mamasifiica

Într-unul din numerele trecute ale ziarului nostru vă prezentam povestea a trei adolescenţi născuţi la Arad, care au fost daţi spre adopţie când au fost mici şi care au pornit în  căutarea părinţilor naturali.

Ileana Cunniffe, o româncă stabilită în Irlanda, a lansat o campanie pe Facebook, pentru a ajuta tinerii care au fost adoptaţi din România, în urmă cu mai mulţi ani, să-şi găsească familiile. Illeana Cunniffe susţine că a creat pagina de Facebook (https://www.facebook.com/theneverforgottonromanianchildren), cu scopul de a-şi găsi un frate, care a fost şi el adoptat, dar s-a trezit că mulţi români îi cer ajutorul, aşa că a decis să facă ceva în sensul acesta. Printre românii care au aflat că au fost adoptaţi şi care au cerut ajutorul pentru a-şi găsi familiile biologice se află şi trei arădeni, Michelle, Ethan şi Michela, care trăiesc acum în America şi Malta. Michelle Bennett, una dintre tinerele care-şi căuta familia, povestea că mama ei biologică se numeşte Angela Horvath şi că aceasta este născută în 13 februarie 1972. Michelle mai spunea că a fost adoptată la doi ani de o familie din America şi posta pe Facebook o poză în care apare ea şi mama naturală, făcută chiar în ziua adopţiei. „Numele meu este Angela Monica Horvath, acum Michelle Bennett. M-am născut pe 5 iulie 1989 în Marghita, judeţul Bihor. De asemenea, am o soră mai mică, numele ei este Renate Horvath, nascută în 13 mari 1990. Am trăit la un verişor numit Alexandru Vargu şi ultima noastră adresă a fost Arad, Micălaca, bloc 573 ap. 20”, scrie Michelle.

Ethan Johnson, un alt tânăr care a cerut sprijinul Ileanei Cunniffe  s-a numit pe vremea în care trăia în România, Paul Alexandru Farcaş. S-a născut în Arad, pe 5 mai 1990.  Acesta posta o poză cu mama sa, Florina Farcaş şi sora sa mai mare, Bianca. Ethan Johnson avea doar şase luni când a fost adoptat de o familie din Dakota de Sud.

Michela Debono, se numea Sofica Covaci, înainte de a fi adoptată. S-a născut în judeţul Arad pe 17 iulie 1996 şi a fost abandonată la naştere de mama ei, Angela Covaci. La scurt timp, Sofica a ajuns la orfelinat, unde a stat până la împlinirea vârstei de doi ani, în această perioadă mama sa venind să o viziteze doar de două ori. Dar, în curând, totul s-a schimbat: doi oameni din Malta au intrat în cămin şi au decis să-i schimbe viaţa.

Michelle şi-a împlinit visul

În urma publicării poveştilor lor în Glasul Aradului, Michelle a reuşit să-şi împlinească visul. Şi-a găsit mama şi a reuşit să vorbească cu ea pe Skype. Ileana Cunniffe povesteşte cum s-a întâmplat totul. „O cititoare de-a dumneavoastră ne-a adus la una din familiile pe care le căutam, cea a lui Michelle Bennett. Familia locuieşte în Abrămuţ, judeţul Bihor, dar din păcate este foarte săracă. Ne-a ajutat o profesoară de învăţământ primar, din Marghita, doamna care a văzut ziarul dumneavoastră şi a vrut să ne ajute. A dat câteva telefoane şi a găsit familia. Se numeşte Silvia Ballo Zoica”, susţine Ileana Cuniffe. La rândul său, Silvia Ballo Zoica susţine că s-a implicat în această poveste ca urmare a faptului că a fost sunată într-o zi de o prietenă din tinereţe, care este educatoare în Moneasa. „M-a sunat o prietenă din tinerețe, educatoare la Moneasa. Tocmai citea ziarul dumneavoastră împreună cu fiica ei. Mi-a dat datele pentru identificarea fetei și i-am promis că voi apela la cunoștiițele mele pentru a o ajuta. Am accesat pagina dumnvoastră online şi am distribuit articolul pe pagina mea de Facebook. Cineva de la Primărie mi-a promis că verifică datele. A doua zi am vorbit la Primăria Marghita, unde deja se făcuse o adresă oficială la Ministerul Muncii. Pe baza datelor de naştere a Angelei, a fost depusă o cerere de căutare a mamei. Eu am vorbit aseară cu o colegă, fata șefului de post din Abrămuț. L-a întrebat pe tatăl său și i-a confirmat că o cunoaşte pe mama fetei. Amănunte n-am cerut, am aflat doar că a fost contactată femeia. E o femeie săracă, care a mai avut o fiică ce a murit acum doi ani.  Familia locuieşte în comuna Abrămuț, satul Făncica, la zece kilometri de Marghita. Nașterea a fost înregistrată la noi, pentru că aici avem o maternitate. Am înțeles că mama a fost căutată să vorbească de la telefonul primăriei Abrămuț”, susţine Silvia Ballo Zoica. Astfel, Michelle Bennett a reuşit să ia legătura cu mama sa biologică, să vorbească cu ea şi să o vadă pe Skype. „Întâlnirea” virtuală a avut loc chiar de ziua ei. „Este cel mai frumos cadou pe care am să-l primesc vreodată, unul pe care nu-l voi uita. Contactarea mamei prin Skype a fost făcută posibilă printr-o prietenă, Bianca Maior. Vă mulțumim tuturor foarte mult”, a spus Michelle.

Şi părinţii îşi caută copiii

Trebuie spus că există şi cazuri în care mamele îşi caută copii daţi spre adopţie în străinătate. Florica Nica vrea să îşi găsească fiica, care în momentul adopţiei se numea Ioana Neata. Aceasta s-a născut pe 7 ianuarie 1993, la Arad. A fost adoptată de la „Leagănul de copii Arad” de o familie americană în 1995.

De când a fost înregistrată pagina The Never Forgotten Romanian Children pe Facebook, Ileana Cunniffe  a reuşit să reunească 20 de familii. Cu toate acestea, aproape o sută de alte cazuri au rămas nerezolvate. „Datorită recentei colaborări cu mass-media din România, am primit tot mai mult ajutor și susținere în găsirea familiilor pierdute”, a ţinut să precizeze femeia.

Claudia Gavra

Lucian Şerban

 

 

  • nica flory spune:

    Vreau sami gasesc si eu fetita mea care este nascuta in arad com siria sat galsa in anul 1993 ianuarie 7 se numea neata ioana am avuto la un leagan de copi arad strada vicentiu babes

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției