Comuna cu cei mai puțini locuitori din județul Arad este pur și simplu asaltată de investitori. Situată într-un cadru feeric, înconjurată de păduri și dealuri, comuna Șiștarovăț, alcătuită din localitățile Șiștarovăț, Cuvejdia, Labașinț și Varnița, este totuși poziționată într-o zonă relativ retrasă. Spun relativ, deoarece unii au văzut opusul. Primul care a constatat potențialul uriaș de dezvoltare a zonei a fost chiar primarul comunei, Marinel Jurjescu. Acesta a fost conștient că singurul mod de dezvoltare și de scoatere a comunității sale din izolare o reprezintă investițiile. Tocmai de aceea, a sprijinit și a pus la dispoziția investitorilor toate condițiile și tot ce aveau nevoie pentru a veni în zonă. Iar așteptarea a dat roade într-o asemenea măsură, încât comuna Șiștarovăț putem spune că a ajuns să fie pur și simplu asaltată de investitori. Și nu de orice fel, ci de investitori care văd în comuna Șiștarovăț un potențial pe care nimeni nu și l-ar fi putut vreodată închipui.
Din Brazilia, Argentina sau Columbia, în Labașinț
Glasul Aradului este primul ziar din România care a reușit să îi ia un interviu întreprinzătorului Osvaldo Martinelli, omul de afaceri italian care dezvoltă în localitatea Labașinț un concept implementat cu succes în țări din America Latină, precum Brazilia, Columbia sau Argentina.
De asemenea, tot în premieră, am stat de vorbă cu Paolo Zannetti, colaboratorul lui Osualdo, implicat în proiectul de la Labașinț.
Peste 6 milioane de euro, iar investițiile „de abia acum încep“
Înainte de a vă prezenta dialogul purtat cu Osvaldo Martinelli și Paolo Zannetti, primarul Marinel Jurjescu ne-a mărturisit că în ultima perioadă tot mai multe persoane și-au achiziționat terenuri sau au cumpărat case în comuna Șiștarovăț. „Avem de-a face pur și simplu cu un fenomen. Foarte mulți își cumpără terenuri în comuna noastră, dornici să își construiască case de locuit sau de vacanțe. La foarte mare căutare sunt terenurile intravilane, în special odată cu reabilitarea drumului județean 572, Lipova – limită cu județul Timiș. Desigur, nu putem neglija investițiile din zona Stațiunii AgroVillage Labașinț, administrată de Osvaldo Martinelli, unde s-au investit de către acesta peste 6 milioane de euro, urmând noi investiții“, a precizat primarul Marinel Jurjescu.
„Pe această cale, îi mulțumim firmei Agro Village că a ales să investească în comuna Șiștarovăț și suntem deschiși să sprijinim orice investiție pe raza comunei noastre“, ne-a mai spus Marinel Jurjescu.
De altfel, comuna nu duce lipsă de investitori, iar asta ne-a mărturisit-o Alexandru Damian, consilierul personal al primarului. „Suntem în faza de autorizare a unui proiect de montare de panouri fotovoltaice în localitatea Cuveșdia, pe o suprafață de 300 hectare. De asemenea, S.C. Agro Industriale și S.C. Bionucis sunt două firme care dețin o plantație de alun, întinsă pe 265 de hectare în comuna noastră. O altă firmă va aduce în comuna noastră o fabrică de suc de mere. În zona Cuveșdia, «Producătorii de fructe Banat» au investit într-o plantație de vișini și pruni, întinsă pe 200 de hectare.
Suntem la dispoziția tuturor acestor investitori, încercăm să le oferim toate condițiile posibile și îi ajutăm cu tot ce putem. Suntem conștienți că astfel de investiții nu pot decât să ajute comunitatea noastră, atât prin crearea de locuri de muncă, cât și prin banii care vor ajunge în bugetul comunei noastre“, ne-a declarat Alexandru Damian.
Prima bancă din România
Să revenim la dialogul pe care l-am purtat cu cel mai important investitor din comună, Osualdo Martinelli. În luna august, a avut loc la Labașinț montarea celei de-a 318 bănci din Europa. Nu vorbim însă aici despre orice fel de bancă. Big Bench (Marea Bancă – engl.) este prima bancă de acest gen din România care are și pașaport și care face parte dintr-un proiect global de susținere a turismului.
