Deputatul liberal arădean Glad Varga, membru al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic, susține că reorganizarea instituțiilor de mediu trebuie să ducă la o creștere a eficienței acestora, dublată de o reducere a birocrației. Asta, în contextul în care se anunță schimbări majore în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

„Unificarea instituțiilor de mediu, ape și păduri poate aduce beneficii semnificative în termeni de eficiență, coerență și utilizare a resurselor, dar implică și provocări notabile legate de tranziție, adaptare și posibile conflicte de interese de mediu. Este esențial ca acest proces să fie gestionat cu atenție, asigurându-se că sunt luate măsuri pentru a minimiza riscurile și pentru a sprijini personalul în adaptarea la noile structuri”, susține Glad Varga, deputat PNL de Arad.

Potrivit prevederilor unei ordonanțe de urgență aflată în dezbatere publică, se va înființa Agenția Naționale pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP) care va prelua atribuțiile Agenției Naționale pentru Protecția Mediului și Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate. Instituția nou înființată se va ocupa de gestionarea unitară a procedurilor de emitere a actelor de reglementare în domeniul mediului și de administrarea ariilor naturale protejate. De asemenea, se va înființa Garda Națională de Mediu, Ape și Păduri (GNMAP), care va prelua activitatea de inspecție a apelor de la Administrația Națională „Apele Române”, urmând să aducă împreună  Garda Națională de Mediu și Garda Forestieră Națională. GNMAP va avea atribuții extinse în domeniul controlului și inspecției activităților cu impact asupra mediului, apelor și pădurilor și va avea rol activ în rețelele de inspecție europene și internaționale.

„Unificarea instituțiilor în cadrul Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP) și a Gărzii Naționale de Mediu, Ape și Păduri (GNMAP) prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje.  Unificarea instituțiilor poate duce la o gestionare mai eficientă a resurselor și activităților de mediu, reducând suprapunerile de atribuții și îmbunătățind coordonarea. Crearea unor structuri unificate poate oferi o mai mare claritate și coerență în elaborarea și implementarea politicilor de mediu, apelor și pădurilor. De asemenea, consolidarea instituțiilor poate simplifica procesele administrative, reducând birocrația și timpii de răspuns pentru emiterea actelor de reglementare și monitorizare, iar resursele umane și financiare pot fi distribuite mai eficient, ceea ce poate duce la o utilizare mai judicioasă a fondurilor și a personalului. Mai mult, o structură unificată poate avea o capacitate mai mare de reacție la problemele de mediu, apelor și pădurilor, inclusiv în situații de urgență. În ceea ce privește punctele slabe, trebuie spus că procesul de unificare poate fi complex și poate întâmpina dificultăți în implementare, inclusiv rezistență la schimbare din partea personalului. Centralizarea atribuțiilor poate duce la o pierdere a autonomiei la nivel local, ceea ce ar putea afecta capacitatea de a răspunde eficient la problemele specifice fiecărei regiuni, iar tranziția către noile structuri va necesita o perioadă de adaptare, timp în care pot apărea disfuncționalități și întârzieri în activitățile curente. De asemenea, unificarea diferitelor domenii (mediu, ape, păduri) poate genera conflicte de interese între diversele priorități și obiective ale acestor sectoare, noile instituții unificate ar putea fi supraîncărcate cu responsabilități diverse, ceea ce ar putea duce la o gestionare ineficientă a anumitor atribuții, iar în timpul unificării, există riscul pierderii de expertiză specifică din cauza plecărilor de personal sau a dificultăților în integrarea echipelor din instituțiile anterioare”, a ținut să puncteze deputatul arădean.

În continurea, acesta pledează pentru creșterea eficienței și debirocratizare.

„În contextul discuțiilor privind Ordonanța de Urgență de reorganizare a instituțiilor de mediu, este crucial să ne concentrăm pe creșterea eficienței acestora. Avem nevoie de măsuri clare pentru debirocratizarea proceselor administrative, astfel încât cetățenii și firmele să beneficieze de sprijin rapid și eficient în demersurile lor. Totodată, este esențial să asigurăm un suport adecvat pentru a promova practicile sustenabile și protecția mediului”, a încheiat Glad Varga.

 

 

Lasă un răspuns

Recomandările redacției