O clădire importantă din oraș, al cărui trecut are bogată semnificație istorică ar urma să devină muzeu. Fosta închisoare a Comitatului Arad ar urma să devină secție a Complexului Muzeal, unde ar urma să fie puse în valoare piese care în prezent nu sunt expuse. Proiectul Consiliului Județean, pregătit de ceva vreme a fost regândit astfel că, întreaga clădire aflată pe Bulevardul Revoluției 81 – care cuprinde și fostele celule de închisoare ar putea deveni important obiectiv introdus în circuit turistic. Dacă în trecut, la începutul secolului XIX în această clădire funcționa Prefectura și celule de închisoare, subsolul imobilului a devenit mult mai târziu Clubul Presei.

Mai nou proiectul a fost dezvoltat, iar la începutul acestei luni au luat start și lucrările de renovare – reabilitare. Autoritățile împreună cu reprezentanții Complexului Muzeal urmează să stabilească în perioada următoare exact cum va fi pusă în valoare clădirea.

Închisoarea a funcţionat, începând cu anul 1821, până în perioada Revoluţiei de la 1848-1849,  în Palatul Comitatului. Mai apoi, timp de mai multe decenii, în acest imobil și-au desfășurat activitatea redacțiile și secțiile de publicitate ale mai multor ziare arădene, între care și a cotidianului nostru, Glasul Aradului.

Cât valorează investiția

Acum, aici se află birourile Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică şi ale Direcţiei de Programe din cadrul Consiliului Judeţean Arad. Interiorul clădirii este renovat din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Arad, iar investiția se ridică la 3.657.197 de lei, la care se adaugă TVA.

Lucrările presupun renovări şi reabilitări ale încăperilor, inclusiv consolidarea tavanelor.  Se lucrează la structura clădirii şi este schimbat  acoperişul.

Amplasamentul lucrărilor a fost predat la începutul lunii martie. În trei săptămâni de la începerea lucrărilor, constructorul a avansat destul de mult. Autoritățile estimează că lucrările vor fi gata mai repede, deși contractul prevede maxim 18 luni ca termen de execuție. Inițial, constructorul s-a angajat că va termina lucrările într-un an, dar mai nou a preconizat că își va termina treaba mai repede.

„Spațiul aparține Consiliului Județean, un spațiu istoric, pentru că în sala de aici s-a pregătit acum 100 de ani, Marea Unire. Vrem să folosim subsolul acestei clădiri pentru expunerea pieselor de la Muzeu. Am discutat cu conducerea Complexului Muzeal Arad în vederea realizării, în clădirea renovată, a unui muzeu al oraşului Arad, care să pună în valoare o parte din exponatele care, din lipsă de spaţiu, zac astăzi în depozit. Lucrările estimăm că se vor încheia în această toamnă şi până atunci, vom pregăti clădirea pentru destinaţia pe care urmează să o primească”, a susținut Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad

Idei pentru proiect

Președintele CJA a subliniat lipsa de spații pentru obiective cultural-istorice, în scopul punerii în valoare a unor piese istorice deosebite.

„Există nevoie de spații pentru expunerea pieselor pe care le avem. Trebuie să căutăm astfel de spații. Chiar am discutat să lansăm o achiziție a unui spațiu în centrul orașului, pentru a mai putea expune din piesele care se află de zeci de ani neexpuse. Pentru acest imobil, o altă idee ar putea fi aceea de înfiinţare a unui muzeu de etnografie. Avem 5.000 de piese de etnografie în depozitul Muzeului, pe care nu avem unde să le expunem“, a mai precizat Iustin Cionca.

De asemenea, directorul executiv al Direcţiei de Comunicare şi Strategii, Andrei Ando, a ținut să precizeze: „Gândim dezvoltarea acestui palat ca obiectiv turistic centrat pe Sala „Iuliu Maniu”, acolo unde în 13 -14 noiembrie 1918  au avut loc tratativele istorice pentru viitorul Transilvaniei. Faptul că domnul Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, a agreat să reamenajăm o parte din vechea închisoare a Aradului aflată în subsolul acestei clădiri îi va oferi un plus de atractivitate”.

Trebuie menționat că, în secolul XIX, atunci când s-a construit Palatul Comitatului, printre cele mai notorii  închisori a fost cea din Palatul Comitatului.„ „Vrem să recondiţionăm două dintre celulele în care erau închiși infractorii şi să le transformăm în punct de atracţie turistică.  Celulele vor fi practic refăcute și readuse la starea inițială“, a mai spus Andrei Ando.

Sala „Iuliu Maniu“ – reabilitată pe bani europeni

Dacă parte din clădirea – palat va fi pusă la punct din bugetul CJA, în ideea amenajării unui Muzeu, sala „Iuliu Maniu“ va fi reabilitată și pusă în valoare într-un alt proiect, separat de cel prezentat.  Sala în care a fost negociată Marea Unire de la 1918 va fi reabilitată din bani europeni. „Odată cu aprobarea bugetului vom demara și procedura de achiziție pentru atribuirea lucrărilor și sperăm că, în scurt timp să realizăm și sala care nu a fost prevăzută în proiectul acesta. Proiectul tehnic a fost deja finalizat și contractul de finanţare a fost semnat. Termenul de finalizare va fi unul destul de scurt, însă constructorul ce va fi desemnat va trebui să fie atent pentru refacerea detaliilor“, a conchis președintele CJA.

.

Recomandările redacției