Filarmonica din Arad este stabilită în Palatul Cultural, lângă Mureș. Clădirea a fost planificată de renumitul arhitect arădean, Szántay Lajos. Construcțiile au început în 1911 și au fost finalizate în 1913. Palatul Cultural unește mai multe stiluri într-o singură clădire: fațada este făcută după stilul neoclasic, coloanele sunt inspirate din stilul corintic, elemente din partea dinspre parc au stil gotic, iar aripile laterale sunt executate după stilul Renașterii italiene. 

Istoria Filarmonicii 

În 1833 este întemeiat Conservatorul din Arad, prima instituție de acest gen din România și a șasea din Europa. De aici începe frumoasa poveste culturală a arădenilor, o istorie a unei scene pline de muzicieni faimoși. 

În 8 noiembrie 1846, Franz Liszt a concertat la Arad, în sala festivă a hotelului ,,Crucea Albă” (actualul hotel ,,Ardealul”). Aradul a fost a treia alegere a compozitorului dintre orașele României, pentru ultimul său turneu. După două zile de la marele său concert în oraș, acesta a primit diploma de ,,Cetățean de Onoare al Aradului”. 

Peste un an, în aceeași sală, concertează Johann Strauss, fiul bărbatului cu același nume, marcând încă un eveniment muzical deosebit la Arad.  

În 1879 concertează Johannes Brahms și Josef Joachim, doi profesioniști în domeniu. Mai apoi, în oraș, apar diverși compozitori care aduc un timp de neuitat comunității, cum ar fi Bartók Béla, Traian Grozăvescu, Richard Strauss, Kodály Zoltán și George Enescu.  

În 1890 este fondată Societatea Filarmonică din Arad, o instituție foarte importantă a orașului, care aduce a mare varietate de programe artistice, fascinante pentru iubitorii de muzică simfonică și cor ai municipiului. 

În 1913 este terminată construcția Palatului Cultural, iar pe 24 noiembrie este inaugurată Evenimentul a fost organizat în sala festivă, fiind organizat un concert simfonic care a prezentat lucrările lui Schubert, Goldmarck, Bizet şi Beethoven.  

Un alt mare concert, rămas în istoria Filarmonicii este recitalul de lieduri de Richard Strauss, susținut de Franz Steiner, de la Opera din Viena, organizat pe 23 martie 1921.  

Bartók Béla a concertat de de multe ori în prima parte a secolului XX, mai exact în 9 octombrie 1924, 25 februarie 1926 și 18 februarie 1927. El a avut o relație strânsă cu Aradul, asigurând comunității un timp de calitate, apărând pe scenă ca pianist.   

George Enescu, a fost al doilea compozitor care a primit titlul de ,,Cetățean de Onoare al Aradului”. Acesta și-a primit diploma în timpul unei festivități organizate la Palatul Cultural, el fiind un maestru foarte îndrăgit de cetățenii arădeni. A concertat de multiple ori în oraș: pe 8 și 9 decembrie 1922, 22 noiembrie 1923, 17 și 18 ianuarie 1927, 23 și 24 noiembrie 1929, 6 noiembrie 1931, 17 decembrie 1936, 11 octombrie 1937, 30 noiembrie 1938, 30 aprilie 1942, 30 martie 1943. 

În 1948 a fost înființată Filarmonica de Stat din Arad, activând în cadrul ei Orchestra Simfonică, iar apoi a fost creat și Corul Academic.  

 

 

Surse: 1. Filarmonica Arad – Istoric 

2. Wikipedia – Palatul Cultural din Arad

Lasă un răspuns

Recomandările redacției