O serie de filme românești au intrat în topul preferinţelor unui public variat și, de-a lungul timpului, au fost premiate la festivaluri de film internaţionale și nu numai. Filme de acţiune, de dragoste, comedie sau dramă, toate fac parte din topul celor mai bune filme românești din toate timpurile, scrie libertatea .ro.
1. Poziția copilului. Film românesc câștigător al Ursului de Aur și premiul FIPRESCI în cadrul Festivalului Interna­țional de Film de la Berlin, în anul 2013. Povestea filmului este una dură, dar des­pre iubirea dincolo de limite a unei mame pentru fiul său. Este unul dintre filmele românești în care emoția este sentimentul de bază și din care afli care sunt ampren­tele pe care părinții le lasă asupra perso­nalității copiilor.
2. Aferim. Film românesc dramatic istoric, premiat la Galele Gopo din anul 2016 pentru mai multe categorii: regie, costume, scenariu, actor în rol secundar, dar și filmul însuși. Filmul este unul dintre cele mai importante producții din cinematografia ro­mânească deoarece atrage atenția prin subiectul despre sclavia romilor și proble­mele sociale cu care societatea românească se confruntă.
3. Moartea domnului Lăzărescu. E bazat pe un caz real, povestea de viață a unui pensionar, Lăzărescu Dante Remus, care s-a îmbolnăvit în seara unui mare accident rutier și este nevoit să se plimbe între mai multe spitale, fără să primească în timp util îngrijiri medicale. Pacientul din Dolj a fost refuzat, în 2001, de trei ori la internare și a murit din cauza faptului că nu a primit îngrijiri medicale.
4. Nunta mută. Film românesc din anul 2008, regizat de Horațiu Mălăele care relatează povestea reală a unui cuplu dintr-un sat izolat din România. Evenimentul aparent fericit, nunta, este întrerupt de un anunț din partea unui ofițer sovietic, care le-a transmis nuntașilor că a murit conducătorul URSS în acea noapte și sunt decretate șapte zile de doliu internațional. În acea perioadă de doliu sunt interzice orice fel de manifestări cu caracter public, astfel că, organizatorii au fost nevoiți să transforme evenimentul într-o nuntă mută.

Recomandările redacției