V echile sate săseşti din Transilvania, bucolice, cu o gastro­no­mie rustică, ce atrag din ce în ce mai mulţi turişti străini, sunt comparate cu Toscana, considerată una dintre cele mai frumoase regiuni din Italia, într-un articol publicat de Financial Times și preluat Mediafax.
Autorul articolului din Financial Times, jurnalistul Andrew Eames, spune că ideea unei paralele între Toscana şi Transilvania i-a fost prezentată de fiul unui conte ita­lian, Giulio da Sacco, căsătorit cu o româncă şi stabilit într-un sat săsesc.
Până în urmă cu 100 de ani, Transilvania făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, dar, la sfârşitul Primului Război Mondial, a fost dată României, iar sute de mii de saşi din zonă s-au trezit în spatele unor noi graniţe. Şi-au păstrat însă neschimbate satele şi modul de viaţă. Locuitorii celor câ­teva sute de sate erau fermieri, meşteşugari, viticultori. După ani de persecuţie sub regimul comunist, majoritatea au plecat imediat ce graniţele s-au deschis, între anii ‘80 – ‘90, lăsând în urma lor case goale.
În prezent, un număr din ce în ce mai mare de străini aleg să se stabilească în acest univers bucolic.
Aşa cum Toscana a fost descoperită ca destinaţie de vacanţă de aristocraţia britanică, în a doua jumătate a secolului al 19-lea, şi Transilvania a atras englezi, în frunte cu prinţul moştenitor Charles, care a cumpărat mai multe case în zonă, vine anual în România şi o promovează intens la nivel internaţional. I s-au alăturat membri ai aristocraţiei britanice, precum William Blacker, care deţine case în Transilvania şi Toscana, şi Jessica Douglas-Home, preşe­dintele Mihai Eminescu Trust, o organizaţie care cumpără case, le renovează şi le închiriază în scop turistic.
Jurnalistul a mers în vizită în mai multe sate săseşti, precum Floreşti, Mă­lâncrav, Mesendorf şi Saschiz, şi descrie frumu­se­ţea caselor cu curţi interioare specifice, grădini de legume şi livezi, care au atras mulţi străini. În Saschiz a cunoscut un sco­ţian, Jim Turnbull, care a cumpărat o casă gata mobilată cu suma de 20.000 de euro.
În satul Richis, oameni de 11 naţiona­lităţi diferite au ales să îşi cumpere case, mulţi dintre ei venind aici iniţial ca turişti. Cel care i-a convins este sasul Paul Hemmerth, care şi-a deschis în sat două case de oaspeţi.

Recomandările redacției