Astăzi pentru foarte mulți creștini este Duminica Floriilor sau Floriile.
Sărbătoarea Floriilor nu este o sărbătoare cu dată fixă în Calendarul ortodox. De la an la an, data la care este celebrată diferă, iar în acest an este prăznuită pe 28 aprilie 2024.
Această sărbătoare este și cea mai mare dintre toate cele care au loc în Postul Mare( Postul Paștelui).
Sărbătoarea are loc în fiecare an, în Duminica dinaintea Paștilor. Sărbătoarea Floriilor mai este cunoscută și sub „Duminica Floriilor”, „Intrarea Domnului în Ierusalim” sau „Duminica Stâlpărilor”.
Denumirea de „Intrarea Domnului în Ierusalim” vine de la faptul că în această zi se spune că Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, fiind călare pe un asin, înainte de a fi răstignit și în a doua zi după ce L-a înviat pe Lazăr.
Iisus Hristos a fost întâmpinat de credincioși, care aruncau pe drumul pe care acesta mergea frunze de palmier ori de smochin, ca simbol al celebrării sale, dar și al bucuriei de a-L întâlni pe Fiul Domnului.
În ziua Floriilor, la biserică se sfințesc ramuri de sălcii care apoi se păstrează și se pun la icoane.
Din seara zilei în care se sărbătoresc Floriile, bisericile din România organizează deniile (n.r. slujbe religioase săvârșite în general după orele 18-19. Se ține din seara Floriilor și până în Vinerea Patimilor).
Credincioșii primesc dezlegare la pește în această zi. Duminica Floriilor și Buna Vestire sunt singurele dăți în care creștinii pot consuma pește în întreg Postul Paștelui.
Aproape 2 milioane de români poartă nume de flori
Cifrele statistice arată că în România sunt aproximativ 1,8 milioane de români care vor sărbători astăzi, fie că poartă numele de Florin, Florina, Violeta sau orice alt nume de floare.
Potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanei, este vorba despre 610.693 de bărbaţi şi peste 1.790.000 de femei.
Cel mai întâlnit prenume masculin este Florin – 344.496 de persoane, urmat de Viorel – 134.653, scrie Agerpres.