Tânărul jucător al UTA-ei a lipsit în meciul de cupă de la Mioveni, jucat la mijlocul săptămânii trecute, făcând joncțiunea cu echipa abia la Cluj pentru meciul de week-end din campionat. Explicația a fost aceea că Pop și familia lui n-au dorit ca băiatul să piardă atât de multe zile de școală. Situația nu este nouă, de-a lungul ultimelor luni, de când jucătorul a făcut pasul de la tineret la echipa mare, atât Ionuț Badea cât și Ilie Poenaru plângându-se că Rareș nu participă la antrenamentele echipei decât atunci când acestea au loc după-amiaza și nu se suprapun cu programul școlar.

Probabil lovit de aceeași problemă, Laszlo Balint i-a cerut lui Alexandru Meszar intermedierea unei întâlniri cu părinții jucătorului, pentru a discuta despre situația acestuia. Iată cum a detaliat antrenorul desfășurarea acestei discuții: „Sub nicio formă nu ne dorim ca Rareș să neglijeze școala dar pe de altă parte și noi vrem să îl avem cât se poate de mult pentru că altfel este foarte greu pentru el să facă față la ritmul și intensitatea primei ligi în condițiile în care a venit de la juniori. Eu înțeleg perfect și perspectiva copilului și perspectiva părinților, și eu sunt părintele unui copil care are o vârstă asemănătoare și pentru care școala este cel puțin la fel de importantă ca fotbalul. De aceea împreună cu părinții și cu responsabilii de la școală încercăm să găsim o variantă prin care să parcurgă toată materia, să nu lipsească de la testele și tezele pe care le are de dat, dar în același timp să profite și de această oportunitate pentru că vede toată lumea, este un copil cu potențial uriaș și atunci sarcina mea și a colegilor mei este să optimizăm acest potențial, să-l ducem cât mai sus. Însă pentru asta trebuie să fie și prezent. Mi s-a părut normală această comunicare cu părinții, trebuie să îl ajutăm din toate punctele de vedere. Chiar a fost surprinzător pentru mine că niciun moment nu s-a dus discuția către aspectul financiar, ceea ce este atipic să spunem pentru un copil care debutează la prima ligă și are evoluții mai mult decât convingătoare.“

Așadar lucrurile au rămas la stadiul de „căutare de soluții“ așa cum era și până acum. Știm cu toții că sistemul educațional din România este destul de rigid și greu adaptabil la forme mai flexibile de acumulare de cunoștințe. În același timp este clar că rigorile fotbalului profesionist cer o prezență constantă la antrenamente. Între cele două aspecte, se află jucătorul care s-a mărginit să dea un răspuns diplomatic: „Mă voi axa atât pe școală cât și pe fotbal, voi încerca să dau maxim pe amândouă. Este tot ce am de spus pe acest subiect.“

Cum va reuși Rareș Pop să facă acest lucru rămâne de văzut și depinde în mare măsură de felul în care maturii din jurul său vor reuși să fie flexibili și să găsească soluții nu la o problemă (pentru că nici dragostea de carte și nici cea pentru fotbal nu reprezintă probleme) ci la o provocare. Este evident însă că un jucător care nu face deplasarea cu echipa la un meci oficial, pentru a merge la școală, a ales deja care este prioritatea sa. Indiferent cât ne convine sau nu, ori cât de incomodați de acest aspect sunt responsabilii din club, alegerea tânărului fotbalist trebuie tratată cu respect și este de dorit să nu se pună o presiune pe el din acest punct de vedere. Vorbim foarte mult la nivelul societății despre educație, despre distanțarea tot mai mare a tinerilor de astăzi față de școală și, tocmai de aceea, ar fi deplasat să sabotăm efortul înspre educație al unui tânăr fotbalist, mai ales că reprezintă o excepție. Și chiar din postura de iubitori ai fotbalului, dacă ne dorim să vedem în teren fotbaliști inteligenți, care înțeleg că acest sport se joacă întâi cu mintea și apoi cu picioarele, dacă vrem să auzim fotbaliști care atunci când vorbesc o fac coerent, fluent și corect, dacă vrem să mai avem și fotbaliști ce pot fi modele inclusiv din punct de vedere comportamental și a modului în care își gestionează viața de dincolo de gazon, poate ar fi de dorit să încurajăm felul în care acest băiat și familia lui pune problema și, poate că într-un astfel de caz, chiar fotbalul să dea tonul către flexibilitate.

(foto: uta-arad.ro)

  • Felicitări lui Rareș, felicitări părinților pt modul cum asociază utilul cu plăcutul (școala și fotbalul) și că au ales corect prioritățile, dacă ai carte ai parte, așa și în fotbal sau sport în general, încă odată ,, FELICITĂRI „

  • Farmacologul spune:

    Rar intanom astfel de copii!!

  • Delia spune:

    Rareş este elev la Moise Nicoară, într-o clasă de informatică intensiv şi are note foarte bune. Felicitări pentru rezultatele şi de pe teren şi de la clasă!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției