Prin promulgarea unui act normativ care vine să completeze Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, se reduce birocraţia atunci când vine de investiţiile în capacităţi de producţie a energiei regenerabile. Potrivit deputatului liberal arădean Glad Varga, vicepreşedintele Comisiei pentru antreprenoriat şi turism şi membru al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic, în cazul realizării unor investiţii pe terenurile agricole de clasa a III-a, a IV-a şi a V-a de calitate, având categoria de folosință arabil, pășune, vii și livezi se emit autorizaţii de construire fără elaborarea în prealabil a unei documentaţii de amenajarea teritoriului sau a unei documentaţii de urbanism.
„Începând de anul acesta, regimul de construire a unor obiective de investiţii de interes actual pe terenurile agricole de clasa a III-a, a IV-a şi a V-a de calitate, având categoria de folosință arabil, pășune, vii și livezi s-a modificat prin Legea nr. 21/2023.
Astfel, de acum înainte, se emit autorizații de construire fără elaborarea, avizarea și aprobarea, în prealabil, a unei documentații de amenajare a teritoriului și/sau a unei documentații de urbanism pentru orice obiectiv specific producerii de energie electrică din surse regenerabile: capacități de producție a energiei solare, energiei eoliene, energiei din biomasă, biolichide și biogaz, unități de stocare a electricității, stații de transformare sau alte sisteme similare care se pot amplasa pe terenurile agricole situate în extravilan, în suprafață de maximum 50 ha”, susţine Glad Varga, deputat PNL de Arad.
Parlamentarul susţine că măsura vizează sprijinirea investiţiilor de producere a energiei din surse regenerabile şi creşterea ratei de absorbţie a fondurilor PNRR destinate acestui scop, eliminarea PUZ-ului micşorând perioada de dezvoltare a unor astfel de proiecte cu până la 9 luni.