filarmonica

In Memoriam

Vasile Goldiş 80

La împlinirea a opt decenii de la moartea marelui pedagog şi om politic Vasile Goldiş, Filarmonica din Arad pregăteşte, în memoria sa, un concert simfonic. Acesta va avea loc joi, 6 februarie, de la ora 19, şi va fi dirijat de clujeanul Matei Pop. În centrul atenţiei va fi şi tânărul violoncelist orădean Petrus Bölöni Àron, student la Academia de Muzică  „Franz Liszt”  din Budapesta, care va evolua ca solist.

Pentru seara de joi sunt astfel pregătite capodopere ale secolelor XVIII-XIX:  Uvertura   Creaturile lui Prometeu, op. 43, de Ludwig van Beethoven; Concertul în do major pentru violoncel şi orchestră lui Joseph Haydn; Uvertura Manfred, op. 115, de Robert Schumann; Variaţiuni pe o temă de Haydn, op 56 a, de Johannes Brahms.

 

Iată şi o prezentare a dirijorului Matei Pop, cuprinsă într-un comunicat remis presei de Filarmonica arădeană:

Portret – Matei Pop

Născut în Cluj în anul 1980 într-o familie de muzicieni, Matei Pop a urmat secţia germană a Colegiului Naţional „George Coşbuc” din Cluj. Apoi a studiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din acelaşi oraş, urmând în paralel secţiile de dirijat şi compoziţie, pe care le-a absolvit în anul 2005 ca şef de promoţie. Pregătirii sale multilaterale i se adaugă studiul mai multor instrumente – pian, trombon, flaut, percuţie, violoncel –  şi experienţa de dirijor permanent al Orchestrei de cameră „Victor Papilian”, unde, timp de şase ani (2001-2007), a asigurat atât conducerea muzicală cât şi managementul concertelor.

A efectuat stagii de perfecţionare şi cursuri de măiestrie de dirijat cu Gianluigi Gelmetti (Accademia Chigiana – Siena, Italia, 2006-2007), Zoltán Pesko (International Bartók Seminar – Szombathely, Ungaria, 2012), Peter Eötvös şi Pierre Boulez (Lucerne Festival Academy – Elveţia, 2012).

În anul 2007, după absolvirea masteratului în dirijat, devine cadru didactic al Academiei de Muzică din Cluj, predând succesiv forme, armonie, citire de partituri, clasa de orchestră. În acelaşi an îşi începe activitatea de dirijor profesionist, evoluând ca invitat la pupitrul Filarmonicilor din Cluj, Târgu Mureş, Arad, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Odorheiul Secuiesc, Ploieşti, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Botoşani, al Orchestrei de cameră a Radiodifuziunii din Bucureşti, al Operei Maghiare din Cluj şi al Teatrului Muzical “Nae Leonard” din Galaţi precum şi al Filarmonicii din Chişinău (Republica Moldova). În repertoriul de operă, activităţile sale s-au desfăşurat până în prezent exclusiv în străinătate, fiind invitat în calitate de dirijor asistent la următoarele instituţii: Teatro Petruzzelli – Bari, Italia (Wagner: Tetralogia, 2008-2011), Oper Frankfurt – Germania (Verdi: Don Carlos, 2008) şi Associación Bilbaiana de Amigos de la Ópera – Bilbao, Spania (Strauss: Ariadne auf Naxos, 2008).

În cadrul Academiei de Muzică din Cluj este dirijor al Orchestrei studenţeşti „Antonin Ciolan” şi al Ansamblului de muzică contemporană „Ad Hoc”.

Matei Pop s-a remarcat în egală măsură şi în calitate de compozitor. Lucrările sale au fost interpretate şi înregistrate atât în ţară cât şi în străinătate, unele dintre ele fiind premiate la concursuri de compoziţie naţionale şi internaţionale. Deţine titlul de doctor în muzicologie (2012) cu teza „Rigoare şi libertate în elaborarea secţiunii dezvoltare a formei de sonată”.

Deosebit de apreciat şi în dubla postură de dirijor şi moderator al concertelor dedicate copiilor (cu proiecte de succes la Filarmonicile din Oradea, Cluj şi Târgu Mureş, unele dintre acestea filmate şi difuzate în repetate rânduri pe posturi de televiziune locale şi naţionale), Matei Pop este un tânăr muzician ce însoţeşte talentul cu mult entuziasm şi dedicaţie.

 

 

 

Recomandările redacției