Copy of 11988223_10206626593957950_5640651245749294578_n

În weekendul ce tocmai se duse (5-6 septembrie) s-a petrecut a XVII-ea ediţie a Festivalului Naţional de Literatură „Dorel Sibii“ de la Săvârşin.

De fapt, festivalul a fost anticipat de Tabăra de Creaţie Literară a Tinerilor Scriitori care a demarat cu o săptămână înainte, încheindu-se odată cu festivalul.

Vineri, 4 septembrie tinerii scriitori participanţi la această tabără de creaţie au citit din creaţiile lor la cafeneaua literară „Joy’s Cafe“ din Arad. La lectura publică, organizată de către Asociaţia Culturală Aradul Literar, cu sprijinul Centrului Municipal Cultural Arad, au participat atât scriitori din Arad cât şi iubitori de literatură. Au citit din creaţiile lor: Patricia Lelik, Adrian Diniş, Mihok Tamasz, Ştefan Manasia, Iulian Neaţa, Ana Maria Chiţulescu, Mariana Gunţă, Sergiu Casis, Alexandra Păun, Alexandra Turcu, Raluca Boantă, Eugen Rogojan, Roberta Carina Paven, Ana Donţu şi Sorin Despot – conducătorul taberei de creaţie.

DSCN0181În prima zi a festivalului, sâmbătă, a avut loc un eveniment deosebit: în parcul central al comunei Săvârşin a fost dezvelit bustul scriitorului Dorel Sibii, în prezenţa sculptorului Mihai Păcurar, realizatorul lucrării, a familiei, a cetăţenilor comunei precum şi a participanţilor la festival. După ce bustul a fost sfinţit, au luat cuvântul Ioan Vodicean, primarul comunei Săvârşin şi Vasile Dan, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România Fililala Arad, care au scos în evidenţă personalitatea civică, culturală şi literară a celui ce a dat numele acestui important festival de literatură din România, Dorel Sibii. A fost prezent şi un grup de intelectuali din comuna Macea, localitate în care Dorel Sibii şi-a început cariera didactică, grup în fruntea căruia s-a remarcat scriitoarea Floarea R. Cândea.

În sala festivă a Primăriei Săvârşin scriitorii prezenţi la festival au dezbătut pe larg problemele care se ivesc odată cu editarea unor cărţi, impactul lor asupra cititorilor, calitatea în conţinut şi formă a cărţilor de literatură şi nu numai. S-a ajuns la concluzia că foarte multe aşa-zise edituri au apărut pe piaţa scrierii şi publicării cărţilor, edituri care scot lucrări de proastă calitate deoarece lucrează după ureche, fără profesionişti ai scrisului, fără redactori de carte, fără nici o selecţie cât de cât calitativă. Este şi acesta un motiv, au concluzionat scriitorii participanţi la dezbatere, a faptului că tot mai puţini oameni sunt interesaţi de citit, tot mai puţine librării achiziţionează cărţi spre vânzare.

Cu prilejul acestei ediţii a festivalului s-a lansat cartea postumă „La ţărm“ de Dorel Sibii, sub îngrijirea criticului Gheorghe Mocuţa. Au mai fost lansate două cărţi, „Un pas alb“ de Nicolae Szekely şi „Lecturi libere într-o ţară ocupată“ de Gheorghe Mocuţa, carte apărută la Editura Emia şi prezentată de Paulina Popa, directoarea editurii.

În acest cadru s-a acordat o Diplomă de Excelenţă lui Adrian Craiu din Săvârşin pentru contribuţia pe care şi-a adus-o de-a lungul anilor la buna desfăşurare a manifestărilor prilejuite de festivalul de literatură.

DSCN0284A doua zi, duminică, cei prezenţi  au fost invitaţi pe domeniul regal al  Castelului Săvârşin. Scriitorii prezenţi au citit din creaţiile lor, după care a fost acordat premiul Fundaţiei Culturale „Principesa Margareta“.  Acest premiu a fost acordat până în prezent unor personalităţi valoroase din lumea literară din România: Şerban Foarţă, Daniel Vighi, Adrian Popescu, Ion Mureşan, Ioan Moldovan, Gheorghe Mocuţa, Horia Medeleanu, Gheorghe Schwartz, Horia Ungureanu şi Vasile Dan. La această ediţie, Premiul Fundaţiei Culturale „Principesa Margareta“ a fost acordat poetului Romulus Bucur, scriitor de marcă, unul dintre cei mai reprezentativi optezicişti, cum aprecia şi Vasile Dan în prezentarea făcută.

Despre această ediţie a Festivalului Naţional de Literatură „Dorel Sibii“, poetul Vasile Dan, preşedintele Filialei Arad a Uniunii Scriitorilor din România ne-a spus, printre altele, ca o concluzie la această manifestare: „Ceea ce se întâmplă an de an la început de toamnă la Săvârşin este un fenomen cultural rar. Ce vreau să spun? Cantitatea în proiecte culturale este prea puţin întâlnită în instituţiile noastre administrative sau de specific cultural. Nu doar festivalul în sine este valoros la Săvârşin, nu doar faptul că an de an aici vin scriitori din trei-patru judeţe, nici alegerea de fiecare dată a unei teme literare care nu este străină de actualitatea şi provocările pe care le trăim astăzi, ci acela că aici, la Săvârşin se promovează şi se recunosc valorile. Tinerii scriitori îşi aleg noi lideri iar Fundaţia Culturală „Principesa Margareta“ onorează cu un premiu consistent câte un scriitor important al literaturii române, nu doar unul zonal.

În fine, apariţia cărţii postume de versuri „Spre ţărm“ de Dorel Sibii s-a făcut prin contribuţia bănească concretă a unor locuitori ai Săvârşinului. Ce act de ataşament cultural mai vrednic există?“

Peste Festivalul Naţional de Literatură „Dorel Sibii“ s-a lăsat cortina. A fost o reuşită, căci nu se putea altfel! Aşa ne-au obişnuit organizatorii.

 

  • Raul Marius Popa spune:

    Felicitari pentru festival! Sunt mandru ca sunt Savarsinean, in plus, sunt mandru ca am fost candva alaturi de voi la festival…Salutari din vestul tarii!!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției