Pesta porcină africană este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților, cauzată de un virus ADN dublu catenar, care se propagă foarte rapid în populația porcină prin contact direct sau indirect. Mortalitatea este de 90-100% în cazul formelor supraacute și acute a bolii. Ce spun arădenii despre acest subiect?
„Am înțeles că sunt oameni bolnavi de la pestă. Alții spun că fiul lui Dragnea, ai lui de ce nu au fost bolnavi porcii? Unii ar spune că e ceva neadevărat, fiind un ordin așa pe dedesubt de la Uniunea Europeană, să cumpărăm din magazine. Alții ar spune că e adevărat. Acuma câțiva ani se auzea despre cai, cum că ar avea SIDA. Acuma se spune că și oile au ceva boală, găinile și ele cu gripa aviară. E o politică pentru a cumpăra de la supermarketuri.” – Celestin Paul, 74 ani
„Eu zic că e mai mult propagandă pentru înlăturarea unora, în această luptă, numită concurență. Pesta porcină a fost și acum cinci­zeci de ani. Mureau porcii în gos­podăriile oamenilor. Orice car­ne se mănâncă preparată. În cazul în care se prepară carnea, nu exis­tă riscul de îmbolnăvire chiar dacă porcul e bolnav. După cum vă zi­ceam, la țară acum cincizeci de ani dacă mureau porcii, carnea lor nu era pregătită pentru mâncare. Animalul mort nu se gătește, era și este o lege morală. Orice fel de animal ar fi, găină, gâscă, dacă mu­reau erau aruncate. Aceasta este lupta economică, pentru interne, externe.” – Gârbovan Gheorghe, 72 ani
„Decât să se îmbolnăvească lumea să ajungă pe unde nu trebuie, prin spitale sau în alte locuri, sau decât să moară, cred că măsurile luate sunt bune. Eu sper ca și carnea care provine din afara țării să fie controlată la vamă. După cum am înțeles, luna trecută, ziceau la televizor că de două ori pe an se fac controale. Nu se iau toate tirurile la rând, ci unul de aici, iar peste două, trei zile un alt tir. Normal ar trebui să efectueze aceste controale măcar de patru ori pe an, de două ori e cam puțin.” – Radu Gheorghe, 51 ani
„Decât să moară oamenii mai bine să moară porcii. Depinde care e situația. Desigur, fiecare are altă opinie. Din moment ce nu e porcul meu ce pot să vă spun? Omul care e în situație ar putea să răspundă cel mai bine la această întrebare. Un lucru e sigur, carnea de la noi e mai bună. Carnea din import nu are gustul pe care îl are carnea de la noi. Legumele, ouăle de casă, cam tot ce creștem și avem noi, la noi în țară, e mai sănătos și mai gustos.” – Birta Larisa, 55 ani.
Claudiu Mariș

Recomandările redacției