Interviu cu senatorul Constantin Traian Igaş

igas– Înainte de toate vă rugăm să comentați decizia lui Gheorghe Seculici de a demisiona din funcţia de preşedinte al PD-L Arad.
– Am luat act cu regret de această decizie a președintelui Gheorghe Seculici. Cu regret pentru că ne-a fost alături, și acesta este cuvântul potrivit, timp de 15 ani, un președinte care a ales să conducă filiala PD-L Arad într-o manieră foarte democratică, a sprijinit dezvoltarea competențelor și a fost adeptul promovării tinerilor. Îi mulțu­mesc pentru tot ce a făcut pentru PD-L Arad, îi sunt recunoscător pentru faptul că ne-a promovat pe noi „tinerii politicieni” ai anilor ’90, cei care acum repre­zentăm PD-L în administrație și în po­­litică la nivel județean și național. Președintele Gheorghe Seculici a adus PD-L Arad în fruntea organizațiilor PD-L din țară și a reușit acest lucru muncind în echipă și bazându-se pe ea. A ales corectitudinea și cumpătarea când alții le-au negat ca valori iar pentru acest lucru îl respect.
– Ce ar trebui să se întâmple în perioada următoare în filială?
– În perioada următoare, conform deciziei Biroului Permanent Național al PD-L, avem câteva direcții clare. Și aici mă refer la alegerile interne care se vor desfășura de jos în sus, de la nivelul sec­țiilor de votare, la cel al birourilor permanente locale și vom încheia cu cele pentru birourile permanente de colegii și Biroul Permanent Județean. PD-L este un partid extrem de dinamic și matur, am trecut electoral prin toate testele, din punct de vedere administrativ și guvernamental la fel, acum este cazul să deschidem partidul, să mărim echipa democrat-liberală. Un alt obiectiv este acela de a identifica posibilii candidați pentru alegerile locale. Suntem o formațiune care vrea întâlniri în fiecare localitate cu cei care reprezintă PD-L la modul cel mai direct.
– Cât de mare este pericolul unei rupturi în PD-L Arad, în contextul declanşării bătăliei pentru şefia filialei?
– Militez pentru unitatea partidului, am muncit cot la cot cu fiecare dintre cei care astăzi reprezentăm PD-L Arad în administrație și în politică, aici și în București. Sunt adeptul construcțiilor solide, mi-am exprimat poziția în ceea ce privește necesitatea de unitate a PD-L în toate forurile partidului. Acest partid este o construcție în care cred cu tărie. În aceeași ordine de idei consider că o competiție între mai mulți colegi este un lucru bun care nu trebuie să ducă la ruptură ci, dimpotrivă, la consolidare. În această lecție, diferența o va face cumpătarea.
– Având în vedere că deţineţi o funcţie la nivel central, cum este văzută situaţia de la Arad, la Bucureşti?
– PD-L Arad este o organizație apreciată la nivel național, după cum am văzut, în 26 mai, de Ziua Partidului, organizația judeţeană a PD-L a primit distincţia de cea mai bună filială din ţară. Suntem un partid mare, avem 721 de primari, 505 viceprimari, 287 consilieri județeni, 8.800 consilieri locali, este normal să apară diferențe de opinii, dar aceste diferențe vor fi bine primite dacă sunt generate de viziunea fiecăruia asupra viitorului organizației.
– Dacă aţi luat în calcul varianta de a candida dumneavoastră la preşedinţia PD-L Arad?
– În acest mandat mi-am asumat funcția de președinte al Comisiei pentru Dezvoltare Locală și Regională a PD-L, obiectivul meu este să mă remarc în acest context. Experiența mă recomandă, însă, pentru a mă cantona mai bine în această zonă, am foarte mult de lucru, am o strategie de îndeplinit și intenționez să fac acest lucru luând fie­care organizație județeană în parte. Mi-am depus candidatura pentru această comisie, am câștigat-o, acum trebuie să dovedesc că merit susținerea mare ce mi-a fost acordată din toată țara. Întrucât mi-am asumat să duc la îndeplinire strategia PD-L în acest domeniu extraor­dinar de important pentru ce înseamnă România reorganizată admi­nistrativ-teritorial în noul exercițiu financiar 2014-2020, consider că ar fi corect din partea mea să nu mă implic în această competiție. Acest lucru nu exclude implicarea mea neîntreruptă în ceea ce înseamnă conducerea organizației județene a PD-L Arad. Este organizația pentru care voi munci neîncetat, indiferent de poziția din care îmi voi putea aduce aportul.
– Pe cine veţi susţine pentru preşedinţia PD-L Arad?
– În ceea ce privește susținerea mea, aștept să vedem cine își dorește să candideze. În contextul în care președintele Gheorghe Seculici se retrage, dintre cei care și-au exprimat intenția până acum, consider că cea mai bună variantă este prim-vicepreședintele PD-L Arad, actualul președinte al Consiliului Județean, Nicolae Ioțcu. Afirm acest lucru pentru că Nicolae Ioțcu simte mai bine pulsul în organizațiile din județ decât alți pretendenți. PD-L are nevoie de o echipă de condu­cere care să simtă și să răspundă în secunda doi la stimulul oferit de orga­nizații pentru a putea consolida filiala. Este momentul să reconstruim. Sunt un om care întotdeauna s-a raportat la principii atunci când am luat o decizie, așa încât și de această dată mă voi raporta la principiul meu: „Construcțiile solide sunt durabile”.
– Credeţi că „varianta Falcă” este bună pentru viitorul filialei?
– Gheorghe Falcă a făcut lucruri bune pentru PD-L, însă a uitat că politica se bazează pe buna credință în acţiunile întreprinse, de aceea, cred că, astăzi, nu mai reprezintă factorul capabil să coaguleze în jurul său o echipă care să ducă lucrurile în direcția și pe trendul stabilite de președintele Gheor­ghe Seculici. Nu mai este acel factor coagulant nici în rândul colegilor din organizațiile din țară și nu se mai bucură de apreciere nici din partea celorlalți colegi de la nivel național. PD-L este un tot unitar pentru care fiecare dintre membrii săi a muncit ani de-a rândul și a făcut-o cu plăcere și implicare pentru că președintele Gheorghe Seculici a transmis acest lucru ca fiind esențial pentru a atinge performanța.

Recomandările redacției