FNSAFederaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) se pregătesc să organizeze proteste în toată ţara, în condiţiile în care niciuna dintre revendicările prezentate în urmă cu trei luni ministrului pentru Dialog Social nu le-au fost satisfăcute. Una dintre instituţiile de care funcţionarii se declară a fi extrem de nemulţumiţi este Curtea de Conturi, despre care spus că nu respectă hotărârile judecătoreşti, imputând oamenilor anumite sporuri primite în baza unor soluţii ale instanţelor. Acum trei luni, într-un document al FNSA se arăta că „membrii Biroului executiv au hotărât notificarea Curţii de Conturi a României şi a camerelor de conturi judeţene despre abuzurile făcute de către controlorii financiari ai camerelor de conturi judeţene şi strângerea de materiale şi probe pentru iniţierea de acţiuni penale împotriva acestora şi a Preşedintelui Curţii de conturi”, se arată într-un document al FNSA.  Tiberiu Negrei, liderul Sindicatului Liber din Primăria Timişoara, la care sunt afiliate mai multe sindicate ale funcţionarilor din judeţul Arad, susţine că plângerile cu privire la Curtea de Conturi curg pur şi simplu din teritoriu. „Numai în cursul zilei de astăzi (n.r. – ieri) am primit trei telefoane că auditorii Curţii de Conturi, prin camerele de conturi din judeţe, nu ţin cont de hotărâri ale instanţelor de judecată, situaţii de acest fel întâlnindu-se şi la Arad. Deşi funcţionarii au obţinut anumite drepturi băneşti prin hotărâri judecătoreşti, acestea nu sunt recunoscute de Curtea de Conturi şi le sunt imputate oamenilor. Astfel, din salariile care şi aşa au fost diminuate, mai vor acum să recupereze, în decurs de trei ani diverse sume de la angajaţi”, ne-a declarat Negrei.

Sunt aşteptaţi 10.000 de protestatari

FNSA pregăteşte o serie de acţiuni de protest, pichetarea prefecturilor din toată ţara şi un miting la Bucureşti, la care să participe cel puţin zece mii de persoane, astfel încât a fost cerut şi un punct de vedere din partea sindicatelor afiliate, pentru a se vedea câţi oameni vor putea fi mobilizaţi de fiecare structură în parte. „Din păcate, după aproximativ doi ani de guvernare, suntem amăgiţi cu promisiuni, aşa cum s-a întâmplat şi în campania electorală din 2012, când actualii guvernanţi au câştigat alegerile cu voturile noastre, promiţând că vor modifica legislaţia prin care guvernele Boc au distrus tot ceea ce sindicatele din România au construit de la Revoluţia din 1989 încoace. Am fost păcăliţi şi cu ocazia alegerilor europarlamentare din 2015 de către clasa politică aflată la guvernare. Considerăm că este destul! Trebuie să le reamintim politicienilor de astăzi că ţara aceasta trebuie guvernată de români, pentru români şi nu pentru clanuri mafiote şi grupuri de interese”, se arată într-o scrisoare semnată de Valer Suciu, preşedintele FNSA.

Urmează întâlniri cu liderii de sindicat

În acest context, Tiberiu Negrei susţine că săptămâna aceasta va fi organizată o şedinţă cu liderii din sindicat şi se va trage linie. „Negocierile care au avut loc cu ministrul pentru Dialog Social au fost simple întâlniri, negăsindu-se soluţii la niciuna dintre solicitările noastre”, a mai spus Negrei.Pe lista revendicărilor, dată publicităţii în luna martie, se află, printre altele, modificarea Legii nr. 62/2011, a dialogului social; reîntregirea veniturilor salariale avute înainte de diminuarea salariilor cu 25%, de eliminarea tuturor drepturilor de natură salarială sau de suspendarea acestora; acordarea primei de vacanţă tuturor salariaţilor din administraţia publică; acordarea celui de al 13-lea salariu; acordarea unor drepturi prin contractele/acordurile colective de muncă; acordarea de tichete de masă sau alocaţie de hrană; plata orelor suplimentare; deblocarea posturilor vacante; stimularea salariaţilor care fac performanţă; stabilirea salariilor de bază pentru personalul din administraţia publică prin aplicarea coeficienţilor de ierarhizare prevăzuţi în Legea nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi amnistia fiscală a bugetarilor.

Recomandările redacției