Complexul Muzeal Arad, în parteneriat cu Asociația Culturală „Tomis”, filiala Arad, organizează expoziția „Plante de leac din colecțiile muzeului” și atelierele „Farmacia dacică”, ateliere tematice la care vor participa grupuri școlare în perioada 2 aprilie – 7 mai 2025.
Text oferit de dr. Camelia Patko, muzeograf la Complexul Muzeal Arad:
Plantele medicinale au constituit o preocupare importantă a omului pe parcursul dezvoltării sale. În căutarea celor necesare traiului, acesta a observat că anumite plante alinau durerea, favorizau cicatrizarea rănilor, iar altele vindecau unele boli. Astfel, plantele de la munte, deal, câmpie, chiar și cele de pe marginea drumului, sunt un dar și au menirea de a ne hrăni și a ne vindeca de diverse afecțiuni. Ele au făcut parte dintotdeauna din viața noastră și trebuie culese cu grijă, ținând cont de dezvoltarea lor, de înflorire, de anumite perioade ale zilei, așa cum ne-a fost transmis prin viu grai bătrânii sau cum am aflat din cărțile de specialitate sau de la specialiștii în domeniu cu experiența îndelungată. Sublimul vegetal este mereu o promisiune de sănătate și ne întâmpină de-a lungul unui an prin floare, fruct, frunză, sevă, scoarță sau rădăcină.
Așadar, în această primăvară Complexul Muzeal Arad aduce în atenția publicului plantele medicinale, pregătind pentru publicul vizitator expoziția intitulată Plante de leac din colecțiile muzeului. În cadrul expoziției deschise la Muzeul de Științele ale Naturii vor fi prezentate coli de ierbar (cu plante presate). Fiecare plantă va fi însoțită de imaginea ei în mediul natural, de denumirea populară și cea științifică, precum și de o scurtă descriere a proprietăților terapeutice. Vor fi expuse plante cum ar fi: sparceta, patlagina apei, coada șoricelului, iederă, urzică, cimbru, curpen, ciumăfaie, mentă, mușețel, sânziană, stânjenel, potbal, boz, salvie, soc, spânz, patlagină, pelin”.