La doar câțiva kilometri de Municipiul Arad, situată pe malul stâng al râului Mureș, comuna Fântânele a devenit deosebit de atractivă pentru mulți datorită proiectelor care se derulează aici. Cu ceva timp în urmă am stat de vorbă cu primarul Nicolae Dolha, un om deosebit de serios care se implică foarte mult în problemele și dezvoltarea comunei. Într-adevăr, omul sfințește locul, așa cum spune proverbul, iar dincolo de acest fapt se poate spune că domnul primar a reușit în 3 ani nu numai să finalizeze multe proiecte care erau doar începute sau unele rămase doar pe hârtie, dar a reușit să depună spre finanțare noi proiecte și mai mult, a reușit să apropie oamenii unii de alții prin  intermediul evenimentelor sportive sau culturale, pe care le-a organizat. Cu siguranță, fiecare cetățean din comună poate sta de vorbă cu primarul pentru rezolvarea problemelor, fiind ascultat  și căutându-se soluții pentru fiecare caz în parte. Personal, mi-a făcut plăcere să discut pe tema problemelor administrative și a proiectelor cu domnul Nicolae Dolha, dându-mi seama în același timp că este într-adevăr omul de care comuna avea atâta nevoie. Contează foarte mult omul și felul lui de a gospodări comuna, dorința de a lăsa lucruri frumoase în urmă, astfel încât satul românesc să se dezvolte și încet să dispară diferența dintre sat și oraș.

Pentru a vedea cum s-a dezvoltat comuna în ultimul an, i-am adresat câteva întrebări primarului Nicolae Dolha care a lăsat catedra la care a predat ani de zile pentru a urma o nouă provocare și cu ambiție a reușit să ducă la bun sfârșit mai multe proiecte.

Glasul Aradului: Care sunt cele mai importante proiecte demarate și chiar finalizate în ultimul an de mandat?

Nicolae Dolha: De curând am finalizat lucrările prin care am reabilitat în exterior Dispensarul Uman din Fântânele. De asemenea, am construit un trotuar împrejmuitor și am refăcut cele trei intrări în dispensarul uman. Totodată, în urmă cu câteva săptămâni am inaugurat noua școală din Fântânele. Valoarea investiției a fost de aproximativ 3,5 milioane lei. Lucrările au început în 2020 și au fost finalizate în 2023. Este vorba despre o școală în care învață 74 de copii de gimnaziu. Pentru dotări Primăria Fântânele a câștigat două proiecte pe fonduri europene, unul de aprox. 800.000 lei și altul de 900.000 lei, prin care a achiziționat table inteligente, laptopuri și va dota laboratoarele și cabinetele școlare cu materialele didactice necesare. Pe lângă construcția efectivă a școlii, Primăria Fântânele a realizat proiecte noi prin care a extins rețeaua electrică în zona în care este construită unitatea de învățământ, a extins rețeaua de gaz metan, a racordat școala la rețeaua de apă și canalizare, a construit un gard împrejmuitor, porți de acces, trotuare în interiorul curții școlii și o parcare auto nouă.

Dinspensarul uman din Fântânele, proaspăt renovat

Noua școală din Fântânele

Noua școală din Fântânele

Ați început lucrările și la Căminul Cultural. În ce stadiu sunt?

Așa este. Am început lucrările prin care construim Căminul Cultural din Fântânele. Am turnat fundația, s-au ridicat zidurile, am turnat placa la primul nivel și am turnat stâlpii și grinzile cu beton. Urmează montarea structurii metalice. Între timp pot să vă spun că am finalizat și lucrările prin care am construit o parcare situată în zona Bisericii Ortodoxe, a parcului cu castani și a magazinului Profi din Fântânele.

 

Aveți și un proiect de asflatare a străzilor?

