Fostul vameș Doru Țica, devenit între timp om de afaceri, a fost săltat, marți seara de procurorii DNA, fiind acuzat de trafic de influență în dosarul șpăgilor din vămi. Alături de el a fost reținut și timișoreanul Ștefan Mărunțelu. Potrivit procurorilor, prețul pentru „serviciile” ce trebuiau să fie prestate era de 25.000 de euro.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 25 aprilie 2017, a suspecților: Țica Anton Dorel și Mărunțelu Ștefan cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: În perioada februarie – aprilie 2017, suspecții Țica Dorel Anton și Mărunțelu Ștefan, în schimbul unei sume de bani neprecizate, au promis rudei unei persoane trimise în judecată pentru săvârșirea unor fapte de corupție (martor în cauză) că-și vor exercita influența asupra magistraților, în sensul înlocuirii măsurii preventive și obținerii unei condamnări în regim suspensiv de executare față de aceasta din urmă. Costul influențării judecătorilor urma să fie stabilit ulterior, după înlocuirea măsurii arestării preventive, suspectul Țica Anton-Dorel declarându-se de acord cu suma de 25.000 euro propusă de martor. Suspecților Țica Anton-Dorel și Mărunțelu Ștefan li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală”, susțin procurorii DNA.

 

Un dosar ușor pentru un avocat bun

De menționat că am luat legătura cu avocata lui Țica, dar aceasta nu a dorit să ne dea niciun fel de declarație și nici să-i dezvăluim numele.

Având în vedere că există informații potrivit cărora intervențiile urmau să fie făcute într-un dosar în care sarcina avocațiilor avea să se dovedească destul de ușoară, un judecător de cameră preliminară stabilind că ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale este ilegală, drept pentru care dosarul a fost restituit DNA Timișoara pentru refacerea rechizitoriului, am luat legătura cu avocatul Teodor Dascălu, pentru a afla de ce s-a ajuns aici. „Eu am fost cel care l-a reprezentat în faza de urmărire penală pe Bodârlău Călin. Acesta își desfășura activitatea la punctul de trecere a frontierei Vărșand. La data presupusei infracțiuni de care este învinuit, ghereta în care lucru era amplasată pe teritoriul statului maghiar. Din punctul meu de vedere, după cum l-am informat în scris și pe domnul procuror, punerea în mișcare a acțiunii penale s-a desfășurat în mod nelegal, întrucât potrivit principiului personalității legii penale, prevăzut de articolul 9 din Codul Penal, punerea în mișcare a acțiunii penale se poate face doar cu autorizarea procurorului general, ceea ce în speța în cauză nu s-a făcut, ceea de înseamnă că domnul Bodârlău a dobândit nelegal calitatea de inculpat, fiind supus și unor măsuri preventive evident nelegale. Trebuie să vă spun că inițial dosarul trebuia să fie judecat de Tribunalul Timiș, de aceea l-am și acceptat. Dacă știam că va fi trimis la Arad, probabil că nici nu luam cauza, având în vedere că aici am fost judecător și că nu am dreptul să-mi reprezint clienții aici”, a declarat avocatul Dascălu.

 

2.000 de hectare lucrate de Țica au ajuns la familia unui fost polițist

De menționat că numele lui Doru Țica era asociat, până nu de mult, cu agricultura, acesta lucrând la un moment dat aproximativ 2.000 de hectare în zona Frumușeni. În urmă cu aproximativ doi ani, terenul a ajuns să fie lucrat de firma unor veri de-ai săi. Unul dintre aceștia, Florin Dragoș, care potrivit propriilor declarații a lucrat la Serviciul Permise până „în urmă cu trei ani și ceva” susține că afacerea lui Țica a fost preluată de la o firmă de insolvență și având în vedere că terenurile erau arendate, oamenii au semnat cu noii fermieri. „Terenul este lucrat de SC Nasta Trans SRL, a fratelui meu, Cristian Dragoș. Inițial au fost interesați de el niște nemți, dar am preluat noi afacerea de la firma de insolvență. Lucrăm pământ în acea zonă de vreo 11 ani, dar cele 2.000 de hectare ne ocupăm de vreo doi ani”, a declarat Florin Dragoș. Acesta susține că nu a încălcat nicio lege, în perioada în care a fost subofițer de Poliție, pentru că firma pe care s-a lucrat terenul a fost a fratelui său, iar el ca persoană fizică avea tot dreptul să lucreze în agricultură. „Timp de șapte ani am fost verificat încontinuu. Când am dat examen să intru în Poliție am dat o declarație cu ce am. Nu am încălcat nici o lege”, a mai spus Dragoș.

Recomandările redacției