Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că în zilele următoare vor avea loc mai multe deplasări de tehnică militară și trupe pe teritoriul României, în contextul exercițiului multinațional NATO „STEADFAST DART 25” (STDT’25). Convoaiele militare se vor deplasa pe rutele Nădlac-Cincu-Smârdan și Negru Vodă-Constanța-Smârdan, începând de miercuri, 22 ianuarie.
Participare internațională și desfășurare amplă
Exercițiul STDT’25 face parte dintr-o serie de mari exerciții NATO planificate în România în 2025, alături de „Dacia 25” și „Dacian Spring 25”. Acestea vor implica aproximativ 15.000 de militari români și aliați, desfășurându-se în șapte poligoane din țară.
Forțele armate ale Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și unități militare franceze, vor aduce tehnică militară și personal pe teritoriul României. Convoaiele franceze sunt programate să sosească pe calea ferată, pe traseul Carcassonne (Franța) – Voila (România), cu un transport estimat pe 2 februarie.
În paralel, militarii și tehnica Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” vor fi relocați între 28 ianuarie și 9 februarie din orașele Iași, Piatra Neamț, Bacău, Botoșani, Dej și Turda către poligonul Smârdan.
Exerciții defensive și transparente
Potrivit MApN, STDT’25 este un exercițiu defensiv și transparent, desfășurat cu respectarea deplină a obligațiilor internaționale asumate de România. Pentru a minimiza impactul asupra comunităților locale și traficului rutier, deplasările de trupe și tehnică militară vor avea loc, în principal, pe timp de noapte.
STDT’25 marchează, în premieră, desfășurarea Forței de Reacție Aliată, înființată la 1 iulie 2024, într-un context operațional. Exercițiul se va desfășura în România, Bulgaria și Grecia, cu participarea a peste 10.000 de militari din mai multe state NATO: Bulgaria, Franța, Grecia, Italia, Regatul Unit, România, Slovenia, Spania și Turcia.
Autoritățile române și partenerii NATO vor lua toate măsurile necesare pentru buna desfășurare a exercițiului, care are scopul de a întări cooperarea și capacitatea de reacție în cadrul alianței. Exercițiile subliniază angajamentul NATO față de apărarea colectivă și securitatea regională în sud-estul Europei.