Fermierii, obligați să se fiscalizeze dacă vor să crească mai mulți porci

0
261

Noul ordin dat de Ministerul Agriculturii stârnește nemulțumiri în rândul crescătorilor de animale. Din 18 martie, într-o gospodărie nu pot fi crescuți mai mult de cinci porci. Noua prevedere a început deja să fie comunicată în țară, în special în județele unde au existat sau încă mai există focare de pestă porcină africană. Dar în toate județele este valabilă aceași reglementare. Însă este important de știut că, această limitare nu are legătură directă cu răspândirea virusului, ci a fost inclusă într-un act normativ care reglementează clasificarea fermelor de porci în țară.

„Începând cu data de 18 martie 2019, numărul maxim de porcine ce pot fi crescute într-o exploatație nonprofesională, deținută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului, este de 5 animale”, informează reprezentanții Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Astfel, crescătorii persoane fizice mai pot crește cel mult cinci capete de porci, iar dacă vor să aibă mai multe suine în gospodărie, au obligația să se înregistreze la registrul comerțului, mai precis să se fiscalizeze.

DSVSA informează proprietarii/deținătorii de porcine, atât din exploatațiile comerciale cât și din gospodăriile populației, că în data de 18 martie 2019 a fost publicat, în Monitorul Oficial nr. 210, Ordinul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 224/13.03.2019, pentru stabilirea dimensionării tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României.

Prevederile stabilesc dimensiunile pentru exploatațiile de creștere a suinelor pe teritoriul României, după cum urmează:

  1. a) fermă de suine de subzistenţă – exploataţie agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg;
  2. b) fermă de suine mică – exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 6-20 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg;
  3. c) fermă de suine medie – exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 21-130 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg;
  4. d) fermă de suine mare – exploataţie agricolă cu un efectiv de peste 130 de capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg.

Tipurile exploatațiilor de creștere a suinelor sunt exploataţie nonprofesională de suine, exploataţie comercială de suine de tip A și exploataţie comercială de suine – ferma de suine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.