sunt realizate cu mașina de cusut și cu mâna. Acuma fac doar croșetate.
Animăluțe, coliere, cercei, balerine, jucării pentru bebeluși etc.

Soțul nu mă ajută, doar dă bani pentru a cumpăra ața, care este una specială. Este confecționată dintr-un material compatibil pentru copii, nu le face rău, nu este toxic. De asemenea, se poate spăla la 30 de grade“, ne-a spus Andrea.

La eveniment a fost prezent și deputatul UDMR, Farago Peter, care ne-a declarat: „Este un festival folcloric tradițional la care participă mai multe grupe locale de citere, dans sau corul comunității. Sunt invitați artiști din localitățile limitrofe, chiar și din Ungaria. Festivalul Folcloric Maghiar este un eveniment important, finanțat de Centrul Cultural Județean Arad“.

Programul artistic

Unul dintre cele mai așteptate momente ale festivalului a fost recitalul trupei de citere, un instrument specific zonei, cu o sonoritate extrem de caldă și de plăcută.

Grupul de citere Napraforgo, alcătuit din tineri cu vârste cuprinse între 16 și 17 ani, toți din Dorobanți, este pregătit de profesorul din Ungaria, Juhasz Kalman.

Programul a mai cuprins: dansuri populare și cor; de la Lokoșhaza, localitate din Ungaria, o trupă de dansatoare; concert de muzică populară și ușoară cu un cântăreț foarte cunoscut: Royal Tibi.

De la ora 22.00 a avut loc un retro party, destinat persoanelor de vârstă mijlocie.
De la ora 24.00 a intrat pe scenă un DJ din Ungaria: DJ Acca. A urmat apoi DJ Dominick.
Petrecerea continuă până în zorii zilei.

La ora 04.00, curtea Căminului cultural era încă plină de spectatori. Copii, tineri și adulți se distrau și dansau pe ritmurile mixate de DJ-ii aduși din Ungaria. 

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției