Complexul Muzeal Arad vă așteaptă, începând de marți, 30 mai, ora 10.00, în cadrul Muzeului de Științe ale Naturii să vizitați o expoziție spectaculoasă de reptile și insecte vii. Deschiderea expoziției va avea loc în prezența reprezentanților Consiliului Județean Arad și ai Complexului Muzeal Arad, colecționarului Alexandrescu Mihail Lucian – proprietarul colecției. Invitați la eveniment sunt elevii Colegiului Particular ”Vasile Goldiș” Arad. Expoziția va fi deschisă publicului până la data de 30 octombrie 2023, iar vizitatorii care vor trece pragul muzeului arădean vor putea să vadă șerpi de dimensiuni diverse, tarantule și scorpioni etc.În cadrul expozitiei de reptile și insecte vii, curioșii vor afla mai multe detalii despre exemplarele de animale expuse care provin din zone diferite de pe Terra. Colecția de reptile îi aparține arădeanului Alexandrescu Mihail Lucian.
Expoziția de reptile și insecte vii de la Muzeul de Științe ale Naturii (Palatul Cultural, Piaţa George Enescu 1, Arad, intrarea dinspre Parcul Copiilor)
va fi deschisă publicului inclusiv în perioada 1 iunie – 4 iunie 2023.
”Complexul Muzeal Arad vă așteaptă, așa după cum v-am obișnuit în ultima perioadă, cu o nouă expoziție spectaculoasă, de această dată în cadrul Muzeului de Științe ale Naturii vom prezenta publicului o expoziție de pitoni de dimensiuni diverse, tarantule, scorpioni și insecte vii. În fiecare lună vom prezenta câte un exemplar surpriză, astfel încât publicul vizitator să descopere cât mai multe specii de reptile”, declară Bogdan Blaga, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad.
Toate speciile prezente în expoziție sunt spectaculoase şi atrag privirile prin colorit sau dimensiuni dar și prin comportament. Şerpii mari, cum ar fi pitonul reticulat, pitonii regali, pitonii birmanezi, anaconda verde și galbenă, șarpele cu clopoței, cobra, șarpele de porumb, șarpele de vest, cele cinci exemplare de scorpion, tarantula braziliană cu genunchi albi, sunt specii foarte atractive care impresionează prin colorit, comportament şi modul în care sunt prezentate. Reptilele sunt expuse în terarii speciale, care imită condițiile din habitatele naturale unde acestea trăiesc, iar dieta lor este una specială. Astfel, pentru ca fiecare animal să beneficieze de cele mai bune condiții, echipa care se ocupă de îngrijirea lor a studiat în detaliu fiecare reptilă.
Această expoziție o să aducă în fiecare lună în atenția vizitatorilor un exemplar nou, surpriză care poate fi un cameleon, un melc african, o broască țestoasă sau cine știe… o altă specie care să atragă privirile celor care ne vor trece pragul.Vedetele expoziției vor demonta un mit conform căruia: dacă ești mare ești puternic. Aflând lucruri despre modul lor de viață ne vom da seama că cu toate că sunt niște viețuitoare slabe în aparență reușesc să scape de dușmani.
”Expoziția este o oportunitate atât pentru adulți, cât și pentru copii de a afla mai multe lucruri despre specii rare de reptile și insecte pe care au ocazia să le vadă doar în cărți sau la televizor. Astfel, doar câțiva centimetri de sticlă vă vor despărți de:
– cel mai mare șarpe constrictor din lume (pitonul reticulat), răspândit în pădurile tropicale, liziere și pășunile adiacente din Sudul Asiei, care se hrănește cu mamifere medii sau mari și cu păsări (pe care le omoară prin sufocare, încolăcindu-se în jurul lor); este unul dintre cei mai lungi șerpi din lume, având o lungime de 4–9 m și o greutate de 90–140 kg, însă poate atinge o lungime de 10 m. Este vânat pentru pielea lui, folosită în industria încălțămintei și în marochinărie.
– pitonul-bilă (pitonul regal) care este o specie neveninoasă de piton răspândită în Africa. Este cel mai mic piton african și este popular în comerțul cu animale, în mare măsură datorită temperamentului său docil. Numele de „Piton-bilă” se referă la tendința animalului de a se încolăci în formă de minge atunci când este stresat sau speriat, protejând capul în centrul bobinei. Numele „Pitonul regal „(în latină regius), se bazează pe povestea în care Cleopatra purta șarpele în jurul încheieturii mâinii.