„Această investiție cu banca de la Labașinț este doar o rotiță dintr-un ansamblu mult mai mare, din proiectul nostru, împreună cu primăria comunei Șiștarovăț, cu primarul Marinel Jurjescu și echipa sa, cu Alex, de a repopula un sat care pe vremuri număra multe suflete. Acesta este de fapt scopul final.
Fiecare bancă uriașă este reprezentată printr-un timbru special pe pașaport, care nu doar amintește de acea locație unică, dar oferă și o modalitate distractivă de a colecta amintiri. Astfel, dintr-o idee neobișnuită a luat naștere un adevărat fenomen cultural, care încurajează oamenii să privească lumea cu ochi noi și să descopere frumusețea în lucrurile familiare.
Îmi doresc ca această bancă să fie simbolul renașterii unei comunități, care a trăit aici, sute de ani. De aici, începe viitorul acestei regiuni, cu o floră deosebită și o faună pe măsură, una din cele mai verzi zone din vestul acestei țării, în care oamenii se întorc, în condiții bine stabilite, în armonie cu natura.
Este prima bancă din România și din această parte a Europei. Scopul nu îl reprezintă banca în sine, aceasta fiind doar modalitatea de a atrage turiști în zonă“, ne-a declarat Osvaldo Martinelli.
Cu toate astea, nu a fost ușoară construcția băncii. „Totul este standardizat și fiecare lucru, de la cel mai mic șurub până la scândurile speciale care alcătuiesc banca trebuie să îndeplinească o sumedenie de condiții. Totul se face la milimetru, altminteri nu se poate face recepția. Este o chestiune de importanță internațională, care trebuie să respecte un contract extrem de stufos.
Totul este gândit după o rețetă care a fost probată în alte țări, iar «ingredientele» trebuie să fie exact aceleași. Proiectul de la Labașinț face parte dintr-un concept mai mare, la nivel internațional și peste tot a avut un succes remarcabil.
Și aici la Labașinț, deși accesul este unul destul de anevoios, foarte multe persoane vin să viziteze Big Bench-ul nostru, care se află pe vârful unui deal. Parcarea pentru mașini a fost gândită puțin mai jos, tocmai ca vizitatorul să urce pe jos 300 de metri. Asta îi va da posibilitatea să facă puțină mișcare, dar și să observe frumusețea irezistibilă a zonei“, ne-a dezvăluit Paolo Zannetti.
La inaugurarea care a avut loc în luna august au participat și câțiva turiști veniți special din Italia, tocmai pentru a primi „viza“. Este vorba despre un pașaport special, care primește o „ștampilă“ la fiecare bancă vizitată din lume. Una dintre vize se obține la… Labașinț.
În acest moment, în lume sunt construite 330 de astfel de bănci.
Cum a descoperit comuna noastră
„Personal, am descoperit Labașințul în 2007, dar proiectul nostru a început mai devreme, în 2000. Un colaborator de-al meu a descoperit aceste locuri și de atunci a început achiziționarea de case vechi, părăsite și de terenuri“, ne-a spus Osvaldo Martinelli.
Un proiect „visător“: construirea a peste 200 de case
Osvaldo a dezvăluit, în premieră, pentru Glasul Aradului, care sunt intențiile sale. După cum însuși mărturisește, acestea par a fi o „fantezie“. „Pare o fantezie, dar eu cred, mai mult decât atât, sunt convins, că în maxim patru ani de zile aici vom construi peste 200 de case. Asta, desigur, dacă primăria ne va și ajuta…“, a fost provocarea lansată de investitorul italian. Răspunsul a venit însă ferm, din partea primarului Marinel Jurjescu și a consilierului său, Alexandru Damian: „Sigur, nici nu se pune problema! Vom ajuta cu tot ce ne stă în putință. Până la urmă, este în beneficiul tuturor“.
Proiectul, realizat împreună cu alți parteneri italieni, presupune construcția de case mai mici, de două sau patru persoane, însă fiecare să beneficieze de un teren împrejmuitor generos, de cel puțin 1.000 de metri pătrați.
