Poveștile înduioșătoare ale arădenilor – și nu numai – cu dizabilități și-au găsit publicul miercuri seara, la Palatul Cultural. „Vrem să ducem o viață normală și să facem parte din societatea în care trăim”, „suntem născuți pentru a învinge, nu doar pentru a supraviețui” – cam acestea au fost mesajele care au fost transmise la cea de-a doua ediție a Galei persoanelor cu dizabilități, organizată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad (DGASPC Arad), în parteneriat cu Centrul Cultural Județean Arad, Consiliului Județean Arad și Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR), cu sprijinul Prefecturii Arad. La eveniment au fost prezenți reprezentanți de la mai multe DGASPC-uri din țară, colaboratori din Ungaria , precum și membri ai organizațiilor non-guvernamentale din județul Arad. În buna desfășurare a evenimentului s-au mai implicat: Cantina Municipală, Filarmonica de Stat Arad, Palatul Copiilor, Colegiul de Artă „Sabin Drăgoi”, Asociația Altruism și Speranță, Asociația Paul, Patronatul European al Întreprinzătorilor cu Dizabilități și mai multe companii private.

Evenimentul se desfășoară în fiecare an sub motto-ul „Unitate prin diversitate”, promovând exemple de integrare și respectare a drepturilor persoanelor cu dizabilități și recompensând inițiativele de incluziune și de bună practică în domeniul accesibilizării. Mai mult, sunt prezentate și povești de succes din viața persoanelor care au reușit să depășească barierele și prejudecățile societății, compensând „dizabilitatea” cu abilități absolut uimitoare.

Pe scena Galei Persoanelor cu Dizabilități au urcat timișoreanul Costel Pîrnău, membrii Asociației Persoanelor cu Dizabilități Mentale „Integra”, ai Asociației Nevăzătorilor Arad,  Asociației Persoanelor cu Handicap Neuromotor, Asociației Distroficilor Muscular din România, Asociației ASPIS Arad, Fundației Creștine RCE Speranța Copiilor, Asociației Gosen. Au susținut momente artistice Cvartetul Colegiul de Arte ,,Sabin Drăgoi” Arad, Trupa de dans sportiv „Azucar” de la Palatul Copiilor Arad, precum și îndrăgitul interpret Ricardo Caria.

Pe parcursul evenimentului, clădirea Filarmonicii de Stat a fost iluminată arhitectural în culoarea evenimentului, organizatorii dorind, o dată în plus, să atragă atenția asupra respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități.

Începând din acest an, Gala Persoanelor cu Dizabilității are și un „Trofeu al dizABILITĂȚII”, înmânat tuturor celor care, prin contribuția lor, au îmbunătățit viața persoanelor cu dizabilități

În alte cuvinte, miercuri, tineri și bătrâni cu handicap motor, nevăzători, cu sindromul Down și câte și mai câte alte tipuri de dizabilitate au cântat, dansat, spus poezii, dar nu în ultimul rând și-au zugrăvit condiția, invocând nevoia de sprijin reciproc în dificila luptă pe care o poartă zi de zi. Asociațiile de profil au fost reprezentate pe scenă, „artiștii” manifestând un spirit de solidaritate și o forță vitală rar întâlnite printre persoane care nu au, nici pe departe, astfel de impedimente. „Ne dorim ca prin acest eveniment să facem cunoscute opiniei publice cele mai creative idei și îndrăznețe idei și inițiative, să recompensăm eforturile de incluziune a persoanelor cu dizabilități, să arătăm că suntem o societate deschisă tuturor membrilor săi, iar integrarea socială a persoanelor cu dizabilități va reprezenta pentru noi, întotdeauna, o prioritate”, a declarat, cu această ocazie, Erika Stark, director general al DGASPC Arad. „Ne bucurăm să reunim la Arad persoane cu dizabilități care reprezintă pentru noi toți un exemplu, dar și specialiști în domeniul asistenței sociale, cu precădere în serviciile dedicate acestora, să evidențiem calitățile și abilitățile persoanelor afectate de boală sau infirmitate și să contribuim la deschiderea societății față de semeni, fără rezerve, fără discriminare. Avem alături de noi colegi din mai multe DGASPC-uri din România și acest fapt este salutar pentru că doar prin schimbul de experiență, de bune practici putem avansa în oferirea de servicii de specialitate la standarde de calitate cât mai înalte”, a mai precizat directoarea.

 Cât poate duce omul? Ce nivel poate atinge motivația de a depăși disconfortul, marginalizarea socială și dizabilitatea în sine? Până unde se poate ajunge, prin efort dublu, desigur, cu imaginație și un spirit sănătos? Gala de miercuri a pus publicul pe gânduri și a dat asociațiilor un imbold pentru activitatea pe care o vor desfășura în viitor

Recomandările redacției