Deși la Moneasa au avut loc cele mai multe spectacole și festivaluri, nici celelalte comune nu s-au lăsat mai prejos, reușind să organizeze evenimente de neuitat pentru săteni și nu numai. Un astfel de spectacol a avut loc, la sfârșitul săptămânii trecute, la Șicula care a găzduit Festivalul Flocloric „Tradiții Șiculane”. Având în vedere că aici este o zonă care mustește pur și simplu de folclor, spectatorii au avut ocazia să vadă nenumărate obiceiuri și tradiții locale, dar și din diferite părți ale județului și ale țării. Cum respectul pentru față de tradiții și portul popular atinge cote nebănuite aici, șiculanii au venit cu mic, cu mare îmbrăcați în frumoasele costume populare. Printre oficialitățile care au răspuns prezent la invitația făcută de organizatorii festivalului s-au numărat prefectul Florentina Horgea, care l-a felicitat pe primar pentru ceea ce a reușit la facă, Sergiu Bîlcea, vicepreședintele Consiliului Județean, senatorul Ioan Cristina și primarii Călin Abrudan – Ineu, Florin Dema – Șimand, Cristian Branc – Seleuș, Mircea Braiți – Buteni, Emanuel Horhat – Beliu, care au venit însoțiți de viceprimari.
Spectacol în aer liber
Mai trebuie spus că spectacolul a fost organizat în aer liber, în centrul localității, care a fost luat cu asalt atât de către cei dornici să-i urmărească pe artiștii care aveau să urce pe scenă, cât și de piețari.
Înainte ca artiștii invitați să aibă cuvântul, a avut loc o slujbă religioasă, oficiată de un sobor de preoți din zonă, după care primarul Duțu Căprar le-a urat bun venit șiculanilor prezenți, promițându-le că timp de câteva ore se vor simți ca în familie, pentru că li s-a pregătit un program bogat de dansuri, obiceiuri și cântece populare. „Eu zic să le lăsăm pe toate la o parte și să ne simțim ca în familie”, a spus primarul. În continuare, prezentatoarea Cosmina Brădean, o tănără care face parte din Ansamblul Doina Crișului și colaborează și cu Rapsozii Zărandului, și-a luat în primire rolul, menționând că festivalul este organizat de Primăria și Consiliul Local Șicula, care au beneficiat de sprijinul unor sponsori, aceștia alăturându-se în număr mare autorităților locale, ceea ce reprezintă încă o dovadă a calităților de bun manager ale primarului Duțu Căprar, care nu și-a dezamăgit electoratul.
Programul a fost deschis de Păstrătorii tradițiilor din Șicula, cu solista Maria Farcaș și solistul instrumentist Ioan Nieș. Pe scenă au urcat apoi Ansamblul Aldeșteana din Aldești, formația de dansuri din Șepreuș și Apateu, Ansamblul Garofița din Șimand, Grupul Sânzienele, Feciorii Zărandului, solista Sorina Lupșa din Cuied, Ansamblul Folcloric Datina Cărășană de la Reșița, Ansamblul Teregovana din Teregova, Ansamblul Țărinuța din Bocsig, formația Frații Șandru, renumită în zonă, Ansamblul Doina Crișului din Ineu, cu solista Cosmina Brădean și Cornel Borza, care au fost aplaudați la scenă deschisă.
De remarcat organizarea ireproșabilă, invitații apreciind ciolanul cu fasole și salată de varză, virșli, țuica de toate sortimentele și băuturile răcoritoare care le-au fost oferite.
Localnicii au avut numai
cuvinte de laudă
La final, a avut loc un frumos foc de artificii, care a luminat cerul Șiculei, spre încântarea localnicilor, care nu au avut decât cuvinte de laudă la adresa festivalului și a organizatorilor. „Domnul primar este o persoană trecută prin școli și este foarte apreciat de oamenii acestei comunități. Această sărbătoare a fost organizată la inițiativa dumnealui. Uitați-vă câtă lume a venit. Acest lucru spune foarte multe, ca să nu mai vorbesc de realizările pe care le-a avut în cei doi ani de mandat”, ne-a declarat profesorul Miron Șandru, care a fost dascăl în Gurba timp de 46 de ani. „Nu am mai avut un asemenea primar de mult. Grădinița arată acum ca un spital, are grupuri sociale moderne… Lumea vede toate acestea și le apreciază”, susține Dorina Cărăbuț.

Recomandările redacției