„Partenerii noștri construiesc case de 100 de metri pătrați. Nu ne dorim o aglomerare de case, vrem spațiu, astfel încât beneficiarii să se bucure cât mai mult de natură, de mediul înconjurător natural. Locul ne permite acest lucru, este mult, iar peisajul este de vis. Nu vrem aglomerare, ca în cartierele din oraș. Vom construi case simple, dar ecologice, complet mobilate. În luna iunie cred că vom demara deja lucrările“, ne-a spus Osvaldo Martinelli.
Astfel de proiecte au fost realizate în Brazilia, Argentina, Columbia. De asemenea, Holdingul deține o firmă de turism în Italia care realizează excursii în toate aceste locații. De asemenea, deține restaurante în cadrul aeroporturilor.
Îndrăgostit de Labașinț
Cu toate că a cutreierat întreaga lume, Osvaldo susține că este îndrăgostit de Labașinț. „Categoric, Labașințul reprezintă pentru mine ceva special. Este un loc pe care categoric îl iubesc foarte mult. Labașințul nu are nimic mai prejos decât peisajele din Toscana, din Italia. Este zonă de deal, este înconjurat complet de pădure și pășune. Este efectiv o oază înconjurată de natură“, spune Osvaldo.
Sus: Paolo Zannetti și Osvaldo Martinelli
Jos: Marinel Jurjescu și Alexandru Damian
Naveta între Italia și Labașinț
Paolo Zannetti completează: „Mai este un element de care trebuie să ținem cont: Labașințul este foarte aproape de orașe importante. Degeaba găsești un loc frumos, dacă este complet izolat și îndepărtat de civilizație. Vârful unui munte este mai spectaculos, la fel cum sunt multe alte locuri mult mai frumoase decât Labașințul, dar acestea nu îți oferă perspectiva pe care o are această zonă. Timișoara este aproape, Lipova este la o aruncătură de băț, iar Aradul iarăși este aproape“.
„Locul este frumos, dar trebuie curățat. Este un proiect prin care vom curăța dealul cu ajutorul unui tractor. Sunt buruieni, copaci cu crengile rupte, spini. Totul trebuie să fie bine pus la punct. Cele mai importante firme din România vin deja la resortul nostru pentru a face team-building. Bosch, Continental, Valeo, firmele farmaceutice – aproape toate multinaționalele au desfășurat deja activități în resortul nostru de la Labașinț, și tocmai de aceea trebuie să le oferim oaspeților noștri condițiile cele mai bune și… o priveliște pe măsură.
Este de asemenea un semn evident că suntem pe direcția cea bună. Vin aici directori, ingineri, doctori – de fapt toți aceștia sunt potențiali cumpărători.
Apoi, există piața internațională. Aeroportul din Timișoara se află la 40 de minute distanță de aici. Când va fi asfaltată și ultima porțiune de drum de aici, totul se va face mult mai rapid. Într-o oră și jumătate ești la Milano. Poți să ajungi la Bergamo, de unde sunt eu, în mai puțin de două ore. De pe aeroportul din Timișoara sunt curse regulate spre Italia, astfel încât un italian care locuiește în Milano, să spunem, poate să își petreacă weekend-ul în casa sa de vacanță de la Labașinț“, a spus Osvaldo Martinelli.
Primarul Marinel Jurjescu, alături de prietenul său Osvaldo Martinelli
Se ferește de presă
În stadiul actual al investiției, complexul turistic de la Labașinț este închis pe perioada de iarnă, el funcționând doar șase luni pe an, între martie și octombrie. Investitorii au gândit deja însă construcția unui centru SPA, care va permite funcționarea complexului pe întreg parcursul anului.
Stând de vorbă cu cei doi italieni, am aflat și motivul pentru care Osvaldo Martinelli evită contactul cu mass-media. Desigur, întâmplarea are un iz hazliu. „În urmă cu ceva timp, un ziar național a scris despre mine ceva de genul că «un milionar italian» investește masiv în România. În urma acelui articol a rezultat un singur lucru: am fost asaltat de sute de cereri… de împrumut. Toată lumea venea la mine să le dau bani împrumut. Preferam să scrie despre mine că sunt falit“, încheie râzând Osvaldo.
Doresc detalii-respectiv sa construiesc aici o casa de vacanta.?