Mâine încep inspecțiile pentru înscrierea la concursul național de Titularizare, însă cadrele didactice sunt în grevă generală. Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației spune că ”se pot prelungi termenele până la sfârșitul cursurilor”.
Acesta a mai precizat, la Radio România Actualități, că nu a fost luat în calcul scenariul în care greva ar putea să țină mai multe zile.
Marți, 23 mai, peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic continuă greva generală.
„Repet, până la acest moment, nu am luat în calcul scenariul în care nu vom putea încheia situațiile școlare, ci doar scenariul în care greva va dura câteva zile, situație în care putem prelungi niște termene. De exemplu, miercuri încep inspecțiile pentru înscrierea la concursul național de ocupare a posturilor. Se pot prelungi termenele până la sfârșitul cursurilor”, a declarat Sorin Ion.
În legătură cu inspecțiile pentru concursul național de Titularizare 2023, nu este clar ce a spus secretarul de stat, deoarece, conform calendarului oficial, organizarea și desfășurarea și probelor au loc în perioada 24 mai – 30 iunie.
„Organizarea și desfășurarea probelor practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă şi soluţionarea contestaţiilor la aceste probe*. Perioada: 24 mai – 30 iunie 2023”, se arată în calendar.
Secretarul de stat a precizat că „nu ne gândim” la o grevă pe termen „foarte lung”: „De asemenea, sunt câteva termene în calendarul de înscriere la clasa pregătitoare, dar în aceste zile nu este amenințat acest proces. Sunt multe pe agendă. O parte dintre ele pot fi reglate, prin modificări de termene, destul de simplu, dar, așa cum spuneam mai devreme, deocamdată nu ne gândim la o grevă pe termen foarte lung.”
Tot la Radio România Actualități, a vorbit și directoarea Școlii nr. 30 din Timișoara. Aceasta a adus în atenție că apar decalaje la evaluarea de la clasa a VI-a, gradațiile de merit, inspecțiile pentru titularizare, nu doar la Evaluarea Națională și BAC 2023.
Mihaela Șora, directoarea Școlii nr. 30 din Timișoara: Eu cred că nu-și mai permite Executivul să amâne foarte mult. Noi vorbim, aici, nu de foarte multe zile. Vorbim chiar de o singură zi. Deci, dacă mâine (marți, 23 mai – n.red) nu se soluționează, deja apare primul decalaj: decalarea Evaluării Naționale la VI-a, care ar trebui să înceapă miercuri, apare decalaj în calendarul pentru gradațiile de merit, trebuie să depunem în data de 24. Apare decalaj pentru inspecțiile la clasă în cadrul examenului de titularizare. Apar multe decalaje, nu numai examenul de Evaluare Națională la clasa a VIII-a și Bacalaureatul. Sigur că acolo sunt examenele cu foarte mare greutate. (…) Apare o bulversare totală, absolut totală.
Realizator: Dacă greva durează, să spunem, o săptămână, ce decalări vor mai interveni?
Mihaela Șora: Gradațiile de merit, lecțiile pentru titularizare, rezultatele de la probele pentru aptitudini, am înțeles că astăzi era o zi de contestații. Acestea îmi vin în minte acum.
Edupedu.ro a scris că elevii de clasa a VI-a ar putea să nu mai susțină Evaluarea Națională, având în vedere că se desfășoară greva generală în școli, după cum a declarat pentru Edupedu.ro Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.
Referitor la gradațiile de merit, liderul sindical Marius Nistor a spus că, în timpul grevei generale, inspecțiile pentru gradele didactice pot fi amânate: „Trebuie să înțeleagă foarte clar domnii inspectori că o inspecție se poate amâna.”
Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a precizat pentru Edupedu.ro că sindicatele din Învățământ nu au primit luni vreo invitație pentru o eventuală discuție cu reprezentanții Guvernului. George Purcaru, vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a declarat ieri la Radio România Actualități că Simion Hăncescu, președintele FSLI, a solicitat duminică, 21 mai, o nouă întâlnire cu reprezentanții Guvernului, dar nu a primit un răspuns.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că, în afară de propunerile făcute de Guvern sindicatelor din Educație și care ar fi fost deja transpuse în proiecte de acte normative, celelalte cereri ale sindicatelor sunt „absolut foarte, foarte greu de îndeplinit în momentul de față.”
Ciucă a mai anunțat că marți se va întâlni marți cu asociațiile de părinți și elevi, în contextul grevei generale din Învățământ, cu toate că acestea nu revendică nimic: „Mă angajez personal, am discutat și cu președintele Camerei Deputaților, domnul Marcel Ciolacu, astăzi vom continua dialogul, vom avea întâlniri cu asociația părinților, cu asociația elevilor și vom face în așa fel încât pe bază de dialog să rezolvăm problema făcând încă odată apel și la liderii de sindicat și la cadrele didactice să înțeleagă măsurile pe care noi le-am luat.”
Reamintim că duminică, Colegiul Național al Liderilor din FSLI și FSE a decis respingerea ofertei Guvernului și menținerea deciziei de a intra în grevă generală pe termen nelimitat în școli. Oferta guvernului pentru protestatari a fost acordarea unor bonusuri pentru profesorii debutanți, bonusuri pentru profesorii din zone defavorizate și creșteri de salarii pentru personalul nedidactic.
Sursa edupedu.ro