• Interviu cu Ioan Bercea, primarul comunei Craiva

IMG_2758 IMG_2751 IMG_2740 IMG_2735 IMG_2725 IMG_2721 IMG_2719 IMG_2716Zilele trecute am făcut o deplasare la Craiva unde am purtat o discuție cu Ioan Bercea, primarul comunei Craiva. Principalul subiect a fost, cum era și firesc, stadiul unor lucrări ce se excută în comună. Este o comună mare, compusă din 10 sate: Craiva – centru de comună, Chișlaca, Ciuntești, Coroi, Mărăuș, Rogoz de Beliu, Stoinești, Susag, Șiad și Tălmaci.
– Mi-ați mărturisit, domnule primar că ați avut numeroase neliniști vizavi de stadiul unor lucrări din comună; despre ce este vorba?
– Este adevărat că am fost foarte neliniștit: gândindu-mă la ce-i de făcut, n-am putut să dorm de câteva zile… Eu, toate le pun la suflet, mai ales atunci când văd că treburile nu merg cum ar trebui să meargă. Ne-a mai încurcat și vremea asta, de nu am putut să asfaltăm… Dar Dumnezeu a făcut o zi mare pentru noi, că am putut să începem asfaltarea la cele două drumuri. Vă rog să mă credeți că am o mare satisfacție și mă bucur că sunteți alături de noi atunci când începem asfaltarea celor două drumuri.
– Se vede pe fața dumneavoastră. Spuneți-ne atunci câteva detalii despre această lucrare…
– Firește. Este vorba de modernizarea drumurilor în comuna noastră: vorbim de centrul de comună Craiva – unde vom moderniza un kilometru de drum spre satul Coroi. Asfaltarea va pleca de la DJ792A spre Coroi, străbătând localitatea Craiva. Iar celălalt drum… ați văzut și dumneavoastră: am început din satul Rogoz, spre Șiad. Aici vom asfalta doi kilometri. Eu zic că este un efort foarte mare. Sunt două firme care lucrează și am avut și noi ocazia să fim prezenți încă de la începutul lucrărilor la cele două dru­muri; au fost bine organizați amândoi constructorii, având utilaje performante pentru asfaltare.
– De unde aveți finanțare pentru lucrări?
– Din bugetul local. Nu ai de la cine să aștepți; că nu sunt bani. Ne-am îngrijit ca fiecare din cele două firme să beneficieze de apă și sucuri.
– Am înțeles că gestul dumneavoastră a fost extrem de apreciat de lucrători, fiind chiar unic. Revenind însă la activitatea dumneavoastră: ce va urma?
– Firește că mai avem și alte proiecte pentru perioada următoare. Nu le facem însă publice; deocamdată. Asta până nu vedem clar – vorbim de formalități, finanțare – ce se întâmplă cu ele.
– În ce stadiu sunt pregătirile pentru iarnă?
– Pot să vă spun că nu sunt probleme cu lemnele pentru iarnă. Acum nu mai funcționează școli în fiecare sat; avem cu ce să-i transportăm pe elevi la Școala din Centru – unde este cazul. În comună funcționează următoarele școli: în Craiva e Școala de Centru, cu clasele I-VIII; Chișlaca are Școala cu clasele I-IV; la Mărăuș avem Școala cu clasele I-IV iar în satele Susag, Șiad și Stoinești avem doar grădinițe. Deci avem asigurate lemnele pentru aceste școli; avem încălzire centrală doar la Școala de Centru din Craiva. Eu am spus și mai repet: cadrele didactice, la orice oră au deschisă ușa biroului primarului; de altfel pentru toți e valabil: pe primar îl cauți atunci când ai probleme.
Opiniile cetățenilor
Chiar în satul Rogoz am intrat în vorbă cu câțiva localnici despre lucrările de asfaltare ce se fac. Iată ce ne-au spus oamenii. „Păi, cine ar putea să spună că e un lucru rău, mai ales că de-acum nu se mai ridică colbul pe geamuri, case, pomi? E un lucru foarte bun… Eu apreciez munca domnului primar: face și el cât poate. Alți primari nu au făcut nimic…“ spunea cineva care a dorit să rămână anonim.
De asemenea, P.G. din Craiva a adăugat: „vă dați seama?  Când treceau cu viteză mașini către Coroi era un colb de praf de nu te vedeai 2-3 minute! Domnul primar s-a ținut de promisiune.          Să-i dea Dumnezeu sănătate, să ne mai poată face cât de multe drumuri asfaltate“.
Un alt interlocutor, domnul Bercea ne-a spus: „este un lucru bun să ai asfalt în sat: putem merge în papuci de casă acum prin centru, că e asfaltat drumul. Când ai drum și apă curentă într-o localitate, ai o comoară; dar sunt unii care nu văd treaba asta“.
Un alt aspect, cu totul neașteptat, ne-a fost descris tot de un localnic: „domnule, după program primarul își ajută și soția – care este asistentă medicală – să meargă mai urgent la bolnavi acasă: pentru perfuzii sau alte tratamente. Nu puten zice decât vorbe frumoase la adresa lui“ – a mai spus omul.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției