Piaţa florilor va atinge un adevărat record istoric de vânzări în 8 martie, când vor fi comercializate flori în valoare de peste 32 milioane de euro, arată un studiu realizat de compania de consultanţă Frames, potrivit Forbes România.
Peste 3000 de firme se bat pe o piaţă în care luna martie reprezintă apogeul vânzărilor de peste an.
Potrivit comunicatului, buchetul de flori va reprezenta, în zilele următoare, poate cel mai bine vândut produs de sezon în România. Potrivit estimărilor Frames, în perioada 1-8 martie vor fi vândute peste 2,3 milioane de buchete de flori.
Estimarea ia în calcul că la oraş, mediul în care se vând peste 90% din flori, locuiesc 4,56 de milioane de femei cu vârsta de peste 18 ani şi că măcar jumătate dintre doamne şi domnişoare vor primi un buchet de flori în această periodă, la un preţ mediu de 70 de lei.
,,La un volum de vânzări estimate la 2,3 milioane de buchete, afacerea cu flori ar putea inregistra încasări de peste 32 milioane de euro. Spre comparaţie, în 2020, când am lansat precedentul studiu, business-ul cu flori a depăşit 20 milioane de euro. Diferenţa vine, în primul rând, din scumpirea florilor, preţul mediu per buchet crescând de la 40 la 70 lei în acest interval”, arată analiza.
Potrivit estimărilor companiei, 2023 se anunţă a fi, astfel, cel mai bun an din istorie pentru piaţa de flori din România, continuă comunicatul.
Datele preliminarii arată că, în 2021, ultimul an pentru care Ministerul Finanţelor prezintă datele financiare finale, business-ul cu flori din ţara noastră a depăşit 2,2 miliarde de lei, iar în 2023, pe fondul creşterii preţurilor, afacerile din acest sector vor depăşi 2,5 miliarde de lei. Spre comparaţie, cu 10 ani în urmă, afacerile companiilor de profil abia depăşeau 401 milioane lei.
Şi profitabilitatea sectorului a crescut semnificativ, de la 15,1 milioane lei în 2011 la 188 milioane lei în 2021. În 2023, analiştii Frames se aşteaptă la un profit de 250 milioane de lei.
În piaţa florilor din România activau, în 2021, 3.111 companii cu 5.215 angajaţi, faţă de 1.454 de firme câte erau înregistrate în urmă cu 10 ani, se mai precizează în sursă. Cele mai multe firme specializate se aflau, în 2021, în Bucureşti (508), Cluj (178), Constanţa (148), Ilfov (143), Braşov (114) şi Timiş (113).
Evoluţia spectaculoasă a cifrei de afaceri şi a profitabilităţii în acest sector vine să confirme potenţialul semnificativ al acestui domeniu. În condiţiile în care piaţa, cel puţin pe sectorul de distribuţie, este încă foarte fragmentată, dezvoltarea unor reţele de business la nivel national poate aduce un câştig semnificativ, în ton cu evoluţia veniturilor populaţiei şi cu extinderea obiceiurilor de consum.
Potrivit analizei Frames, comerţul cu flori din România s-a diversificat foarte mult în privinţa ofertei de servicii, informează comunicatul. De la florăriile de cartier s-a ajuns la site-uri web şi aplicaţii de smartphone prin intermediul cărora poţi comanda oriunde o gamă largă de flori şi produse asociate din zona cadourilor. De la clasicele buchete s-a ajuns la aranjamente florale spectaculoase, personalizate, în ton cu sezonalitatea, cu momentele speciale din viaţa celor care le primesc.
Adrian Negrescu, managerul Frames, afirmă că: ,,Micile florării, de la colţul străzii, au început treptat să dispară, iar locul lor a început să fie luat de firme puternice, de reţele care au puterea financiară de a importa flori la preţuri bune şi care, la fel ca în zona farmaciilor, vor investi masiv în promovare. Un segment în care business-ul a crescut semnificativ este reprezentat de firmele online, cele care oferă, alături de flori, şi diverse pachete de cadouri, în cadrul unor oferte competitive, focusate pe targete diverse şi orientate către sezonalitate”.
Potrivit datelor Frames, firmele din acest sector raportau în 2021 capitaluri în creştere la 33,4 milioane de lei faţă de 12,8 milioane lei în urmă cu 10 ani.
Sursa Forbes România