Am continuat lucrările de modernizare a încă două străzi din Tisa Nouă și am turnat stratul de asfalt pe aceste străzi. Comuna Fântânele va avea noi străzi și trotuare modernizate și rețeaua de apă și canalizare extinsă, după ce am semnat contractele de finanțare pentru aceste investiții, în prezența ministrului Dezvoltării, Adrian Veștea, aflat în vizită la Arad. Primăria Fântânele a câștigat peste 28 de milioane de lei prin Programul Național „Anghel Saligny” pentru investiții importante pentru comunitate. Primul contract de finanțare, în valoare totală de 8.673.938,38 lei, este pentru realizarea investiției „Modernizare străzi în comuna Fântânele, județul Arad”, iar al doilea, în valoare totală de 16.049.018,35 lei, este pentru realizarea investiției „Extindere rețea de apă și canalizare în localitatea Fântânele și înființare rețea de apă și canalizare în localitatea Tisa Nouă, județul Arad”. Totodată, a fost emis Ordinul comun al ministrului dezvoltării și al ministrului energiei prin care ne-a fost aprobată suma de 4.000.000 lei de la bugetul de stat pentru realizarea investiției „Dezvoltarea sistemului de distribuție gaze naturale în localitatea Tisa Nouă, județul Arad”.

Dar despre locurile de joacă ale copiilor ce ne puteți spune?

Ținând cont de faptul că ansamblul de joacă actual din parcul comunei este vechi, am depus și am câștigat un nou proiect pe fonduri europene pe Măsura M4 (6B) – Dezvoltarea satelor, Submăsura 19.2, denumit „Dotare locuri de joacă în parc, localitatea Fântânele, județul Arad”. Prin acest proiect se urmărește dotarea unor spații de joacă cu aparate noi și moderne, în parcul din Fântânele, care să deservească în condiții de siguranță și la standarde ridicate pe copiii și însoțitorii acestora. Totodată, mai facem precizarea că vom realiza un proiect similar și pentru modernizarea locurilor de joacă din Tisa Nouă.

Veți avea și piste de biciclete? Pe ce lungime?

Am semnat la Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, Direcția Generală Implementare PNRR, contractul de finanțare a proiectului “Construire piste de biciclete în localitatea Fântânele, județul Arad” în valoare de 2.014.570,67 lei. Prin acest proiect vom construi o pistă de biciclete cu lungimea de 2,94 km, cu lățimea de minim 2 m și se vor instala două stații de reîncărcare a mașinilor electrice.

Ce alte proiecte ați mai avut?

Putem vorbi și despre contractul de finanțare din fonduri europene nerambursabile prin PNDR LEADER Măsura 7(6B), pentru proiectul „Creșterea gradului de integrare a minorităților naționale în cadrul comunei Fântânele”, în valoare de 78.433,24 lei. Prin acest proiect am achiziționat trei căsuțe de lemn, două corturi și un sistem performant de sonorizare, care ne ajută foarte mult la o mai bună organizare a evenimentelor cultural artistice desfășurate la nivelul comunei Fântânele.

Printr-un alt proiect finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Capital Uman, numit „Educație de calitate pentru toți”, Școala Gimnazială Fântânele a primit 30 de biciclete, care au rolul de a crește calitatea serviciilor educaționale din școală.

Un alt proiect nou pe care l-am depus pe fonduri europene și pe care l-am câștigat este „Creșterea eficienței energetice a Școlii Primare din Fântânele”, proiect depus prin Administrația Fondului pentru Mediu, care prevede reabilitarea exterioară a școlii primare. Prin acest proiect, se va izola exteriorul școlii, se vor monta geamuri noi, se va schimba tot acoperișul și se vor monta panouri fotovoltaice pentru producerea curentului electric.

De asemenea, avem semnat ordinul de ministru prin care vom construi o cresă la Fântânele cu 70 de locuri. Clădirea va avea săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie, spălătorie proprie, cabinet medical, spații administrative și spații de joacă în aer liber. Creșa va fi dotată cu panouri solare și fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile.

Apoi, să nu uităm de construirea Centurii de Sud-Est a Aradului care va traversa comuna noastră și tot aici la noi, la Fântânele, se va construi un pod nou peste Mureș. Contractul în valoare de 308 milioane lei, cu termenul de execuție 19 luni, a fost semnat în prezența primului ministru și a ministrului afacerilor interne, iar săptămâna trecută a fost emisă autorizația de construire a Centurii de sud-est.

Ca primar îmi doresc o comună dezvoltată, o comună modernă cu toate facilitățile, iar noi ca administrație facem tot posibilul ca să atragem fonduri pentru dezvoltarea comunei, dar în același timp îmi doresc o comunitate unită și o bună înțelegere între oameni, pentru că numai așa putem deveni mai buni și mai puternici ca și comunitate.

”Ne asumăm dezvoltarea comunei Fântânele”, așa cum am promis cetățenilor noștri.

Recomandările redacției