În Bârsa a avut loc, la sfârșitul săptămânii trecute un festival aparte, ajuns la ediția cu numărul unsprezece. Este vorba de o sărbătoare a cântecului și jocului popular românesc din această parte de țară, dar nu numai.
Pe o vreme caniculară, pe scena frumos amenajată în spațiul numit de localnici „La Râpă“, din localitatea Bârsa, au evoluat o pleiadă de tineri interpreți de muzică populară și numeroase ansambluri folclorice ce se străduiesc să-și creeze o bună reputație în domeniu dar și cunoscuți artiști popular consacrați. Spre încântarea tuturor, artiștii populari  au purtat cu mândrie și prestanță frumoase și originale costume populare românești.
Și ca să anticipăm puțin: spre bucuria tuturor, seara vremea s-a mai răcorit datorită unei averse fugare de ploaie.
Deschiderea oficială
a sărbătorii
La ora stabilită, primarul comunei Bârsa, Avram Ciev a adresat salutul său de bun venit tuturor celor prezenți – artiști, oaspeți și spectatori – și a prezentat pe scurt sărbătoarea ce urma să se derulaze.
„Ne bucurăm că Festivalul nostru s-a dovedit a fi așa longeviv, aceasta fiind ediția a XI-a și ne bucurăm că atât de multă lume îl apreciază și vine să-l vadă. Tinerii artiști ce vor urca pe scenă vă vor dovedi talentul lor dar și frumusețea folclorului nostru românesc. Ne bucurăm să-i vedem pe artiști înveșmântați în frumoase și originale costume populare românești, pur­- tate cu eleganță și mândrie de fiecare component al anasamblurilor folclorice, de fiecare interpret, fiecare din zona pe care o reprezintă și de unde vine. Vor fi câteva ore de spectacol bun, de muzică populară valoroasă și vă dorim să vă simțiți bine la această manifestare deosebită“ a spus printre altele primul edil din Bârsa, Avram Ciev.
A urmat: cântec, joc și…
bucurie
După cuvântul primarului s-a creat un moment de pauză, toată lumea prezentă așteptând începerea programului.
A urcat pe scenă, deschizând programul, Fanfara Bisericii Ortodoxe din Almaș, condusă de Voicu Șandru, cu un potpuriu de muzică specifică acestui gen. Au urmat: Ansamblul Călușarilor din Aldești; Ansamblul Spicul din Beliu – însoțiți de primul edil Emanuel Horhat Coraș; Ansamblul Pădureanca din Chisindia – însoțiți și ei de primul edil Ionel Pașca și de instructorul Todica; Ansamblul Țărinuța din Bocsig – excelent înveșmântați și ei; Ansamblul de dansuri din Socodor; Ansamblul Druscelel din Bârsa – renumit în zonă pentru evoluțiile dansatorilor; Ansamblul Șiriana – la care n-ai știu ce să admiri: costumele ori… dansurile;  Formația Frații Șandru – care, cu muzica și doinele lor, au ridicat publicul în picioare.
Au mai evoluat interpreții: Ionuț Bledea și Diana Cârlig din Maramureș; Cornelia Vid, Cornelia Roman, Diana Mihuț și Roxana Negru, Roberta Tomșa – acompaniată de formația profesionistă de muzică populară Rapsozii Zărandului, condusă de maestrul Petrică Pașca.
Cel care a încheiat sărbătoarea a fost profesorul Marius Ciprian Pop, un foarte valoros interpret de muzică populară românească originală, cu un repertoriu deosebit și cu foarte multă… priză la public. A și fost, de altfel, aplaudat la scenă deschisă, el interpretând și înălțătoare cântări patriotice, prin ele transmițând o emoție sinceră, foarte bine receptată de spectatori.
Numeroșii invitați au avut aprecieri deosebite față de program
Conform tradiției, la astfel de sărbători, gazdele – în speță primul edil al localității gazdă – fac numerose invitații către persoane din elita politică ori din alte domenii, către alți primari din vecinătăți ori din alte zone. De asemenea unii primari – ori viceprimari, își însoțesc ansamblurile folclorice care participă la spectacol.
Firește, așa s-a întâmplat și de această dată, la sărbătoarea celor din Bârsa participând o serie de personalități invitate precum Ionel Pașca – primarul din Chisindia, Emanuel Horhat Coraș – primarul din Beliu, Cornel Popa – primarul din Hășmaș, Ioan Marinel Urs – primarul din Ignești, Micea Theodor Braiț – primarul din Buteni, Gligor Costuț – primarul din Cărand dar și câțiva viceprimari, consilieri județeni și consilieri locali.
Au fost prezenți și parlamentari, precum: senatorul Ioan Cristina, deputatul Eusebiu Pistru dar și Constantin Traian Igaș – fost senator și ministru de Interne.
Din cuvântul celui din urmă amintit spicuim câteva idei: „am ținut să fim aici, alături de oamenii locului și de primarul lor, Avram Ciev, la această frumoasă serbare câmpenească – o sărbătoare a folclorului românesc din acestă zonă și nu numai, ce a ajuns la ediția a XI-a și să ne bucurăm de reușitele eforturilor sale și a concetățenilor săi“ – a subliniat ex-senatorul arădean.
În loc de încheiere poate ar fi util să amintim că sărbătoarea a fost un succes și din punctul de vedere al civilității participanților: nu s-a înregistrat nici un eveniment reprobabil pe toată durata desfășurării acesteia.
Chiar dacă acest aspect este unul obișnuit la manifestările sătești din România, respectiv din județul Arad – după cum apreciau chiar și polițiștii și jandarmii, mereu prezenți în mijlocul mulțimii de spectatori, este bine a fi subliniat mai des deoarece aceste aspecte de deosebită civilitate nu se regăsesc la multe alte activități culturale – ori de altă natură, din locuri cu mai multe pretenții decât… ne arogăm noi.
Deci sărbătoarea a fost un succes și toți cei prezenți au putut să se bucure atât de spectacolul folcloric cât și de multitudinea de produse – alimentare ori nealimentare – oferite  de comercianții veniți în număr mare în locația „La Râpă“ unde s-a ținut frumoasa sărbătoare.

 

Recomandările redacției