Angajații mai multor primării din județ s-au aflat, astăzi, în grevă japoneză pentru a protesta împotriva proiectului legii salarizării unitare. Conform reprezentanților Sindicatului Liber din cadrul Primăriei Timișoara la care sunt afiliate o serie de sindicate ale angajațiilor din primăriile din județul Arad, 115 de sindicaliști arădeni au mers la lucru cu o banderolă albă pe mână. Este vorba despre angajați ai primăriilor din Craiva, Fîntînele, Frumușeni, Livada, Șeitin, Șepreuș, Șicula și Șiria. „În cadrul organizației noastre sindicale 613 persoane și-au dat acordul pentru a participa la greva japoneză, iar două nu. În județul Timiș sunt 224 de persoane pentru, din 13 primării; în județul Arad sunt 115 persoane din opt primării; în Caraș-Severin sunt 82 de persoane din trei primării; în județul Hunedoara sunt 62 de persoane care au votat pentru și două împotrivă, din cinci primării”, susține Tiberiu Negrei, liderul sindicatului. Acesta susține că următoarea acțiune de protest va avea loc, probabil marți, la București, când va avea loc un miting. „Săptămâna viitoare, probabil marți, va avea loc un miting la București la care organizația noastră va fi reprezentată”, a mai afirmat Negrei.

 

De ce sunt nemulțumiți sindicaliștii?

Vă reamintim că potrivit reprezentanților Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație, ai Federației Sindicatelor din Administrația Publică „Publisind”, ai Federației Sindicatelor din Administrația Locală „Sed Lex” și ai  Federației Sindicatelor „Pro Administrație” din România, în Comisia de Muncă, Familie și Protecție Socială din Senat ar fi avut loc un simulacru de dezbatere cu privire la legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. În plus, din punctul lor de vedere, proiectul nu are o abordare unitară în stabilirea salariilor. Astfel, potrivit sindicaliștilor, unele salarii sunt stabilite fără nici o justificare la gradația zero, altele conțin sporul de vechime la nivel maxim care raportate la salariul minim din 2022, dau coeficienți diferiți, în dezavantajul celor cu gradația zero. De asemenea, oamenii susțin că proiectul nu stabilește salariile pentru toți angajații din sistemul bugetar și invocând așa-zisa autonomie, lasă la latitudinea aleșilor locali, stabilirea nivelului salariilor de bază pentru administrația publică locală, ceea ce este nepermis din punctul de vedere al sindicaliștilor.

 

Alături de protestatari

Duăpă cum era de așteptat, unii primari sunt alături de protestatari. Este și cazul lui Valentin Bot, primarul comunei Șiria și prim-vicepreședintele Filialei Arad a Asociației Comunelor din România. „Este normal ca oamenii să protesteze atâta timp cât funcționarii din primării nu au salariile pe care le merită. Mulți nu știu cât se muncește într-o primărie și câte probleme sunt la nivelul unei comunități, iar funcționarii sunt plătiți foarte prost, la fel și personalul contractual. Nu este posibil ca un muncitor care lucrează într-o primărie să ia în mână o sumă sub salariul minim pe economie. Nu pot decât să le dau dreptate oamenilor. Din punctul meu de vedere, dacă aceștia ar avea un salariu de 2.000 – 2.500 de lei ar fi mulțumitor, dar în situația actuală nu pot decât să fiu alături de ei”, a declarat Bot. Mai mult, acesta susține că nu este normal ca un funcționar public care lucrează într-o primărie să aibă un salariu de 1.500 de lei, iar un altul, care cu aceleași studii și care face o muncă similară, dar într-o altă instituție, să câștige dublu.

Recomandările redacției