Punctele de trecere a frontierei de la Nădlac reprezintă principala poartă terestră de intrare în țară dinspre Occident. În nomentele de vârf, înainte de gheretele polițiștilor de frontieră se formează cozi interminabile, astfel încât,  riști să stai o bucată bună de timp la rând, pentru a putea să intri în țară. Pe de altă parte, dacă ești certat cu legea și vrei să introduci tot felul de lucruri ascunse prin bagaje, ai șanse mari să reușești, având în vedere că de ani buni s-a desființat controlul vamal.  Astfel, în prima parte a lunii, doi traficanți de droguri au reușit să introducă în țară peste 1,5 kilograme de canabis, ascunzând marfa într-un geamantan, care a trecut fără probleme prin vama Nădlac.
Marfă de la Ibiza pentru drogații din România
Traficanții au picat însă în mâna procurorilor DIICOT, care îi cercetează acum pentru ceea ce au făcut. „La data de  16.11.2017  procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Ionescu Răzvan Octavian și Andrevici Alexandru Leonard,  pentru săvârșirea infractiunilor de trafic ilicit de droguri de risc şi trafic ilicit internațional de droguri de risc. În cauză, există suspiciunea rezonabilă  că în perioada octombrie – noiembrie 2017, inculpatul Ionescu Răzvan Octavian a procurat de pe teritoriul Spaniei cantitatea de 1.593,1 g canabis  pe care a transportat-o până la punctul de lucru al unui supermarket  din localitatea Santa Eularia, Ibiza de unde a expediat-o, la data de 01.11.2017, pe cale rutieră în România, ambalată într-un geamantan tip troler, destinatar fiind inculpatul Andrevici Alexandru Leonard. La data de 12.11.2017, geamantanul a fost transportat cu un autovehicul fiind introdus în România, prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac”, susțin reprezentanții DIICOT.
Potrivit anchetatorilor, joia trecută, cei doi traficanți, s-au deplasat împreună la punctul de lucru al unei societăţi de transport din zona Gării de Nord, de unde destinatarul bagajului a preluat geamantanul și l-a transportat până la o adresă din municipiul București, sector 6. „În perioada în care inculpatul Andrevici Alexandru Leonard a așteptat predarea coletului, inculpatul Ionescu Răzvan Octavian a rămas în apropierea acestuia, supraveghind zona și asigurându-se că nu sunt urmăriți. […] Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”, mai susțin procurorii.
Arădenii care se droghează preferă canabisul
Aradul nu este însă, din păcate, doar un județ de tranzit pentru droguri. După cum vă informam într-unul din numere trecute ale ziarului nostru, zeci de arădeni au apelat, în prima jumătate a anului, la sprijinul consilierilor care lucrează în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere  Antidrog (CPECA) Arad, cei mai mulţi făcând acest pas în trimestrul al doilea. Potrivit unui raport trimis Colegiului Prefectural, în primul trimestru au fost făcute zece evaluări, iar în al doilea trimestru, 16. În ceea ce priveşte intervenţiile individuale, dacă în primul trimestru au fost făcute 20, în cel de-al doilea, numărul acestora a ajuns la 48. „Consumatorii de droguri care doresc să intre în programul nostru sunt supuşi unor evaluări iniţiale, în funcţie de care se stabileşte un program. Toate se fac doar pe baza consimţământului persoanei în cauză, chiar şi în cazul celor care sunt trimişi la noi de DIICOT. Nimic nu se face cu forţa”, declara Florin Dacian Bâşcă, coordonatorul CPECA Arad. În continuare acesta a ţinut să precizeze că au fost situaţii în care angajaţii centrului au fost contactaţi de anumiţi părinţi care aveau suspiciuni cu privire la faptul că odraslele lor se droghează. Nici în aceste cazuri nu se poate face nimic fără acordul copilului, dacă acesta este major. „Doar în cazul în care copilul este minor, poate decide părintele. Am avut şi astfel de situaţii, dar au fost puţine”, a mai spus Bâşcă.
Potrivit reprezentanţilor CPECA Arad, media de vârstă a arădenilor care îşi caută fericirea în tot felul de substanţe interzise este de 20-25 de ani. „În ceea ce priveşte intervenţiile individuale, trebuie să ştiţi că acestea sunt şedinţe de consiliere psihologică şi motivaţională destinate persoanelor care au probleme cu drogurile. Media de vârstă a acestora este de 20-25 de ani. Sunt liceeni, studenţi, persoane care lucrează… Drogul cel mai des întâlnit  până acum a fost canabisul, dar am avut cazuri în care cei care au apelat la sprijinul nostru au folosit cocaina şi etnobotanicele”, a mai spus Bâşcă.
(L.Ș.)

Recomandările redacției