– pitonul birmanez este una dintre cele mai mari 5 specii de șerpi din lume. Puii eclozati au in medie o lungime de 56 cm și o greutate de 113 gr. Femelele sunt mai mari decat masculii, cu o lungime medie între 4-5,4 m, deși au existat exemplare și mai mari. Lungimea medie a unui Piton birmanez mascul este destul de mare, dintre 2,4-4,2 m, dar poate ajunge uneori și la 5,1 m.
– anaconda verde este un membru neveninos din familia boa constrictor. Adesea stă în ape puţin adânci unde aşteaptă să surprindă animalele care vin să bea. Şarpele îşi apucă prada cu dinţi ascuţiţi, curbaţi spre interior, şi se încolăceşte repede în jurul ei în inele musculoase. Când victima respiră, inelele se strâng, iar moartea intervine de obicei în urma sufocării sau a stopului cardiac. împerecherea are loc în sezonul uscat. Femela poate să mănânce partenerul masculul mult mai mic, pentru a-şi hrăni sarcina.
– anaconda galbenă un șarpe constrictor semi-acvatic care trăiește în America de Sud (Orinoco, Argentina, Venezuela etc.) În cazuri foarte rare, când anaconda simte că se află în mare pericol, regurgitează prada (care poate fi și de două ori mai mare decât ea), pentru a scăpa de prădătorii din jur.Vârsta maximă la care poate ajunge este de 35 de ani. Anaconda este întâlnit în bazinele fluviilor Amazon și Orinoco, în ape liniștite și mlaștini.
– șarpele cu clopoței, face parte dintr-o subfamilie de șerpi veninoși. Șerpii din această categorie taxonomică sunt în general șerpi mari, ce duc o viață pe sol. Șerpii au o lungime medie de 2 m. Șerpii au un organ de recepționare a căldurii cu ajutorul lui pot localiza prada chiar în întuneric. Șerpii din această categorie sunt mai răspândiți în Asia și America.
– Naja (cobra) este un gen de șerpi veninoși. Genul cuprinde cca. 20 de specii care trăiesc în regiunile calde din Asia sau Africa. Caracteristic acestui gen de șerpi este desenul de pe gâtul lor, asemănător unor ochelari, care se pot vedea când șarpele este iritat, de unde a fost denumit și „șarpe cu ochelari”.
– tarantula braziliană cu genunchi albi de obicei, sunt oarecum defensive, dar firele lor de păr urticante pot fi destul de iritante pentru pielea umană, la fel ca în cazul celor mai multe alte tarantule găsite în America. Acești păianjeni, la fel ca multe animale de companie nedomesticate, pot mușca atunci când sunt provocați. Cu toate acestea, deoarece au părul urticant, mușcătura nu este, de obicei, prima lor linie de apărare. Veninul lor nu este considerat semnificativ din punct de vedere medical, dar, datorită dimensiunii lor mari, pot provoca daune mecanice.
-Scorpioni deși scorpionii au o reputație înfricoșătoare, doar 25 de specii au venin capabil să ucidă omul. Ei se întâlnesc în special în zonele tropicale și subtropicale. În regiunile temperate ei se întâlnesc foarte rar, dar și de alte animale interesante”, precizează dr. Camelia Patko, muzeograf.
Program de vizitare Expoziție de reptile și insecte vii la Muzeul de Științe ale Naturii Arad
(Palatul Cultural, Piaţa George Enescu 1, Arad, intrarea dinspre Parcul Copiilor):
2 mai – 18 iunie 2023:
Marți – Vineri: 09.00 – 17.00, ultima intrare: 16.30
Sâmbătă – Duminică: 11.00 – 19.00, ultima intrare: 18.30
20 iunie – 17 septembrie 2023:
Marți – Vineri: 10.00 – 18.00, ultima intrare: 17.30
Sâmbătă – Duminică: 11.00 – 19.00, ultima intrare: 18.30
19 septembrie 2023 – 30 aprilie 2024:
Marți – Duminică: 09.00 – 17.00, ultima intrare: 16.30
Taxă de intrare Expoziție de reptile și insecte vii și Muzeul de Științe ale Naturii Arad
(Palatul Cultural, Piaţa George Enescu 1, Arad, intrarea dinspre Parcul Copiilor):
20 lei – adulți
15 lei – pensionari
12 lei – studenți, preșcolari, elevi
11 leu – grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective
Taxă de fotografiere /filmare:
15 lei – taxă fotografiere
200 lei – taxă filmare