gripaZeci de absenţe se înregistrează în această perioadă, în majoritatea unităţilor de învăţământ preprimar, din cauza infecţiilor de sezon. Copiii sunt ţinuţi acasă de către familie, cazurile mai severe ajungând chiar la spital, pentru a beneficia de tratamentul adecvat. Cu toate acestea virozele se răspândesc cu repeziciune, mai ales în rândul copiilor de grădiniţă, un singur copil bolnav ajungând să îmbolnă­vească pe cei din jurul său. „În grădiniţa noastră, la o grupă de 25-27 de copii, cel puţin cinci copii lipsesc din cauza răcelilor. Acest lucru se întâmplă la toate grupele, iar fenomenul se petrece la majoritatea grădiniţelor din Arad“, ne-a declarat directoarea unei grădiniţe din Arad, care de teama de a nu crea panică în unitatea de învăţământ a preferat să nu îşi facă public numele şi grădiniţa pe care o conduce.
Probleme nu se înregistrează însă doar la nivelul grădiniţelor. În urmă cu două zile, o elevă de clasa a VII-a de la Liceul de Artă Sabin Drăgoi a încetat din viaţă în urma unei viroze hipertoxice, care i-a bulversat şi pe medici. Există chiar şi suspiciuni că fata ar fi murit din cauza unei forme foarte severe de gripă AH1N1. Mai mult decât atât, medicii epidemiologi din Arad au motive seriose de îngrijorare după ce o femeie gravidă din Timişoara a fost diagnosticată cu gripă porcină. Tânăra în vârstă de 31 de ani este internată la Spitalul Judeţean din Timişoara şi este menţinută în viaţă cu ajutorul unui plămân artificial, tehnologie achiziţionată recent de instituţia bănăţeană. Femeia este, însă, în stare gravă, iar diagnosticul de gripă porcină este confirmat.
Specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad au atras de mult atenţia că vârful infecţiilor de sezon este aştepat în această lună, când se aşteaptă la un număr foarte mare de infecţii respiratorii. În acest moment însă nu prea este mare lucru de făcut, având în vedere că depozitul DSP nu mai conţine nici măcar o doză de vaccin antigripal. „Judeţul nostru a primit din partea Ministerului Sănătăţii un total de 14.400 de doze pentru campania de vaccinare din această iarnă, însă dozele au fost distribuite către cabinetele medicilor de familie, iar o parte a rămas în depozitul DSP. Având în vedere că ne aflăm deja aproape la sfârşitul lunii februarie, iar anticorpii încep să îşi facă efectul de abia peste două săptămâni, vaccinarea antigripală în această perioadă nu mai are practic aproape nici un rost“, ne-a declarat dr. Loredana Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

Recomandările redacției